Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο – “Δεν υπάρχει τζίρος στα καταστήματα, αφού η κίνηση είναι σχεδόν μηδενική”

Οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, σε συνδυασμό με τη σχεδόν ανύπαρκτη τουριστική κίνηση είναι οι βασικές αιτίες για την υπερβολικά χαμηλή εμπορική κίνηση στην αγορά του Ρεθύμνου που οδηγεί τους επαγγελματίες να βάζουν λουκέτα στα καταστήματά τους αλλά και αποθαρρύνει νέες επιχειρηματικές κινήσεις.

Για τις απογοητευτικές εικόνες στην ντόπια αγορά, με τα καταστήματα που κλείνουν το ένα μετά το άλλο, αλλά και για τους εμπόρους που δεν αντέχουν το βάρος των εξόδων χωρίς έσοδα, μας μίλησε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου κ. Γιώργος Πολιουδάκης.

Αναφερόμενος στην σημερινή δύσκολη κατάσταση είπε μεταξύ άλλων: «Ήταν κάτι που είχαμε προβλέψει από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε να εξαπλώνεται η πανδημία. Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε καθώς πολλά καταστήματα που άλλες χρονιές θα τα κατάφερναν να κρατηθούν και να δουλέψουν στην καλοκαιρινή περίοδο, με την αναδουλειά ξεκίνησαν να κλείνουν από την αρχή της σεζόν και δυστυχώς θα συνεχίσουν να κλείνουν».

Ο κ. Πολιουδάκης αναφέρθηκε στα συνεχόμενα χρόνια που οι έμποροι αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της μειωμένης αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών τονίζοντας ότι η πανδημία μας γύρισε πίσω στην εποχή των μνημονίων: «Υπενθυμίζω ότι η κρίση στο εμπόριο δεν ξεκίνησε τώρα, περάσαμε 10 χρόνια οικονομικής κρίσης και όσοι τα καταφέραμε, κρατηθήκαμε με πολλές θυσίες. Πάνω που κάτι πήγε να γίνει, ξεκίνησε η ιστορία με τον κορωνοϊό και ξαναγυρίσαμε πίσω στην εποχή των μνημονίων. Δυστυχώς, αφού δεν υπάρχει τζίρος στα καταστήματα, αφού η κίνηση είναι σχεδόν μηδενική, πόσο να καταφέρει να κρατήσει ο έμπορος το κατάστημά του, την ώρα που τα γενικά έξοδα τρέχουν, όπως ενοίκια, λογαριασμοί, προσωπικό κ.α. Οι άνθρωποι παίρνουν την απόφαση να τα κλείσουν μήπως και καταφέρουν να γλιτώσουν κάτι, αφού κάθε μέρα βουλιάζουν όλο και περισσότερο στα χρέη τους».

Και πρόσθεσε: «Απογοητευμένοι είναι ακόμα και όσοι άνοιξαν τα καταστήματα τους τελευταίους μήνες και σκέφτονται πολύ σοβαρά να τα κλείσουν. Δεν τους τρομάζει μόνο η σημερινή κατάσταση της αγοράς, σκέφτονται και το χειμώνα που έρχεται, αφού όπως δείχνουν τα πράγματα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος για όλους μας», τονίζοντας ότι «δεν μπορούν να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους οι έμποροι, παρά τις τεράστιες θυσίες που έχουν κάνει αφού δεν υπάρχει βοήθεια από πουθενά».

Ο μόνος τρόπος για να μπορέσει να συγκρατηθεί αυτό το συνεχόμενο «λουκέτο» στα καταστήματα όπως είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου είναι οι επιχειρήσεις να πάρουν κάποια χαμηλότοκα και μακροπρόθεσμα δάνεια. «Οι τράπεζες θα πρέπει να βοηθήσουν με ευνοϊκούς όρους τους εμπόρους για να μπορέσουν να σώσουν τις επιχειρήσεις τους, γιατί με τους υφιστάμενους όρους αυτοί που πραγματικά το έχουν ανάγκη δεν μπορούν να πάρουν δάνειο».

Πάντως όσον αφορά στη υποχρεωτική χρήση μάσκα στα καταστήματα ο ίδιος ανέφερε ότι δεν αναμένεται να επηρεάσει την εμπορική κίνηση υπογραμμίζοντας: «Οι περισσότεροι συνάδελφοι τ%LS

Δείτε επίσης!

Ρέθυμνο – Δρόμος μήκους 4,5 χιλιομέτρων που ενώνει τον οικισμό Σακτούρια με την περιοχή Πρασονήσι

Μια ένα χρηματοδότηση ύψους 350.000 ευρώ εγκρίθηκε από τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη για τον Δήμο …

Ρέθυμνο – Ήρεμα τίθενται οι ερωτήσεις, αν και οι περίοικοι εδώ και καιρό δεν είναι ήρεμοι…

Εδώ και ένα χρόνο γκρεμίζουν και χτίζουν το γνωστό ως «Μέγαρο ΟΤΕ» στο κέντρο της …

Font Resize