Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο – Δεν επαρκούν τα εμβολιαστικά κέντρα

Έντονο προβληματισμό για την εξέλιξη της διαδικασίας εμβολιασμού του πληθυσμού του Ρεθύμνου, προκαλείται από τον πολύ μικρό αριθμό Εμβολιαστικών Κέντρων.

Τα ελάχιστα σημεία που έχουν καθοριστεί έως σήμερα, στα οποία οι πολίτες θα προσέρχονται για  τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, δεν αφήνουν περιθώρια για «θεαματικά» αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τον αριθμό αυτών που πρόκειται να εμβολιαστούν.

Την ίδια στιγμή η λίστα με τους πολίτες που επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο συνεχώς μακραίνει γεγονός, που καταδεικνύει πως στο εγγύς μέλλον θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, καθώς ενώ θα υπάρχουν εμβόλια δεν θα υπάρχουν ραντεβού…

Για τη διαδικασία που αφορά στο κλείσιμο των ραντεβού για τον εμβολιασμό που μπορεί να γίνει και από τα φαρμακεία, μίλησε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου κ. Κώστας Βαρδιάμπασης, καταθέτοντας συγχρόνως τον έντονο προβληματισμό του, για τον πολύ μικρό αριθμό εμβολιαστικών κέντρων στο νομό, τονίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί ο υπάρχων σχεδιασμός να καλύψει τον εμβολιασμό του πληθυσμού του νομού Ρεθύμνου. Μάλιστα ο παραλληλισμός που έκανε ο ίδιος με τον αντιγριπικό εμβολιασμό πραγματικά προκαλεί ανησυχία, σε σχέση με το σχεδιασμό του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού και δημιουργεί ένα σημαντικό ερώτημα: Όταν στην Κρήτη εκτιμάται ότι σε δύο μήνες έγιναν γύρω στους 350.000 αντιγριπικούς εμβολιασμούς στα περίπου 600 φαρμακεία του νησιού, πόσο χρόνο θα χρειαστούν τα 66 εμβολιαστικά κέντρα του νησιού για να εμβολιάσουν το 70% του γενικού πληθυσμού, ώστε να διασφαλιστεί η πολύτιμη ανοσία της αγέλης;

Έντονο το ενδιαφέρον για εμβολιασμό

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου μίλησε καταρχάς για το έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει προκειμένου ο κόσμος να εμβολιαστεί. «Έχει σημειωθεί έντονο ενδιαφέρον, παρόλο που το ηλικιακό φάσμα των άνω των 85 είναι μικρό. Αναφέρω χαρακτηριστικά ότι στις 12/01 πρώτη μέρα λειτουργίας της πλατφόρμας, έγιναν 65.000 δηλώσεις εμβολιασμού σε όλη την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει μεσοσταθμικά 5 δηλώσεις ανά φαρμακείο. Όσον αφορά στο Ρέθυμνο με ένα πρόχειρο υπολογισμό αυτό θα μπορούσε να σημαίνει, 300 με 400 προγραμματισμένα ραντεβού μόνο την πρώτη μέρα». Στη συνέχεια ο ίδιος υπογράμμισε: «Φέρνω ως παράδειγμα την πρώτη μέρα, το πρώτο πρωινό ραντεβού που κλείστηκε από το δικό μου φαρμακείο, ήταν για τις 21 Ιανουαρίου, τη δεύτερη μέρα το πρώτο πρωινό κλείστηκε για τις 26 Ιανουαρίου, πράγμα που σημαίνει ότι κλείνουν με ταχύτητα οι μέρες των ραντεβού».

Τα ραντεβού είναι αυστηρά

Για τον τρόπο που κλείνεται το ραντεβού ο κ. Βαρδιάμπασης είπε: «Κάποιος που ενδιαφέρεται να εμβολιαστεί αν θέλει μπορεί να κάνει μόνος του την εγγραφή στην άυλη συνταγογράφηση. Ωστόσο, στην περίπτωση πού δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, μπορεί ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος ή κάποιο μέλος της οικογένειάς του να πάει σε οποιοδήποτε φαρμακείο έχοντας μαζί του τον αριθμό ΑΜΚΑ (του ενδιαφερόμενου) και τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου. Είναι σημαντικό να έχουμε τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του ενδιαφερόμενου γιατί το ραντεβού είναι αυστηρό. Αν δεν υπάρχει κινητό δίνουμε το σταθερό ή κάποιο e-mail. Όταν έρθει σε μας, ο ενδιαφερόμενος για εμβολιασμό του δίνουμε τις ημερομηνίες του πρώτου διαθέσιμου ραντεβού. Δηλαδή του δίνουμε μία επιλογή τριών ή τεσσάρων ημερών. Αφού επιλέξει τη μέρα, στη συνέχεια θα επιλέξει και μία από τις τέσσερις ζώνες ώρας. Η πρώτη πρωινή ζώνη είναι 7:30 με 10:30, η δεύτερη πρωινή 10:30 με 2:30 και ακολουθούν η μεσημβρινή και η απογευματινή ζώνη. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν μεταξύ των εμβολιαστικών κέντρων που θα λειτουργούν στο νομό Ρεθύμνου. Αφού οριστικοποιηθεί το ραντεβού για την πρώτη δόση την ίδια στιγμή κλείνεται και το ραντεβού για την επόμενη».

«Στη συνέχεια» όπως ανέφερε ο ίδιος, «ο φαρμακοποιός θα εκτυπώσει το κλεισμένο ραντεβού. Αυτό το χαρτί θα πρέπει να το έχει ο ενδιαφερόμενος μαζί του την ημέρα του εμβολιασμού. Η εκτύπωση αυτή έχει επάνω ένα κωδικό και ένα QR code τον οποίο θα σκανάρουν στο εμβολιαστικό κέντρο, προκειμένου να αντιστοιχηθεί το προγραμματισμένο ραντεβού με τη διενέργεια του εμβολιασμού. Σε περίπτωση που χαθεί αυτό το χαρτί, ο  φαρμακοποιός μπορεί να το ξανατυπώσει, πράγμα όμως που καλό είναι να αποφεύγεται λόγω του φόρτου εργασίας στα φαρμακεία. Στην περίπτωση που υπάρξει κάποιος πάρα πολύ σοβαρός λόγος που επιβάλλει να αλλάξει η ώρα και η μέρα του ραντεβού, αυτό μπορεί να γίνει μόνο μία φορά και τουλάχιστον τρεις μέρες νωρίτερα από την ημέρα που έχετε κλείσει τον εμβολιασμό».

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος των φαρμακοποιών προς το παρόν υπάρχει μια σχετική άνεση για το κλείσιμο της μέρας και την ώρας των ραντεβού, τονίζοντας ότι «όταν θα ανοίξουν και οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, θα υπάρξει οπωσδήποτε μικρότερη ευχέρεια».

Ωστόσο, θέλοντας να τονίσει το πόσο σημαντικό είναι ο ενδιαφερόμενος να είναι τυπικός στο ραντεβού του αναφέρει: «Το εμβόλιο διατηρείται σε ιδιαίτερες συνθήκες, δηλαδή στους – 70 βαθμούς Κελσίου. Φεύγοντας από τα κεντρικά σημεία που φυλάσσεται, γίνεται μία διαδικασία «αργής απόψυξης» και φυλάσσεται σε συνθήκες κανονικού ψυγείου μεταξύ 2 και 8 βαθμών μέχρι την ώρα του εμβολιασμού. Αν προστεθεί ο διαλύτης μέσα στο φιαλίδιο το εμβόλιο πρέπει να γίνει διαφορετικά θα πεταχτεί. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο κ. Βαρδιάμπασης είπε: «Από την ώρα που θα προστεθεί ο διαλύτης το εμβόλιο αντέχει σε συνθήκες ψυγείου μία μέρα. Επειδή λοιπόν τα εμβόλια δεν είναι πολλά κι επειδή ο κόσμος θέλει να εμβολιαστεί, πρέπει να είμαστε τυπικοί στην ώρα του ραντεβού μας. Τώρα αν κάποιος θελήσει να το αναβάλει όταν θα έρθει η σειρά του, δηλαδή να μην  κλείσει ραντεβού όταν θα κληθεί η ηλικιακή του ομάδα, θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα μετατοπιστεί προς το πολύ αργότερα».

Υποστελέχωση και υποβάθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Μέσα από τη διαδικασία του εμβολιασμού για ακόμα  μια φορά «αναδεικνύεται η υποστελέχωση και η υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα μας γενικά, αλλά και ειδικά στο Ρέθυμνο, είπε ο κ. Βαρδιάμπασης. «Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δεν μπορεί να λειτουργήσει υποστελεχωμένη και με την έλλειψη ανθρώπινων πόρων και υποδομών. Ο εμβολιασμός δεν είναι ένας άνθρωπος ο οποίος κρατάει μία σύριγγα. Μιλάμε για εμβολιασμό 12ωρης βάσης, 6 μέρες την εβδομάδα, με το πρώτο ραντεβού να ξεκινάει στις 7:30 το πρωί και το τελευταίο γίνεται στις 8:30 το βράδυ, κάτι το οποίο θα κρατήσει για καιρό. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται νοσηλευτές και γιατροί. Όχι οι υφιστάμενοι, οι οποίοι θα αφήσουν την όποια δουλειά που έχουν στο Νοσοκομείο που εργάζονται, αλλά κάποιοι οι οποίοι να κάνουν μόνο αυτή τη δουλειά. Οι υγειονομικοί που είναι στις ομάδες των εμβολιασμών εργάζονται σε βάρδιες και δεν υπάρχει το περιθώριο να ασχοληθούν και με κάτι άλλο».

Μάλιστα όπως ανέφερε η διαδικασία του εμβολιασμού χρειάζεται χρόνο αναφέροντας ενδεικτικά: «Χρειάζεται χρόνος για την προετοιμασία του εμβολίου. Χρειάζεται χρόνος για τον εμβολιασμό και χρειάζεται και χρόνος για την παρακολούθηση του εμβολιασμένου μήπως υπάρξει κάποια αλλεργική αντίδραση. Σε γενικές γραμμές θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο εμβολιασμός για έναν ασθενή διαρκεί περίπου μισή ώρα. Οι εμβολιασμοί γίνονται ανά πέντε άτομα ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνεται ανά έξι».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize