Ρέθυμνο – Δεν έχουν χρήματα στα ορεινά χωριά οι γονείς για να αγοράσουν τάμπλετ για την τηλεκπαίδευση των παιδιών τους

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η επικοινωνία γονέων από το χωριό Βολεώνες του Δήμου Αμαρίου με το rethemnosnews.gr που δήλωσαν πως δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν φορητούς υπολογιστές για τα παιδιά τους και ζητούν βοήθεια από το Υπουργείο Παιδείας και τον Δήμο Αμαρίου. Αντίστοιχα φαινόμενα υπάρχουν στα περισσότερα ορεινά χωριά του Ρεθύμνου, κάποια από τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα και με την σύνδεση τους με το διαδίκτυο. Το θέμα είναι σοβαρό και θα πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα είτε με την αποστολή τάμπλετ στα παιδιά από το Υπουργείο Παιδείας ή με χρηματοδότηση των δήμων για αυτό το σκοπό, καθώς οι δήμοι διαφορετικά δεν έχουν πολλές δυνατότητες να ανταποκριθούν από ιδίους πόρους, ειδικά του Ρεθύμνου που επλήγησαν από την Θεομηνία.

Στο μεταξύ, πρεμιέρα στην υποχρεωτική σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση έχουν σήμερα οι μικροί μαθητές και οι μικρές μαθήτριες των δημοτικών και των νηπιαγωγείων της χώρας.

Για τα δημοτικά σχολεία, το ωράριο καθημερινά θα είναι από τις 14:00 έως τις 17:00 και για τα νηπιαγωγεία από τις 14:00 έως τις 16:30, ενώ η κάθε διδακτική ώρα θα διαρκεί 30 λεπτά και μεταξύ των μαθημάτων θα μεσολαβεί δεκάλεπτο διάλειμμα.

Στην τηλεκπαίδευση, η οποία θα λειτουργεί συμπληρωματικά με την εκπαιδευτική τηλεόραση για όσο θα διαρκέσει η αναστολή λειτουργίας των δομών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η ύλη σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας θα προχωράει κανονικά.

Οι ανησυχίες είναι πάντως έντονες για το αν θα αντέξει το σύστημα, μετά τα συνεχή προβλήματα που παρουσιάστηκαν την  περασμένη εβδομάδα.

Το υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει ότι παρέχεται δωρεάν χρήση δεδομένων (data) για όποιον συνδέεται στις πλατφόρμες, με τις οποίες συνεργάζεται, για την τηλεκπαίδευση. Αν κάποιος δεν έχει δυνατότητα σύνδεσης μέσω διαδικτύου, μπορεί να συνδεθεί στην ψηφιακή τάξη και μέσω τηλεφώνου, με αστική χρέωση.

Συνολικά 91.613 tablet και  laptop διατίθενται από το υπουργείο Παιδείας για τις ανάγκες της τηλεκπαίδευσης των μαθητών, προϋπολογισμού   άνω των 24 εκ. ευρώ .

Ειδικότερα , όπως ανακοινώθηκε σήμερα Τετάρτη από το  υπουργείο Παιδείας, 65.965 φορητές συσκευές αξίας άνω των 20 εκ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ και 25.648 φορητές συσκευές αξίας άνω των 4 εκατομμυρίων ευρώ μέσω δωρεών έχουν εξασφαλιστεί για τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλης της χώρας, ανταποκρινόμενο στις πρωτόγνωρες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, δρομολογώντας τον επιπλέον εξοπλισμό ήδη από την άνοιξη.

Ο εν λόγω εξοπλισμός, που έχει ήδη παραδοθεί ή πρόκειται να παραδοθεί σε σχολικές μονάδες, αποτελεί περιουσία των σχολείων και διατίθεται σε μαθητές ή/και εκπαιδευτικούς για προσωρινή χρήση, προκειμένου να διευκολυνθεί η υλοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, αλλά και για να συμβάλλει μακροπρόθεσμα στην εμβάθυνση των ψηφιακών δεξιοτήτων.

Ποιοι μαθητές έχουν προτεραιότητα

Προτεραιότητα δίνεται στη στήριξη οικογενειών βάσει κοινωνικών και άλλων κριτηρίων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται ιδίως το χαμηλό εισόδημα, η ανεργία γονέων/κηδεμόνων, η ιδιότητα μέλους μονογονεïκής, πολύτεκνης, τρίτεκνης ή ορφανικής οικογένειας, ή ύπαρξη ειδικών δυσκολιών μάθησης.

Τα κριτήρια  κατανομής των συσκευών στα σχολεία

Για την κατανομή των συσκευών στις σχολικές μονάδες λαμβάνονται υπόψη κοινωνικά κριτήρια, ξεκινώντας από περιοχές με χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ, δυσπρόσιτες, σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, επαγγελματικής εκπαίδευσης κ.ά., καθώς και η βαθμίδα εκπαίδευσης.

Ο ακριβής αριθμός των συσκευών ανά σχολείο καθορίζεται με βάση το μαθητικό δυναμικό και τον υφιστάμενο εξοπλισμό των σχολικών μονάδων.

Το υπουργείο έχει μεριμνήσει ώστε όλα τα σχολεία της χώρας να λάβουν φορητές συσκευές.

Οι δωρεές

Το υπουργείο Παιδείας  , με ανακοινωθέν,  ευχαριστεί θερμά τους δωρητές του 4ου κύματος δωρεών αξίας άνω των 963.100 ευρώ:
–    το Junior Achievement Greece (ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΝΕΩΝ) για την οργάνωση και τον συντονισμό της δράσης #STAYTECH, η οποία αποτελεί προϊόν δωρεών των παρακάτω εταιρειών και ιδιωτών: ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. (430 συσκευές), RAYCAP, ΟΙΚ. ΠΑΡΙ & ΚΑΙΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, VICTOR AND AMALIA PISANTE, THE SIGNAL GROUP, AΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΙ ΣΕΜΙΡΑΜΙΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ, ΜΥΛOI ΘΡΑΚΗΣ I.OYZOYNOΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΙΚΙΖΑΣ, KLEEMANN HELLAS, ΙΔΡΥΜΑ Α.Γ. ΛΕΒΕΝΤΗ, DELOITTE FOUNDATION και άλλους ανώνυμους δωρητές. Η δωρεά αφορά σε 1.215 φορητές συσκευές notebook,
–    το ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ,  την ΕΥΔΑΠ, την Eurobank, την MYTILINEOS, την Boston Consulting Group και μεμονωμένους δωρητές, μέσω του προγράμματος «Ψηφιακό Σχολείο για Όλους» του Ιδρύματος Μποδοσάκη, για συνολική δωρεά 2.150 συσκευών tablet,
–    την ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ για την δωρεά ηλεκτρονικού και άλλου εξοπλισμού,
–    την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ, για την προσφορά 638 συσκευών tablet,
–    τους Θεόδωρο Αγγελόπουλο και Γιάννα Αγγελοπούλου για την δωρεά 500 συσκευών tablet,
–    την δωρεά του CY TWOMBLY FOUNDATION, μέσω του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΙ ΝΤΟΛΛΗΣ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ – ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ, για την προσφορά 325 συσκευών tablet,
–    την εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, για την δωρεά 100 συσκευών tablet,
–    την LEASEPLAN HELLAS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ A.E., για την δωρεά 80 συσκευών tablet,
–    την εταιρεία Μινέττα Ασφαλιστική, για την δωρεά 52 συσκευών tablet,
–    την εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε., για την δωρεά 20 συσκευών tablet,
–    την εταιρεία iSquare, επίσημο διανομέα Apple, για την δωρεά 18 συσκευών tablet (iPad),

για τις δωρεές τους, συνολικού ύψους άνω των 961.300 ευρώ, που αντιστοιχούν σε 5.098 συσκευές φορητών υπολογιστών και tablets για δομές, καθώς και επιπρόσθετο εξοπλισμό, που διατίθεται σε μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας.

Το υπουργείο Παιδείας τονίζει στο ανακοινωθέν ότι «Κράτος και ιδιώτες από κοινού συνεχίζουμε την εντατική προσπάθεια, αξιοποιούμε ευρωπαϊκά κονδύλια και δωρεές, ενισχύουμε τα σχολεία μας με τεχνολογικό εξοπλισμό, στηρίζουμε τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς μας, βγαίνουμε από την κρίση νικητές».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize