Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο – Δασικοί Χάρτες – Πως θα βρείτε το ακίνητό σας προκειμένου να υποβάλλετε αντίρρηση

Αναλυτικά η διαδικασία στο βίντεο που αναρτά η Επιτροπή Κοινότητας Αρμένων

Ανακοίνωση σχετικά με τους δασικούς χάρτες εξέδωσε η Επιτροπή Κοινότητας Αρμένων.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση και στο σχετικό βίντεο που ανάρτησε το μέλος της Επιτροπής, κ. Γιώργος Κτιστάκης, περιγράφεται η σημασία, αλλά και ο τρόπος υποβολής είτε αντιρρήσεων είτε πρόδηλου σφάλματος.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:

«Δυστυχώς, για άλλη μία φορά, επιβεβαιώθηκε η ρήση ότι είναι προτιμότερο να προλαμβάνεις τα πράγματα από το να τα θεραπεύεις.

Από το Σεπτέμβριο η Κοινότητα Αρμένων με πρωτοβουλία της σύστησε Επιτροπή για τα θέματα του Κτηματολογίου και τους Δασικούς χάρτες. Δυστυχώς, επιβεβαιωθήκαμε για όσα λέγαμε τότε και τα οποία πέρασαν σχεδόν απαρατήρητα από τους αρμόδιους φορείς. Δεν είναι ώρα για απολογισμούς και ευθύνες, για το σοβαρό αυτό ζήτημα ενώνουμε τη φωνή μας με αυτούς που ζητούν σήμερα τα αυτονόητα. Θα συμφωνήσουμε στην απόσυρση των δασικών χαρτών μόνο αν υπάρξει ρητή δέσμευση για ορθότερο σχεδιασμό. Αυτό όμως απαιτεί εργατοώρες αρά επιπλέον δέσμευση προσωπικού και πόρων. Αν αυτό δεν μπορεί να γίνει, προτείνουμε την επιμήκυνση του χρόνου υποβολής αντιρρήσεων και τον μηδενισμό του κόστους για τους πολίτες.

Το Κτηματολόγιο και οι Δασικοί χάρτες είναι αναπτυξιακά εργαλεία, την ευθύνη και το κόστος για τη δημιουργία των οποίων θα πρέπει να την επωμίζεται το κράτος και όχι οι πολίτες.

Δυστυχώς όμως, έχουμε την επανεμφάνιση του ιδίου φαινομένου με το Κτηματολόγιο, σαν μια κακόγουστη φάρσα. Ο πολίτης καλείται, πληρώνοντας υψηλό τίμημα, να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας.

Θυμίζουμε ότι ζητήσαμε ήδη από το Σεπτέμβριο τη μείωση των παραβόλων, την αύξηση του χρόνου αντιρρήσεων, τη βοήθεια της πολιτείας προς τους πολίτες για την ελαχιστοποίηση τόσο του χρηματικού κόστους όσο και της σωματικής και ψυχικής ταλαιπωρίας.

Η ανάρτηση του Δασικού χάρτη δεν μας αιφνιδίασε. Τα λάθη είναι αυτά που περίπου περιγράφαμε τότε. Δυσάρεστη όμως έκπληξη για εμάς ήταν η ανυπαρξία στη δασική ανάρτηση του Νομού Ρέθυμνου χορτολιβαδικών, φρυγανικών εκτάσεων (Χ) (βραχώδης προεξοχές ορεινών και ημιορεινών περιοχών, περιοχές με αλαδανιές, ασπαλάθους κλπ)  οι οποίες έχουν ενσωματωθεί με το χαρακτηρισμό (Δ) δασικές. Ο διαχωρισμός ήταν, και είναι, απαραίτητος, αφού οι εκτάσεις αυτές διέπονται από διαφορετικό νομικό καθεστώς.

 Στη προσπάθεια που καταβάλλουμε για να βοηθήσουμε τους κατοίκους της περιοχής μας, και όχι μόνο, θα αναφερθούμε στα σημεία που κατά τη γνώμη μας προέχει να δώσουν βάση.

  1. Η διαδικασία υποβολής είτε αντιρρήσεων είτε πρόδηλου σφάλματος είναι απαραίτητη, αν θέλουμε να αποφανθεί η επιτροπή και το Δασαρχείο για το ακίνητο μας. Χωρίς αυτό το στάδιο δεν μπορούμε στη συνέχεια να προσφύγουμε στη δικαιοσύνη (Διοικητικά Δικαστήρια) για την επίλυση της διαφοράς μας.
  2. Άμεσα (και όχι «από αύριο») πρέπει να συγκεντρώσουμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία που μας συνδέουν με το ακίνητό μας. Μπορεί να λέμε ότι η δασική ανάρτηση αφορά άμεσα μόνο τη μορφή του ακινήτου, αλλά έμμεσα στοχεύει στην ιδιοκτησία. Επειδή η Κρήτη ανήκει στις περιοχές που το βάρος της απόδειξης για την ιδιοκτησία ενός ακινήτου το έχει και το Ελληνικό Δημόσιο, είναι απαραίτητη η συγκέντρωση στοιχείων που αφορούν το ακίνητο, όπως για παράδειγμα αυτά που απεικονίζονται στον παρακάτω πίνακα.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΑΣΙΚΟ ΧΑΡΤΗ

Α. ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ

α. Ιστορική εξέλιξη της ιδιοκτησίας- γενεαλογικό δέντρο

  1. Συγγενική σχέση όμορων ιδιοκτητών, ιδιαίτερα αν κάποιο όμορο εξαιρείται του δασικού χάρτη
  2. Αναγωγή σε κοινό πρόγονο με στόχο την κληρονομική παρουσία πριν το 1910.
  3. Οποιοδήποτε αποδεικτικό στοιχείο για τα παραπάνω.

β. Αεροφωτογραφίες διαφορετικών ετών από αυτές του χάρτη, αν είναι εμφανής η μεταβολή στη μορφή

γ. Στις χορτολιβαδικές εκτάσεις αναζητούμε αποδεικτικά στοιχεία ή τίτλους τουλάχιστον πριν την 01/01/1946.

Β. ΔΑΣΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Προσπαθούμε να βρούμε στοιχεία για να κατατάξουμε σε ευνοϊκή κατηγορία το ακίνητο μας

α.  Δασωμένοι αγροί

β. Χορτολιβαδικές εκτάσεις(βραχώδεις)

γ. Φρυγανικές εκτάσεις (κάλυψη με αλαδανές, αστιβίδες κλπ.)

δ. Αποφάσεις δικαστηρίων και Συμβουλίου της Επικρατείας

Γ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ-ΦΩΤΟΕΡΜΗΝΕΙΑ

α. Μορφολογικές ιδιαιτερότητες όπως δεσιές, κατασκευές πέτρινες, φράκτες, πηγάδια, στέρνες κλπ.

β. Βιοποικιλότητα της περιοχής και ιδιαιτερότητες της.

γ. Φωτοερμηνεία (από ειδικό)

Δ. ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

α. Στοιχεία για την αδιατάρακτη νομή και κατοχή του ακινήτου

  1. Ε9
  2. Επιδότηση από ΟΠΕΚΕΠΕ
  3. Οποιαδήποτε πράξη της διοίκησης π.χ. απαλλοτρίωση, δικαστική απόφαση

β. Περιοχές κτηματογράφησης. Αναζητούμε την απόφαση απόρριψης ένστασης του ελληνικού δημοσίου (δασαρχείου) από την πρωτοβάθμια επιτροπή του κτηματολογίου. Επικαλούμαστε την αδιατάρακτη νομή και κατοχή του ακινήτου για πάνω από 20 έτη από τότε που απορρίφθηκε η ένσταση του δασαρχείου.

ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΜΑΣ ΣΤΟ ΧΑΡΤΗ

 Φτιάξαμε την ακόλουθη παρουσίαση για να σας δείξουμε τα βήματα ώστε να εντοπίσετε το ακίνητό σας και το χαρακτηρισμό του στους Δασικούς Χάρτες που αναρτήθηκαν.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize