Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο – Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα το πέρασμα της «Ελπίδας» – Πού έπεσε ο μεγαλύτερος όγκος χιονιού

Το Ρέθυμνο συγκαταλέγεται στις λίγες περιοχές της Κρήτης που η κακοκαιρία «Ελπίδα» δεν προκάλεσε ιδιαίτερα προβλήματα, καθώς ο κρατικός μηχανισμός «ρίχτηκε» από νωρίς στην μάχη διατηρώντας ανοικτό το μεγαλύτερο μέρος του επαρχιακού οδικού δικτύου

Σε ένα μαγευτικό τοπίο μετατράπηκε το τελευταίο τριήμερο και ο νομός Ρεθύμνου, ο οποίος απ’ άκρη σ’ άκρη «ντύθηκε» στα λευκά με εξαίρεση την πόλη, στην οποία εξακολουθούν να επικρατούν πολικές θερμοκρασίες, με τις εκτιμήσεις των αρχών, να αναφέρουν ότι ο μεγαλύτερος όγκος χιονιού έπεσε στα ορεινά χωριά του δήμου Αμαρίου, αλλά και στα Ανώγεια, με αποτέλεσμα κάποιοι δρόμοι να είναι προσπελάσιμοι μόνο με την χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Ειδικότερα, πυκνή ήταν η χιονόπτωση κατά διαστήματα για τρίτο 24ωρο σήμερα στις ορεινές, ημιορεινές και πεδινές περιοχές του νομού Ρεθύμνου, με τον λευκό επισκέπτη να μετατρέπει το Ρέθυμνο σ’ ένα ειδυλλιακό τοπίο, ενώ από την πρώτη κιόλας στιγμή πάνω από 100 μηχανήματα -εκμισθωμένα και μη- της αντιπεριφέρειας και των 5 δήμων του Ρεθύμνου ρίχτηκαν στη μάχη διατηρώντας ανοικτό σχεδόν το σύνολο των επαρχιακών δρόμων.

 

Μέχρι και το μεσημέρι της Τετάρτης, 26 Ιανουαρίου, κλειστοί λόγω χιονόπτωσης και παγετού ήταν οι επαρχιακοί δρόμοι Γερακαρίου – Σπηλίου, Πρασσές – Πατσός, Πατσός – Μέρωνας, αλλά και οι δρόμοι από Βενί έως Ανώγεια και από Αη Γιάννη έως Ανώγεια. Ωστόσο, στον δρόμο από Αργυρούπολη έως Μυριοκέφαλα και Ασή Γωνία, η κυκλοφορία γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Το τριήμερο της κακοκαιρίας ο μεγαλύτερος όγκος χιονιού στο Ρέθυμνο πέρα από τα Ανώγεια, έπεσε στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Αμαρίου, με το Μέρωνα, το Γερακάρι, τα Μεσονήσια και τις Ελένες το χιόνι να ξεπερνά το μισό μέτρο.

Παράλληλα και ενώ η «Ελπίδα» στο πέρασμά της έντυσε στα λευκά το μεγαλύτερο μέρος του νομού, στην πόλη του Ρεθύμνου, η εικόνα – λόγω και της αργίας – ήταν τελείως διαφορετική, ενώ από την Δευτέρα έως και σήμερα Τετάρτη, ελάχιστα ήταν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης που καταγράφηκαν στο Ρέθυμνο, αφού κάθε μεμονωμένη ζημιά που προκλήθηκε αποκαταστάθηκε άμεσα.

Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Γ. Οικονόμου, η οποία λήφθηκε ύστερα από συνεννόηση με τις κατά τόπους Περιφέρειες και δημοσιοποιήθηκε αργά το απόγευμα της Τετάρτης 26 Ιανουαρίου, τα σχολεία Α’/θμιας και Β’/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ρεθύμνης δεν θα λειτουργήσουν δια ζώσης, αλλά με τη διαδικασία της Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης, αύριο Πέμπτη 27 και μεθαύριο Παρασκευή 28 Ιανουαρίου.

Την ίδια ώρα δεν θα λειτουργήσουν οι Βρεφικοί – Παιδικοί Σταθμοί, ΚΔΑΠ και ΚΗΦΗ του Δήμου κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με ανακοινώσεις της υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Σε εφαρμογή λοιπόν των κυβερνητικών αποφάσεων ο Δήμος Ρεθύμνης και το Τμήμα Παιδείας του, ενημερώνουν τους /τις συμπολίτες /-τισσες ότι για το επόμενο διήμερο 27 και 28 Ιανουαρίου 2022, τα σχολεία του Δήμου Ρεθύμνου θα παραμείνουν κλειστά και τα μαθήματα θα διεξαχθούν μέσω τηλεκπαίδευσης.

Επίσης, σύμφωνα με απόφαση που εξέδωσε αργά το απόγευμα της Τετάρτης 26 Ιανουαρίου 2022 η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου: «Όλοι οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠ ΑμεΑ) και τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ) θα παραμείνουν κλειστοί την Πέμπτη 27.01.2022 και την Παρασκευή 28.01.2022 σε όλες τις περιοχές της χώρας, στις οποίες αναστέλλεται η λειτουργία των σχολικών μονάδων μετά από αποφάσεις Δήμων και Περιφερειών, προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρόνος για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας τους από την πρόσφατη κακοκαιρία».

Η εν λόγω απόφαση λήφθηκε με γνώμονα «…Την ασφάλεια όλων των ωφελούμενων και των εργαζομένων και προκειμένου να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία όλων των δομών».
Ως εκ τούτου, η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ρεθύμνης και η αρμόδια Αντιδήμαρχος δρ Άννα Ελευθεριάδου-Γκίκα, σε εφαρμογή της απόφασης της υφυπουργού, ανακοινώνουν την αναστολή λειτουργίας των προαναφερθέντων δομών για το επόμενο διήμερο Πέμπτης 27 και Παρασκευής 28 Ιανουαρίου 2022.

Κλειστοί δρόμοι λόγω χιονόπτωσης και παγετού:

  • Επαρχιακή οδός Γερακαρίου (Δ. Αμαρίου) – Σπηλίου (Δ. Αγίου Βασιλείου)
  • Επαρχιακή οδός Πρασσές – Πατσός – Μέρωνας Δ. Αμαρίου
  • Επαρχιακή οδός Βενί – Ανώγεια & Αι Γιάννης – Ανώγεια

Κυκλοφορία μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες:

Επαρχιακή οδός Αργυρούπολης-Μυριοκέφαλα & Ασή Γωνία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς