Ρέθυμνο – Απλή, ανώδυνη και σύντομη η εξέταση – 5.000 νέα περιστατικά παρουσιάζονται κάθε χρόνο σε πανελλαδικό επίπεδο

Γυναίκες άνω των 40 ετών προσήλθαν στην Κινητή Μονάδα Μαστογραφίας της Περιφέρειας Κρήτης έξω από το δημαρχείο Ρεθύμνου για τον απαραίτητο προληπτικό έλεγχο που πραγματοποιείται κάθε χρόνο.

Φέτος, η Κινητή Μονάδα Μαστογραφίας θα παραμείνει περισσότερες μέρες στο Ρέθυμνο, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Γρηγόρη Τσιομπίκα, Δημοτικού Σύμβουλου και εντεταλμένου για θέματα κοινωνικής πολιτικής και προαγωγής της υγείας. Ήδη στην πόλη εξυπηρετήθηκαν γυναίκες κατά τη διάρκεια όλης της εβδομάδας, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα η Κινητή Μονάδα Μαστογραφίας θα επισκεφθεί την περιοχή του Ατσιποπούλου, καθώς και την περιοχή του Σταυρωμένου. 

Σημαντικός παράγοντας αυτής της προσφοράς από την Περιφέρεια Κρήτης είναι, όπως αναφέρει ο Γρηγόρης Τσιομπίκας, να εξυπηρετηθούν γυναίκες που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού με δυσκολία στην πρόσβασή τους. Η διαδικασία είναι απλή, ανώδυνη και σύντομη με ελάχιστη ακτινοβολία. Άλλωστε, ο καρκίνος του μαστού είναι η πρώτη σε συχνότητα μορφή καρκίνου που παρουσιάζεται στις γυναίκες και είναι από τις πιο θεραπεύσιμες μορφές, εφόσον έχει γίνει η διάγνωση στα πρώιμα στάδια. Εάν συμβεί έγκαιρα, τότε τα ποσοστά ίασης είναι θεαματικά.

Οι ενδιαφερόμενες κυρίες που επιθυμούν να κλείσουν ραντεβού, μπορούν να καλέσουν στο τηλέφωνο της Κοινωνικής Υπηρεσίας του δήμου Ρεθύμνου, το οποίο είναι 28310 21307.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η προληπτική αυτή εξέταση γίνεται εντελώς δωρεάν και είναι πολύ σημαντική αν αναλογιστούμε ότι πάνω από 5.000 νέα περιστατικά παρουσιάζονται κάθε χρόνο σε πανελλαδικό επίπεδο.

Όσο για το Ρέθυμνο σύμφωνα με τις μετρήσεις που πραγματοποιούνται από την ίδια την Κινητή Μονάδα Μαστογραφίας, στην Κρήτη διαπιστώνεται ότι καρκίνος του μαστού διαγιγνώσκεται κυρίως σε γυναίκες ηλικίας 45-55 ετών που διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές του κάθε νομού, όπως χωριά.

Η μόνιμη δικαιολογία που χρησιμοποιούν οι γυναίκες που δεν εξετάζονται συστηματικά, όπως ανέφερε η Άννα Μουταφίδη, Τεχνολόγος – Ακτινολόγος, είναι, ότι το αφήνουν λόγω… αμέλειας. Ωστόσο, τονίζει ότι: «Η Κινητή Μονάδα Μαστογραφίας ταξιδεύει σε όλη την Κρήτη, αλλά κυρίως σε χωριά μικρά και μεγάλα, διότι εκεί υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη».

Κύριο χαρακτηριστικό των ελέγχων όπως ανέφερε η Άννα Μουταφίδη, είναι ότι απευθύνονται σε γυναίκες από 40-70 ετών και η διαδικασία, καθώς και η απάντηση της κάθε μαστογραφίας είναι σχετικά σύντομες. Πλέον οι γυναίκες είναι περισσότερο ενημερωμένες και εξοικειωμένες με την εξέταση, όμως σύμφωνα με τα στατιστικά της υπηρεσίας, τα μεγαλύτερα ποσοστά καρκίνου του μαστού, έχουν εντοπιστεί σε χωριά λόγο της δυσκολίας πρόσβασης ή οικονομικής δυσχέρειας. Έτσι, στοχεύουν στο να εξυπηρετήσουν όσο περισσότερες γυναίκες μπορούμε, κυρίως σε δύσβατες περιοχές γιατί η έγκαιρη πρόληψη είναι το παν.

Μάλιστα, ο δήμος Ρεθύμνου έχει εξασφαλίσει για ακόμα δύο εβδομάδες την Κινητή Μονάδα Μαστογραφίας, όπως ανέφερε ο Γρηγόρης Τσιομπίκας, και αυτό, για να καλύψει κάποιες άλλες δύσβατες περιοχές όπως είναι ο δήμος Λαππαίων, η Επισκοπή και ενδεχομένως κάποια πιο ορεινά χωριά. Η καταληκτική ημερομηνία δεν έχει ακόμη οριστεί, όμως προβλέπεται να πραγματοποιηθεί κατά το μήνα Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με την Άννα Μουταφίδη, χρόνο με το χρόνο διοργανώνονται όλο και περισσότερες επισκέψεις της Κινητής Μονάδας και ο βασικότερος λόγος είναι η ζήτηση των πολιτών. Άλλωστε, ο έλεγχος είναι απαραίτητο να πραγματοποιείται κάθε χρόνο και να συγκρίνεται με την προηγούμενη μαστογραφία. 

Το σημαντικότερο είναι ότι με την πάροδο του χρόνου, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Άννα Μουταφίδη, υπάρχει περισσότερη θέληση, ενημέρωση και απήχηση από τις γυναίκες του Ρεθύμνου σε σχέση με την πρώτη επαφή που είχαν με την Κινητή Μονάδα Μαστογραφίας.

Παρ’ όλα αυτά γίνεται ό,τι καλύτερο, ώστε να εξυπηρετηθούν ολοένα και περισσότερες γυναίκες που το έχουν ανάγκη.

Δείτε επίσης!

Ρέθυμνο – Συνελήφθη για άσκοπους πυροβολισμούς και υπόθαλψη εγκληματία στον Μυλοπόταμο

Συνελήφθη, σήμερα (07.08.2020) το πρωί, σε περιοχή του Δήμου Μυλοποτάμου, από αστυνομικούς του Τμήματος Αστυνομικών …

Ρέθυμνο – Ορκίστηκε ο Κωστής Ρεϊζάκης μετά τον αδόκητο χαμό του αείμνηστου Βασίλη Πατεράκη

Την αρμοδιότητα του Τακτικού Μέλους της Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Ρεθύμνης, ως εκπρόσωπος τους συνδυασμού …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize