Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο – Απεργιακή συγκέντρωση και πορεία

Το Συνδικάτο Οικοδόμων χαιρετίζει τη μαζική και μαχητική απεργιακή συγκέντρωση των πρωτοβάθμιων σωματείων σήμερα στο Δημαρχείο.  Τη σημερινή συγκέντρωση στήριξαν από κοινού το Συνδικάτο Οικοδόμων , η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ ΓΝΡ, ο Σύλλογος εργαζομένων ΓΝΡ, ο Σύλλογος Οικογενειακών Ιατρών ΠΦΥ ΕΣΥ, το Σωματείο Υπαλλήλων Καθαριότητας Δημοσίων και Ιδιωτικών Κτηρίων, Ο σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, η Επιτροπή Αγώνα Παρατασιούχων στη Καθαριότητα του Δήμου Ρεθύμνου, έξι Φοιτητικοί Σύλλογοι, ο Σύλλογος Γυναικών Ρεθύμνου ,ο Εμπορικός Σύλλογος Ρεθύμνου και το σωματείο  των ΤΑΞΙ.  

Στη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από εργαζόμενους , μαθητές και φοιτητές. Χαιρετισμό απεύθυνε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Χριστοδουλάκης Μανώλης στηλιτεύοντας μεταξύ άλλων και την επερχόμενη πολιτική περαιτέρω εμπορευματοποίησης  και ιδιωτικοποίησης της Δημόσιας Υγείας μέσω του “Νέο ΕΣΥ” . Στη συνέχεια ο Κώστα Κώστας από το ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου ανέδειξε τα προβλήματα επιβίωσης των μικρομεσαίων εμπορομάγαζων. Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Λουκάκης Στάθης Πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων όπου μεταξύ άλλων ανέφερε “ Συνάδελφοι Συναδέλφισες… Η αγωνιστική δραστηριότητα του Συνδικάτου Οικοδόμων και της Ομοσπονδίας μας με τις δύο επιτυχημένες απεργιακές κινητοποιήσεις αποδείχτηκε το μεγάλο μας όπλο για να μετρήσουμε αποτελέσματα, να έχουμε νέες κατακτήσεις.Οι εργοδότες, κάτω από την πίεση του αγώνα μας, αποδέχτηκαν να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στις Κατασκευές με  αύξηση 18,2% στο κατώτερο μεροκάματο του εργάτη, 28,3% του βοηθού και 38,5% του τεχνίτη ενώ αποδέχονται μια σειρά από επιδόματα που είχαν καταργηθεί…….Η υπογραφή της ΣΣΕ θα μας βοηθήσει να πατήσουμε πιο γερά στα πόδια μας και να κλιμακώσουμε τον αγώνα σε όλο το εύρος των διεκδικήσεων μας.”  

Η σημερινή απεργία αποτέλεσε την πιο μαζική κινητοποίηση στη πόλη παρά το γεγονός ότι η προετοιμασία αυτής όπως και η διεξαγωγή της “επιλέχθηκε” να μην έχει την ανάλογη προβολή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης όπως είχαν αντίστοιχα άλλες. 

Η σημερινή απεργία είναι έμπρακτη απάντηση στην κυβέρνηση και στη μεγαλοεργοδοσία που όλοι μαζί τρομοκρατούν και εκβιάζουν τους εργαζόμενους, ότι τώρα δεν είναι ώρα για διεκδικήσεις, δεν είναι ώρα για αυξήσεις και για αγώνες που θα αναχαιτίσουν το κύμα ακρίβειας που εξανεμίζει το εισόδημά τους.

Η σημερινή απεργία αποτελεί επίσης την έμπρακτη απάντηση στα “καλέσματα ενότητας” από τις χρεοκοπημένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Καλέσματα που στόχο έχουν να (ξανα)εγκλωβίσουν εργαζόμενους στις αυταπάτες περί λύσεις από μια κυβερνητική εναλλαγή. Ακόμη πιο επικίνδυνα, να πείσουν τους εργαζόμενους ότι η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στα ΝΑΤΟικα σχέδια γίνεται για το “καλό της ειρήνης”. 

Δίνουμε το χέρι ειδικά σε όσους αντιμετώπισαν αυτές τις μέρες στα ίσια την εργοδοτική βία και τις απειλές, όσους προσπέρασαν αγωνιστικά την προσπάθεια της εργοδοσίας να δημιουργήσει απεργοσπαστικούς μηχανισμούς με βάση τον έκτρωμα-Χατζηδάκη. Κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι έσπασαν ξανά τα μούτρα τους. Οι διατάξεις παρεμπόδισης στο απεργιακό δικαίωμα έμειναν πάλι στα χαρτιά. Πετάχτηκαν ξανά από τους εργαζόμενους στα σκουπίδια.

Σήμερα οι εργαζόμενοι διαδήλωσαν μαχητικά ενάντια στο κύμα ακρίβειας, για αυξήσεις στους μισθούς και στις κοινωνικές παροχές, ενάντια στην εμπλοκή της χώρα μας στις πολεμικές ενέργειες. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους που αρνούνται να υπηρετήσουν τους σκοπούς των ΝΑΤΟικών μακελάρηδων, μεταφέροντας πολεμικό υλικό έξω από τα σύνορα της χώρας όπως έγινε από εργαζόμενους της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά! Να ασκηθεί ακόμα μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση και στην εργοδοσία. 

Το Συνδικάτο Οικοδόμων από αύριο κιόλας προγραμματίζει άμεσα συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου και τη διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης  με άμεση κλιμάκωση των αγώνων μας, την Πρωτομαγιά.

Το μήνυμα του διεκδικητικού αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς, για την αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας με μέτρα που θα ανακουφίζουν την εργατική-λαϊκή οικογένεια και η εναντίωση απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο πρέπει να κυριαρχήσουν στις συγκεντρώσεις των συνδικάτων, την Κυριακή της Πρωτομαγιάς. 

Οι Εργατοϋπάλληλοι, Άνεργοι και Συνταξιούχοι του Ρεθύμνου που πήραμε μέρος στην ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ, σήμερα 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022, εγκρίνουμε τα παρακάτω:

 • ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ και συνεχίζουμε να εκφράζουμε σταθερά την εναντίωσή μας στο νέο Εργασιακό Νόμο Χατζηδάκη, του οποίου οι διατάξεις  έχουν ήδη επιφέρει τεράστιο πλήγμα στην αγορά εργασίας και στην κοινωνία. Είμαστε απέναντι σε κάθε καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων και κεκτημένων μας και σε πολιτικές που εναντιώνονται στην άσκηση των δικαιωμάτων συλλογικής εκπροσώπησης των εργαζομένων.

Τα μέτωπα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως εργαζόμενοι είναι πολλά και δίνουμε τη μάχη απέναντι στις πολιτικές που καταστρέφουν κοινωνία και οικονομία. Ζητάμε την εκπόνηση σχεδίου ουσιαστικής στήριξης της μισθωτής εργασίας για το άμεσο μέλλον, με γνώμονα τη διατήρηση των θέσεων εργασίας αλλά και την προστασία των ανέργων και των συνταξιούχων, για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία.

Δεν θα δεχτούμε να συνεχίσουμε να πληρώνουμε εμείς τις δυσθεώρητες αυξήσεις στο ρεύμα, στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο, στο ψωμί και σε όλα τα είδη βασικής ανάγκης, για να μη θιχτεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. 

 

ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ :

Στις  σαρωτικές  ανατροπές των εργασιακών σχέσεων  και στα δικαιώματα των εργαζομένων, όπως και στην εργαλειοποίηση του πολέμου στην Ουκρανία από την Κυβέρνηση, αφενός για να μεταθέσει τις δικές της ευθύνες στην ακρίβεια και στην απομείωση των μισθών των εργαζομένων και αφετέρου για να συνεχίσει την αντεργατική και νεοφιλελεύθερη πολιτική της. 

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ:

 • ΕΠΑΡΚΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ με άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ ΚΑΙ ταυτόχρονη αποκατάσταση της ρύθμισής του μέσω της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ και θωράκισής του με πρόσθετους οικονομικούς όρους για όλους/ες τους/τις εργαζόμενους/ες στην Ελλάδα χωρίς εξαιρέσεις. 
 • ΑΜΕΣΗ ΕΝΑΡΞΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ για την κατάρτιση Κλαδικών και Ομοιοεπαγγελματικών ΣΣΕ, με αυξήσεις στις αποδοχές και αποκατάσταση/βελτίωση στους όρους εργασίας χωρίς εξαιρέσεις ως προς τη δεσμευτικότητά τους. 
 • ΑΥΞΗΣΕΙΣ στους μισθούς μας, άμεσα, τουλάχιστον ίσες με την  αύξηση του ΑΕΠ και του πληθωρισμού
 • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ της εισφοράς αλληλεγγύης στο δημόσιο τομέα
 • ΞΕΠΑΓΩΜΑ της διετίας 2016 – 17
 • ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ στις 12.000 ευρώ
 • ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ 13ου– 14ου μισθού
 • ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ με οικονομικά και κοινωνικά μέτρα αναχαίτισης της αύξησης των τιμών στην ενέργεια, τις δαπάνες στέγασης και τα βασικά καταναλωτικά αγαθά και προστασία των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων από το πληθωριστικό σοκ. Μείωση τιμολογίων κοινωφελών υπηρεσιών, έμπρακτη πάταξη μονοπωλίων και ακρίβειας στα καταναλωτικά αγαθά και προστασία πρώτης κατοικίας. Δίκαιο φορολογικό σύστημα, ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων, πάταξη της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και της εκτεταμένης παραβατικότητας. 
 • ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΣΣΕ με άρση των φιλοεργοδοτικών εμποδίων στη διαδικασία επέκτασης της δέσμευσής τους και στην πρόσβαση στη μονομερή προσφυγή στη Διαιτησία. Ταυτόχρονη επαναφορά της 6μηνης παράτασης στην ισχύ των ΣΣΕ που λήγουν και της μετενέργειας όλων των όρων τους χωρίς εξαιρέσεις. 
 • ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ με κατάργηση του Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων και της κρατικής αδειοδότησης στην ίδρυση και τη λειτουργία των συνδικάτων και την άσκηση των δικαιωμάτων συλλογικής εκπροσώπησης των εργαζομένων, με ταυτόχρονη αυστηροποίηση των κυρώσεων στους εργοδότες που παρεμποδίζουν τη συνδικαλιστική δράση. Διασφάλιση και ενίσχυση της απρόσκοπτης λειτουργίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων. 
 • ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΘΕΜΕΛΙΩΔΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ με σταθερή και πλήρη πενθήμερη εργασία με θωράκιση του 40ωρου, αύξηση του υποχρεωτικού χρόνου ανάπαυσης, αύξηση της αμοιβής της υπερωρίας και κατάργηση όλων των ευελιξιών στο ωράριο εργασίας. Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων από την εργοδοτική αυθαιρεσία και την απώλεια της θέσης εργασίας. Κατοχύρωση των επαγγελματικών ειδικοτήτων και αυστηρές κυρώσεις για τις ψευδείς εργοδοτικές καταχωρίσεις. Κατοχύρωση του δικαιώματος αποσύνδεσης και ενίσχυση του ρυθμιστικού πλαισίου για την τηλεργασία στη βάση της πρότασης της ΓΣΕΕ. Απρόσκοπτη πρόσβαση των εργαζομένων σε Επιθεωρήσεις Εργασίας σε όλη την επικράτεια. Αυστηροποίηση των ελέγχων της αδήλωτης εργασίας, της ψευδο-αυτοαπασχόλησης και των (υπ) εργολάβων. Καμία κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας, χωρίς την προηγούμενη κατάργηση των απορρυθμιστικών διατάξεων.
 • ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗΣ με άμεσα συντονισμένα μέτρα υγείας και ασφάλειας προσαρμοσμένα στις επαγγελματικές απαιτήσεις και τα επαγγελματικά χαρακτηριστικά των εργαζομένων, υποχρέωση χορήγησης Μέσων Ατομικής Προστασίας, αυστηρή (επαν)εξέταση της επάρκειας των Κανονισμών εργασίας στα θέματα υγείας και ασφάλειας, εντατικοποίηση των ελέγχων συμμόρφωσης των επιχειρήσεων στις υποχρεώσεις τους, καθώς και τήρησης των μέτρων προστασίας από τη διασπορά της πανδημίας. Πρόσβαση όλων σε ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, προστασία κατοίκων μειονεκτικών περιοχών της ηπειρωτικής και νησιωτικής περιφέρειας. 
 • ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΟΥ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ σε μισθοδοτούμενους με το ενιαίο μισθολόγιο εργαζόμενους, με συμβάσεις ΙΔΑΧ και ΙΔΟΧ σε φορείς του δημοσίου. Άμεση επέκτασή του και σε ειδικότητες που σήμερα δεν χορηγείται και το δικαιούνται. 
 • ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ με διασφάλιση και ενίσχυση της θεσμικής συλλογικής συμμετοχής και εκπροσώπησης των εργαζομένων στα όργανα λήψης αποφάσεων για την εργασία, την ανεργία και την κοινωνική ασφάλιση. 
 • ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ που απολύθηκαν ή δρομολογείται η απόλυσή τους στις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες της χώρας.
 • ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στα σχολεία. Μείωση του αριθμού των μαθητών στο 1:15. Όχι στις απολύσεις και στις αναστολές εργασίας του προσωπικού.
 • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ (Ν4808/21) για τα εργασιακά, καθώς και κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση.
 • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.ά.
 • ΌΧΙ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Δημόσιων οργανισμών και φορέων.

 

ΚΑΛΟΥΜΕ  :

    Τους Εργαζόμενους μέσα από τα Σωματεία τους, να δυναμώσουν τον κοινό αγώνα.

 

ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΟΥΜΕ : 

Τις κάτωθι Διοικήσεις, να κοινοποιήσουν το ψήφισμά μας στην Κυβέρνηση, τα Κόμματα, τους Βουλευτές του Νομού, τις Τοπικές Αρχές και τα Τοπικά Μ.Μ.Ε.

 

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

 

ΝΤ ΑΔΕΔΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

 

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ Ι.Κ.Α. Ν. ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς