Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο – ΑΠΕ σε κρίσιμες προστατευόμενες περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους!

Επαναβεβαίωση και υπεράσπιση της 700/19-10-2015 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου απέναντι στην απόφαση της ΡΑΕ να παρατείνει για δεκαετίες ακόμη υπο λήξη άδειες  σχεδιαζόμενων αιολικών σταθμών σε προστατευόμενες περιοχές.

ΣΧΕΤΙΚΑ: – Ανακοίνωση του Συντονιστικού Ρεθύμνου κατά των ΒΑΠΕ.        

                – Οι χάρτες των αδειοδοτήσεων από το σάιντ της ΡΑΕ

                – Απόφαση του ΔΣ με αρ 700/2015

 

Με την 700/19-10-2015 απόφασή του το ΔΣ για μια σειρά λόγους που παραμένουν σε ισχύ τάχθηκε κατά της Μ.Π.Ε. που αφορά Αιολικό Σύστημα Ηλεκτροπαραγωγής από την “ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.”  στο Δήμο Ρεθύμνης.

Συγκεκριμένα το ΔΣ αποφάσισε οτι:

 1. Γνωμοδοτεί αρνητικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά Αιολικό Σύστημα Ηλεκτροπαραγωγής από την “ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.”  στο Δήμο Ρεθύμνης.
 2. Ο Δήμος Ρεθύμνης θα παρακολουθεί την υπόθεση και θα προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια αυτοτελώς, ενώ θα υποστηρίξει και προσφυγές τρίτων, οι οποίες θα επιδιώκουν την ακύρωση οποιασδήποτε αδειοδότησης που θα αντιστρατεύεται την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τα παραπάνω, εντός της χωρικής του αρμοδιότητας.

 

Η υπόθεση αυτή επανέρχεται στο προσκήνιο ύστερα από την σκανδαλώδη απόφαση της ΡΑΕ, να δώσει βεβαιώσεις παραγωγού ειδικών έργων στις εταιρείες ΤΕΡΝΑ και ΣΑΡΡΑΣ για συνολικά 63 αιολικούς σταθμούς και 736 γιγάντιες ανεμογεννήτριες στην Κρήτη. Στην ΠΕ Ρεθύμνης προορίζονται 19 αιολικοί σταθμοί και 225 ανεμογεννήτριες, πολλές εξ αυτών στο δήμο μας, σε προστατευόμενες περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους όπως το φαράγγι του Κουρταλιώτη, η είσοδος του Πρασσανού φαραγγιού προς τον Βρύσσινα και τον Μαρουλά, η περιοχή της Μονής του Αρκαδίου, η κορυφογραμμή του Κέδρους, το Φράγμα των Ποταμών. 

 

Όπως ενημερώνει το Συντονιστικό Ρεθύμνου κατά των ΒΑΠΕ, οι εταιρείες αυτές το 2011 έλαβαν από την ΡΑΕ άδειες παραγωγής με την υποχρέωση να κατασκευάσουν ενεργειακές διασυνδέσεις για την μεταφορά ρεύματος. Με αίτημα των ίδιων των εταιρειών η Περιφέρεια ανέβαλε την έγκριση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.  

 

Κανονικά μετά την παρέλευση πενταετίας οι άδειες θα έπρεπε να ανακληθούν. Παρ’ όλ’ αυτά η ΡΑΕ τους χορήγησε βεβαιώσεις παραγωγού Ειδικού Έργου χωρίς να έχουν ούτε κατά διάνοια τα σχετικά χαρακτηριστικά. Αυτό σημαίνει πως οι άδειες αυτές επεκτείνονται μέχρι το 2036 με δυνατότητα παράτασης ακόμη 25 χρόνια.  

 

Σε μια περίοδο που, σαν αποτέλεσμα και αυτών των ενεργειακών σχεδιασμών, το κόστος της ενέργειας εκτινάσσεται στα ύψη και φέρνει σε απόγνωση κάθε λαϊκή οικογένεια, η ΡΑΕ και οι εταιρείες αυτές συνεχίζουν ακάθεκτοι το καταστροφικό τους έργο σε βάρος του περιβάλλοντος, των αγροτοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και όλων των αναγκών του λαού μας.  

Επειδή οι προθεσμίες των ενστάσεων τρέχουν ο Δήμος πρέπει άμεσα να ενεργοποιηθεί για να υπερασπίσει την 700/2015 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Στην πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ το θέμα πρέπει να συζητηθεί για να επαναβεβαιωθεί και να επικαιροποιηθεί η απόφασή του αυτή. 

 

Μανουσογιάννης Μανούσος

Δημοτικός Σύμβουλος επικεφαλής της

ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΑΠΕ 

Εξήντα τρεις (63) αιολικοί σταθμοί με 736 γιγάντιες ανεμογεννήτριες ύψους έως και 175 μέτρα στην Κρήτη.  

225 γιγάντιες ανεμογεννήτριες στις πιο ευαίσθητες και προστατευόμενες περιοχές του Ρεθύμνου !  

Ένα πολύ μεγάλο δώρο έγινε από τη ΡΑΕ σε δυο μεγάλες αιολικές εταιρείες στην Κρήτη που σοκάρει όχι μόνο με το πλήθος και τα ύψη των ανεμογεννητριών αλλά και με το θράσος της σκανδαλώδους ρύθμισης προς όφελος των εταιρειών.  Ρύθμιση που βασίστηκε σε τροπολογία της κυβέρνησης που προστέθηκε σε άσχετο νομοσχέδιο.  

Συγκεκριμένα, έλαβαν βεβαιώσεις παραγωγού Ειδικών Έργων στην Κρήτη η μεν ΣΑΡΡΑΣ για 38 αιολικούς σταθμούς με 445 ανεμογεννήτριες, η δε ΤΕΡΝΑ για 25  αιολικούς σταθμούς με 291 ανεμογεννήτριες. 

Εξήντα τρεις (63) αιολικούς σταθμούς συνολικής ισχύος 1.896 MW με 736  γιγάντιες ανεμογεννήτριες ύψους έως και 175 μέτρα σχεδιάζουν οι δυο εταιρείες να εγκαταστήσουν στην Κρήτη.  

Όσον αφορά στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, έλαβαν βεβαιώσεις παραγωγού Ειδικών Έργων 12 αιολικοί σταθμοί της ΣΑΡΡΑΣ με 145  ανεμογεννήτριες και 7 αιολικοί σταθμοί της ΤΕΡΝΑ με 80 ανεμογεννήτριες.  

Συνολικά 225 γιγάντιες ανεμογεννήτριες σχεδιάζεται να εγκατασταθούν στις πιο ευαίσθητες και προστατευόμενες περιοχές: Εκατέρωθεν του φαραγγιού του Κουρταλιώτη, στην είσοδο του Πρασσανού φαραγγιού (στον Βρύσσινα και Μαρουλά), πάνω από την λίμνη Φράγματος Ποταμών, σε όλη την κορυφογραμμή του Κέδρου, στον Ψηλορείτη, σε απόσταση αναπνοής από την Ιερά Μονή Αρκαδίου …  

Αυτές οι βεβαιώσεις παραγωγού Ειδικού Έργου εκδόθηκαν σε αντικατάσταση των αδειών παραγωγής που είχαν δοθεί στις δυο εταιρείες το 2011 με την υποχρέωση εκ μέρους τους να κατασκευάσουν ενεργειακές διασυνδέσεις για την μεταφορά του ρεύματος.  

Οι εταιρείες αυτές κατέθεσαν μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων των έργων που περιελάμβαναν ενεργειακές διασυνδέσεις, που διαβιβάστηκαν στην Περιφέρεια Κρήτης για γνωμοδότηση το 2015. Στη συνέχεια όμως ζήτησαν από την Περιφέρεια να αναβάλει τη γνωμοδότηση της με αιτιολογία την πρόθεση τους να επανασχεδιάσουν τα έργα.  

Μετά από την παρέλευση μιας πενταετίας αδράνειας θα έπρεπε να έχουν ανακληθεί οι άδειες παραγωγής καθώς, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην κάθε άδεια “Σε περίπτωση αδυναμίας υλοποίησης του έργου της ανεξάρτητης διασύνδεσης, η άδεια παραγωγής ανακαλείται». 

Όμως, αντί για ανάκληση των αδειών, η ΡΑΕ τους χορήγησε βεβαιώσεις παραγωγού Ειδικού Έργου για κάθε αιολικό σταθμό, αξιοποιώντας φωτογραφική τροπολογία (άρθρο 100 στον ν. 4821/2021) σύμφωνα με την οποία: Έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που …. διαθέτουν άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που εκδόθηκε προ της 1ης Ιανουαρίου 2016, τα οποία αποτελούν τμήμα ενός ενιαίου έργου το οποίο αναπτύσσεται σε νησί ή σε σύμπλεγμα νησιών με πρόβλεψη υλοποίησης ανεξάρτητης υποθαλάσσιας διασύνδεσης στο Σύστημα της ηπειρωτικής χώρας… δύναται να υλοποιηθούν χωρίς την υποχρέωση κατασκευής της εν λόγω ανεξάρτητης υποθαλάσσιας διασύνδεσης, για τις περιπτώσεις που οι φάσεις διασύνδεσης του νησιού ή των νησιών όπου εγκαθίστανται τα έργα με το Σύστημα της ηπειρωτικής χώρας έχουν ολοκληρωθεί ή προβλέπεται να ολοκληρωθούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2024…» 

Οι Βεβαιώσεις Ειδικού ’Εργου που έδωσε η ΡΑΕ στις πιο πάνω εταιρείες δόθηκε για έργα που ούτε κατά διάνοια μπορούν να χαρακτηρισθούν “Ειδικά” καθώς δεν διαθέτουν κανένα από τα χαρακτηριστικά που θα τα κατέτασσαν σε αυτή την κατηγορία. Οι διάσπαρτοι σε όλη την Κρήτη αιολικοί σταθμοί δεν αποτελούν ενιαίο έργο “με εγκαταστάσεις που αναπτύσσονται σε κοντινές αποστάσεις και αξιοποιούν κατά το δυνατόν κοινές υποδομές οδοποιίας και ηλεκτρικής διασύνδεσης, αποτελώντας ουσιαστικά ένα ενιαίο έργο”, όπως προβλέπεται. 

Με αφορμή αυτή την σκανδαλώδη ρύθμιση αναδύεται το θέμα των εκτάσεων γης που όπως φαίνεται θα καταλαμβάνουν πλέον εσαεί οι εταιρείες με τις διαδοχικές ανανεώσεις αδειών. Με τις νέες βεβαιώσεις παραγωγού Ειδικού Έργου που χορήγησε η ΡΑΕ στις δυο εταιρείες ο χρόνος της παλιάς άδειας που έληγε το 2026  έπαψε να τρέχει καθώς η νέα άδεια λήγει το 2036 με δικαίωμα παράτασης φυσικά άλλα 25 χρόνια, αν δεν υπάρξουν και άλλα μαγειρέματα με νέες άδειες και παρατάσεις.  

Η προκλητικότητα αυτής της ρύθμισης αν μη τι άλλο δείχνει τι μέλλον ετοιμάζουν ερήμην μας για τον τόπο και πόσο μεγάλη περιφρόνηση τρέφουν για τους κατοίκους του. Η ρύθμιση αυτή δεν πρέπει να περάσει. Υπάρχει περιθώριο μερικών ημερών για κατάθεση ενστάσεων.  

Οι δήμοι πρέπει να αντιδράσουν υλοποιώντας τις αποφάσεις που έλαβαν όλα τα δημοτικά συμβούλια του νομού (το 2015) κατά της εγκατάστασης αιολικών. Πέρα από πολιτικές τοποθετήσεις και κομματικές πιέσεις έχουν την ιστορική ευθύνη να 

προστατέψουν τον τόπο από την υποβάθμιση των πολιτιστικών και φυσικών μνημείων και να διασφαλίσουν την ισόρροπη ανάπτυξη των παραγωγικών δραστηριοτήτων που απειλούνται από την επέλαση των αιολικών.  

Ευθύνη έχουμε κι εμείς οι πολίτες να ενημερωθούμε και να ενημερώσουμε για τις τερατώδεις αιολικές εγκαταστάσεις που σχεδιάζονται. Ως Συντονιστικό Ρεθύμνου θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταματήσει αυτός ο παραλογισμός. Χρειάζεται όμως να ακουστεί η φωνή όλων μας για να συνεχίσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας να ζουν στην Κρήτη που ξέρουμε κι όχι σε νησί μπαταρία της Ευρώπης.

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ  

ΚΟΡΦΕΣ – ΠΡΑΣΟΚΕΦΑΛΑ, της Δημοτικής Ενότητας ΛΑΜΠΗΣ, του Δήμου ΑΓΙΟΥ  ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ( Βορείως του Σπηλίου. Ανάμεσα σε Καρίνες και Λαμπινή ).  13 ανεμογεννήτριες ύψους 140 μ. ! 

ΚΟΥΡΟΥΠΑ – ΞΗΡΟΝ, των Δημοτικών Ενοτήτων ΛΑΜΠΗΣ, ΦΟΙΝΙΚΑ, του Δήμου  ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ. Εκατέρωθεν του φαραγγιού του Κουρταλιώτη (!)  8 ανεμογεννήτριες ύψους 125 μ.

ΣΥΝΟΡΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ – ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ  

ΑΓΡΙΜΟΚΕΦΑΛΑ – ΚΑΡΑΝΤΑΛΕ, των Δημοτικών Ενοτήτων ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΦΩΚΑ,  ΡΕΘΥΜΝΗΣ, ΦΟΙΝΙΚΑ, των Δήμων ΡΕΘΥΜΝΗΣ, ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Νοτιοδυτικώς  των Αρμένων. Ανάμεσα σε Καλή Συκιά και Αγ. Κωνσταντίνο, ανάμεσα σε Κούμους  και Αγκουσελιανά. 12 ανεμογεννήτριες ύψους 130 μ. 

ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ 

ΑΓΚΑΛΗ – ΓΑΣΠΑΡΗΣ – ΑΘΑΝΑΤΟΣ, των Δημοτικών Ενοτήτων ΑΡΚΑΔΙΟΥ,  ΡΕΘΥΜΝΗΣ, του Δήμου ΡΕΘΥΜΝΗΣ. Εκατέρωθεν του Πρασσανού φαραγγιού  ( Νοτιοανατολικά του Ρουσσοσπιτιού, Πάνω από το Χρωμοναστήρι, τον Μαρουλά  και τους Μύλους . 10 ανεμογεννήτριες ύψους 140 μ.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΡΚΑΔΙΟΥ  

ΚΟΥΠΟΣ – ΦΕΓΓΑΣ – ΧΑΛΕΠΑ, της Δημοτικής Ενότητας ΑΡΚΑΔΙΟΥ, του Δήμου  ΡΕΘΥΜΝΗΣ, της Περιφερειακής Ενότητας ΡΕΘΥΜΝΟΥ. Πάνω από Πηγή, Λούτρα,  Αγ. Τριάδα, Μέση, Καψαλιανά, δίπλα στην Αμνάτο αιολικό “πάρκο” με  12 ανεμογεννήτριες ύψους 175 μ. 

Ανεμογεννήτρια ύψους 175 μ (εκατόν εβδομήντα πέντε μέτρα! ), σε  απόσταση 950 μ. από την Ιερά Μονή Αρκαδίου.

ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΙΟΥ 

ΓΚΑΡΓΚΑΝΗ – ΣΩΡΟΣ, των Δημοτικών Ενοτήτων ΑΡΚΑΔΙΟΥ, ΣΥΒΡΙΤΟΥ, των Δήμων  ΡΕΘΥΜΝΗΣ, ΑΜΑΡΙΟΥ.  

Ακριβώς πάνω από το φράγμα Ποταμών. Εκεί που κάποιοι ήθελαν να πιστεύουν  ότι με “αντάλλαγμα” το υβριδικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας δεν θα μπούν ανεμογεννήτριες !… 16 ανεμογεννήτριες ύψους 140 μ. 

ΜΑΥΡΟΥ ΚΟΡΥΦΗ, των Δημοτικών Ενοτήτων ΑΡΚΑΔΙΟΥ, ΣΥΒΡΙΤΟΥ, των Δήμων  ΡΕΘΥΜΝΗΣ, ΑΜΑΡΙΟΥ. 9 ανεμογεννήτριες ύψους 175.μ.

ΠΡΑΚΤΙΚΟ 27

 Συνεδριάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνης

 

Θέμα: «Γνωμοδότηση επί της Μ.Π.Ε. που αφορά Αιολικό Σύστημα Ηλεκτροπαραγωγής από την “ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.”  στο Δήμο Ρεθύμνης»

 

Η συνεδρίαση  έγινε  στις 19.10.2015, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18:00, στην αίθουσα του Δημαρχείου, υπό την Προεδρία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σκορδίλη Γεωργίου, αφού επεδόθη η με αρ.  27/15.10.2015 πρόσκληση προς όλα τα μέλη του Δ.Σ. και τους Προέδρους – Εκπροσώπους των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων.

 

ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΠΟΝΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
 1. ΑΓΡΙΜΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
1. ΗΛΙΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
 1. ΑΛΕΦΑΝΤΙΝΟΣ ΜΙΝΩΣ
2. ΜΠΙΡΙΚΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
 1. ΓΕΩΡΓΑΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
3. ΠΕΤΡΑΚΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
 1. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
4. ΣΥΡΙΑΝΟΓΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
 1. ΚΙΑΓΙΑΣ ΔΡΑΚΟΣ
5. ΓΑΪΤΑΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
 1. ΚΟΝΤΑΞΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
6. ΚΡΕΒΑΤΣΟΥΛΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
 1. ΚΟΥΤΣΑΛΕΔΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ
7. ΧΑΜΟΓΕΩΡΓΑΚΗΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ
 1. ΛΑΧΝΙΔΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
 1. ΛΕΛΕΔΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
 1. ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ
 1. ΜΑΛΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
 1. ΜΟΤΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
 1. ΜΠΙΡΛΙΡΑΚΗ – ΜΑΜΑΛΑΚΗ ΘΕΟΠΙΣΤΗ
 1. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ – ΠΙΑΤΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ
 1. ΠΑΠΑΔΟΥΡΑΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
 1. ΣΑΜΨΩΝ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ
 1. ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ
 1. ΤΣΙΜΠΙΣΚΑΚΗΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ
 1. ΤΣΙΟΜΠΙΚΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ
 1. ΧΡΙΣΤΟΥΛΑΚΗΣ ΟΘΩΝΑΣ
 1. ΝΙΝΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ
 1. ΚΕΧΑΓΙΑΔΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
 1. ΜΑΡΙΝΑΚΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
 1. ΜΠΟΤΟΝΑΚΗΣ ΜΠΟΤΟΝΗΣ
 1. ΠΑΛΑΦΟΥΤΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
 1. ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ ΠΕΤΡΟΣ
 1. ΦΟΥΡΦΟΥΛΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
 1. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ
 1. ΒΟΥΡΒΑΧΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
 1. ΠΟΛΟΠΕΤΡΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
 1. ΣΤΑΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
 1. ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ
 1. ΜΑΝΟΥΣΟΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΟΥΣΟΣ

   

Οι κ.κ. Συριανόγλου, Χαμογεωργάκης, Μπιρικάκης, Γαϊτάνης προσήλθαν στη συνεδρίαση κατά τη διάρκεια συζήτησης του 1ου θέματος της ημερήσιας διάταξης, αφού είχαν ολοκληρωθεί τα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα.

 Ο κ. Παπαδάκης αποχώρησε μετά την ολοκλήρωση των θεμάτων εκτός ημερήσιας και του 1ου θέματος της Η.Δ.

 Ο κ. Χαμογεωργάκης αποχώρησε μετά την ολοκλήρωση των θεμάτων 1 έως και 5 της Η.Δ.

 Ο κ. Κεχαγιαδάκης αποχώρησε κατά τη διάρκεια συζήτησης του 9ου θέματος, αφού είχαν ολοκληρωθεί τα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα και τα θέματα 1 έως και 8 της Η.Δ.

    Παρόντες Πρόεδροι – Εκπρόσωποι Τοπικών & Δημοτικών Κοινοτήτων: Παπαλεξάκης Αλέξανδρος – Δ.Κ. Ατσιποπούλου, Γαβαλάς Ιωσήφ – Τ.Κ. Αγίου Κωνσταντίνου, Κοτζάμπασης Νίκος – Τ.Κ. Αμνάτου, Κολυβάκης Γεώργιος – Τ.Κ. Αρμένων, Παρασύρης Κων/νος – Τ.Κ Αρχαίας Ελεύθερνας, Κλαψινός Ανδρέας – Τ.Κ Γερανίου, Λιονή Βασιλική – Τ.Κ. Γωνιάς, Πατεράκης Εμμανουήλ – Τ.Κ. Έρφων,  Ζουλάκη Μαρία – Τ.Κ. Καστέλλου, Μανωλακάκης Ιωάννης – Τ.Κ. Κυριάννας, Βασιλακάκης Ελευθέριος – Τ.Κ Μαρουλά,  Ψαρουδάκης Εμμανουήλ – Τ.Κ. Πηγής, Μπροτζάκη Ασπασία – Τ.Κ. Πρίνου, Βαρδάκης Ανδρέας – Τ.Κ. Σαϊτούρων, Παρασύρης Γεώργιος – Τ.Κ. Σκουλουφίων,  Σερλής Δημήτρης – Τ.Κ. Χαμαλευρίου και Κόκκινος Γεώργιος – Τ.Κ Χαρκίων.

    Παρόντος του Δημάρχου Ρεθύμνης κ.Μαρινάκη Χ. Γεωργίου και της Δημοτικής Υπαλλήλου κας Γαργερού Ελευθερίας, για την τήρηση των πρακτικών.

     Ο κ.Πρόεδρος αφού διαπιστώθηκε ότι υπάρχει νόμιμη απαρτία και υπενθύμισε ότι,(σύμφωνα με την 50α/91 απόφαση του Δ.Σ), τα πρακτικά θα τηρούνται συνοπτικά με τρόπο σαφή και ακριβή και παράλληλα  θα τηρούνται  οι μαγνητοταινίες των συζητήσεων που θα είναι προσιτές σε κάθε ενδιαφερόμενο, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης, προς συζήτηση του 1ου θέματος της ημερήσιας διάταξης.

Σκεπτ: 700 

 

     

 

Ο κ. Πρόεδρος ανακοίνωσε το θέμα «Γνωμοδότηση επί της Μ.Π.Ε. που αφορά Αιολικό Σύστημα Ηλεκτροπαραγωγής από την “ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.”  στο Δήμο Ρεθύμνης» και έδωσε το λόγο στον κ. Αλεφαντινό.

Ο κ. Αλεφαντινός είπε ότι, κατόπιν μελέτης, η δημοτική αρχή λέει κατηγορηματικά όχι στην ανωτέρω ΜΠΕ για τους εξής λόγους: 

 1. Η συγκεκριμένη πρόταση είναι απούσα από τον σε εξέλιξη περιφερειακό σχεδιασμό του χωροταξικού και θεωρεί απαραίτητο και προϋπόθεση να έχει προηγηθεί το θεσμικό πλαίσιο στον χωροταξικό σχεδιασμό του νησιού.
 2. Είναι παρέμβαση μεγάλης κλίμακας, πράγμα που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι στην μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης για τη δυνατότητα χωροθέτησης ανεμογεννητριών, περιλαμβάνονται μόλις 29 από τις 57 που προτείνει η ΜΠΕ.
 3. Από την ΜΠΕ δεν προκύπτει ότι έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψη οι ιδιαιτερότητες του νησιού, και από πλευράς στόχευσης σε επίπεδο ανάπτυξης – προστασίας της βιοποικιλότητας και δεν οδηγεί σε ασφαλές συμπέρασμα ότι η “επένδυση” θα δώσει λύση στο ενεργειακό πρόβλημα της Κρήτης, αφού δεν προκύπτει η αυτονομία σε ενέργεια, πράγμα που για τη δημοτική αρχή αποτελεί ζητούμενο.
 4. Δεν προκύπτει ότι η πρόταση είναι προϊόν λογικής διαδικασίας, τόσο από πλευράς ανεμογεννητριών, όσο και από πλευράς επιλογής των συγκεκριμένων θέσεων.
 5. Δεν λαμβάνεται υπόψη ο παράγοντας αισθητική, που ναι μεν είναι υποκειμενικός, αλλά αντικειμενικά θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στο ιδιαίτερο, από κάθε άποψη, φυσικό περιβάλλον, που με τα μοναδικά του χαρακτηριστικά έχει συμβάλλει και συμβάλλει τα μέγιστα στην τουριστική ανάπτυξη.
 6. Μεγάλο μέρος της προτεινόμενης εγκατάστασης είναι σε περιοχή NATURA, όπου ναι μεν ο νόμος το επιτρέπει κάτω από αυστηρές και συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όμως δεν θεωρεί ότι υπάρχουν οι μηχανισμοί και οι ασφαλιστικές δικλείδες που θα εγγυηθούν την τήρηση αυτών των προϋποθέσεων.
 7. Όλες οι ΜΠΕ έχουν έως και σοβαρές αποκλίσεις, μιας και στηρίζονται σε στατιστικά μοντέλα  ενώ το περιβάλλον δεν είναι στατικό. Όλοι οι παράγοντες του έχουν αλυσιδωτή αντίδραση.

Κλείνοντας, ο κ. Αλεφαντινός είπε ότι για όλους τους ανωτέρω λόγους, η θέσης τους είναι κατηγορηματικά αντίθετη στην ΜΠΕ που αφορά την ανωτέρω δημιουργία αιολικού πάρκου.

Ο κ. Δήμαρχος ανακοίνωσε σχετική τοποθέτηση του Σώματος από το 2012, όπου είχε εκφράσει τη διαφωνία του και είχε καταθέσει τη διαμαρτυρία του για τον τρόπο έκδοσης των αδειών αυτών, αλλά και προσωπικές του επιστολές, όπου είχε εκφράσει την αντίθεσή του στο εγχείρημα. Ο κ. Δήμαρχος  είπε ότι συμφωνεί απόλυτα με την εισήγηση του κ. Αλεφαντινού και ότι με τον τρόπο αυτό δεν λύνεται το ενεργειακό πρόβλημα της Κρήτης. Όπως είπε, ίσως δημιουργείται μια παραγωγή ενέργειας που είναι εξαγώγιμη, δημιουργείται όμως μία υποβάθμιση του δικού μας φυσικού περιβάλλοντος, καθώς, για την υποστήριξη αυτών των εγκαταστάσεων, χρειάζονται τα κλασσικά εργοστάσια του μαζούτ.

Ο κ. Δήμαρχος συνέχισε λέγοντας ότι η δημοτική αρχή αντιστρατεύεται τις θηριώδεις επενδύσεις. Δεν παραβλέπει βέβαια το θέμα του ενεργειακού προβλήματος του νησιού, θεωρεί όμως ότι είναι θέμα των τοπικών οργάνων, του περιφερειακού συμβουλίου πρωτίστως, ώστε να λυθεί αυτό το θέμα με τον ηπιότερο και φιλικότερο για το περιβάλλον τρόπο και να μην αντιστρατεύεται ούτε την ιστορία του τόπου, ούτε την ιδιομορφία του και τη βιοποικιλότητά του, ούτε και την ανάπτυξή του που στηρίζεται σε ένα μεγάλο βαθμό στον τουρισμό. Επίσης, ο κ. Δήμαρχος τόνισε ότι θα πρέπει να προηγηθεί η διαβούλευση για τον χωροταξικό σχεδιασμό, όπου εντάσσεται και το ενεργειακό ζήτημα, και ξεκαθάρισε πως ότι δεν έχει την έγκριση της κοινωνίας, δεν περνάει και ότι ο Δήμος θα είναι δίπλα και πρωταγωνιστής σε οποιαδήποτε δικαστική προστασία της περιοχής, σε συνεργασία με τους πολίτες που βλάπτονται. 

Ο κ. Νίνος είπε ότι τέτοια θέματα υψηλού ενδιαφέροντος για την τοπική κοινωνία, δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον τρόπο που ήρθε αυτό το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ούτε με την  προχειρότητα σε επίπεδο εισηγήσεων, και τόνισε ότι δεν έγινε η απαραίτητη διαβούλευση στο θέμα, καθώς ο Δήμος δεν πήγε στην κοινωνία και κυρίως στις κοινότητες που θίγονται από την τοποθέτηση των αιολικών πάρκων. Επίσης, ο κ. Νίνος αναφέρθηκε στην υποχρέωση της Ελλάδας να εφαρμόζει την πρόταση της Ευρωπαϊκής ένωσης για την κλιματική αλλαγή και τη ζήτηση ενέργειας “20-20-20” και εξέφρασε την αντίθεσή του στο μέγεθος της επένδυσης,  λέγοντας ότι υποχρέωση όλων είναι η αναζήτηση βέλτιστων λύσεων που θα λύσουν το θέμα της ενεργειακής αυτάρκειας του νησιού, θα τονώσουν την τοπική οικονομία και παράλληλα θα πρέπει να προστατεύουν το περιβάλλον  και να εξασφαλίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών. 

Ο κ. Νίνος συνέχισε λέγοντας ότι τεχνηέντως δεν γίνεται καμία αναφορά στην καταστροφή που θα γίνει στην περιοχή που θα τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες από την ΤΕΡΝΑ, ενώ επιχειρείται ένας εμπαιγμός της τοπικής κοινωνίας, γιατί δεν γίνεται σαφής αναφορά στα ανταποδοτικά οφέλη της, ενώ τα οικονομικά είναι πολύ μικρά.

Ο κ. Νίνος είπε ότι η Κρήτη θα πρέπει να είναι κάθετα αρνητική σε αυτό που ονομάζουμε ΒΑΠΕ, δηλαδή βιομηχανική ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και δεν θα πρέπει να  επιτρέψει να υλοποιηθεί. Αυτό όμως ξεκαθάρισε, δεν σημαίνει ότι είναι αντίθετοι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όπως είπε, είναι άλλο η βιομηχανική εγκατάσταση αιολικών πάρκων, από το να αναπτυχθούν αιολικά πάρκα ήπιας έκτασης και παραγωγής. Κλείνοντας ο κ. Νίνος πρότεινε να συμπεριληφθεί στην αρνητική γνωμοδότηση του Σώματος και η απαίτηση να διαχωριστεί η κατασκευή του υπογειοποιημένου καλωδίου, το οποίο αναφέρει η ΤΕΡΝΑ ως συνοδό έργο. Όπως είπε, δεν θα πρέπει το καλώδιο διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα να είναι στην ιδιοκτησία και την εκμετάλλευση  όποιου έχει τα αιολικά πάρκα. 

Ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε από το Σώμα να γνωμοδοτήσει αρνητικά προς την Περιφέρεια Κρήτης γύρω από την ανωτέρω επένδυση, τόσο για τυπικούς όσο και για ουσιαστικούς λόγους. Ως προς τους τυπικούς λόγους, ο κ. Ανδρουλάκης κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι επέλεξε να φέρει το θέμα προς συζήτηση την τελευταία στιγμή, δίχως να εκμεταλλευτεί τις προθεσμίες για να εκκινήσει ένα ουσιαστικό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και να λάβει γνώση των αποφάσεων των γειτονικών Δήμων. Αντί αυτού, είπε ο κ. Ανδρουλάκης, το Σώμα καλείται σήμερα  να τοποθετηθεί έχοντας ως μόνο δεδομένο την ΜΠΕ που η ίδια εταιρεία έχει διαμορφώσει .

Ως προς την ουσία του θέματος, ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι διαπιστώνουν στην ΜΠΕ ότι το κριτήριο του κέρδους αντικαθιστά το κριτήριο ικανοποίησης των ενεργειακών αναγκών, είτε παραγωγικών, είτε καταναλωτικών, ενώ το συγκεκριμένο έργο αντιμετωπίζεται και αυτό ως μία τεχνολογική μετάβαση. Επίσης, ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι σαν παράταξη πιστεύουν ότι η χωροθέτηση των ΑΠΕ πρέπει κατά προτεραιότητα να κατευθύνεται στον δομημένο χώρο : α) αστικό περιβάλλον και κτήρια σύμφωνα με σαφείς χωροταξικούς και πολεοδομικούς κανόνες, β) στις ΒΙΠΕ, γ) κατά μήκος των οδικών αξόνων, δ) σε στρατόπεδα. Ζώνες αποκλεισμού πρέπει να αποτελούν οι χαρακτηρισμένες περιοχές απολύτου προστασίας, οι οικότοποι προτεραιότητας του δικτύου NATURA, οι βραχονησίδες, όλοι οι υγρότοποι, η γη υψηλής παραγωγικότητας, διατηρητέοι οικισμοί και κτήρια.  

Ο κ Μανουσογιάννης σημείωσε πως η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ούτε θεοποίησε, ούτε δαιμονοποίησε την τεχνολογία και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Οι ίδιοι από την αρχή υπογράμμισαν πως χρησιμοποιούνται σαν όχημα για να περάσει η άμεση ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, με ολέθριες επιπτώσεις για το λαό, για τους εργαζόμενους στην ενέργεια και για το περιβάλλον.

Στη συνέχεια, ο κ. Μανουσογιάννης υποστήριξε ότι η συζήτηση για αυτά τα επενδυτικά σχέδια είναι αποπροσανατολιστική, γιατί είναι εξώφθαλμα απορριπτέα. Είναι όμως και από επιχειρηματική άποψη ολοφάνερα παρωχημένα. Ύστερα από την ανακάλυψη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, Κύπρο, Ισραήλ, τους σχεδιασμούς για τους αγωγούς μέσω Κρήτης και στη συνέχεια στην υπόλοιπη Ελλάδα, τον περιφερειακό σχεδιασμό για ένα εργοστάσιο φυσικού αερίου ηλεκτροπαραγωγής στην Κορακιά, τα καλώδια διασύνδεσης με την Ελλάδα είναι προφανώς για εγκατάλειψη. Οι φαραωνικές εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών είναι προς το παρόν τουλάχιστον παρωχημένες, που ούτε οι ίδιες οι εταιρείες που τα κατάστρωσαν δεν ενδιαφέρονται στην πραγματικότητα να τις υλοποιήσουν. Στην πραγματικότητα συντελείται ένας αποπροσανατολισμός, για να φανεί ότι τάχατες το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου απορρίπτει τα σχέδιά του, την ώρα που υπηρετεί μέχρι κεραίας τα συμφέροντα και τη στρατηγική του, ώστε να προχωρήσει ανενόχλητη η πλήρης απελευθέρωση-ιδιωτικοποίηση της ενέργειας μέχρι το 2019, του ΑΔΜΗΕ κλπ, όπως έχει δεσμευτεί ήδη η κυβέρνηση απέναντι στην ΕΕ και τους επιχειρηματικούς ομίλους. Κυρίως όμως, συνέχισε ο κ. Μανουσογιάννης, θέλουν να προχωρήσουν ανενόχλητοι τα σχέδια για τους αγωγούς του φυσικού αερίου, για τη μετατροπή της Κρήτης σε ενεργειακό κόμβο, να εμπλέξουν τη χώρα και το λαό  στους οξύτατους ανταγωνισμούς που ήδη ξεδιπλώνονται στην περιοχή, να παραχωρήσουν νέες βάσεις στους Αμερικάνους, με αποκλειστικό στόχο να έχουν οι ντόπιοι μεγαλοεπιχειρηματίες μεγαλύτερο μερίδιο στα σχέδια αυτά. 

Τέλος, ο κ Μανουσογιάννης εξήγησε τις θέσεις της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ για τα κριτήρια αξιοποίησης όλων των μορφών ενέργειας, με γνώμονα την ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών αναγκών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενός κεντρικού εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού με κοινωνική ιδιοκτησία και διατύπωσε την τελική πρόταση της παράταξής του για την ψηφοφορία λέγοντας : “α) Απορρίπτουμε όχι μόνο τα συγκεκριμένα σχέδια αλλά συνολικά την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας και των ΑΠΕ ειδικότερα. Δεν υπάρχουν καλά και κακά μονοπώλια παρά μόνο το κυνήγι του κέρδους, που οδηγεί σε ανάπτυξη με θύματα τους εργαζόμενους στην ενέργεια, το λαό και το περιβάλλον. β) Να μην υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί κεφαλαίου, ΕΕ και μεγαλοεπιχειρηματιών μαζί με την κυβέρνηση που μας μετατρέπουν σε ενεργειακό κόμβο, δηλαδή σε πεδίο σκληρών ανταγωνισμών και συγκρούσεων”.

Ο κ. Πετράκης εξέφρασε την αντίθεσή του στην ΜΠΕ  και είπε ότι η Κρήτη μπορεί να έχει ενέργεια και να είναι αυτόνομη και αυτάρκης, ενώ συμπλήρωσε ότι ο υπουργός θα πρέπει να γνωρίζει ότι όποιος επενδυτής βάλει τα χρήματά του εκεί, θα χάσει λίαν συντόμως.

Ακολούθησε εκτεταμένη διαλογική συζήτηση, κατά τη διάρκεια της οποίας οι κ.κ. Σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων, εκπρόσωπος της εταιρείας ΤΕΡΝΑ και απλοί δημότες εξέφρασαν τις απόψεις και τις παρατηρήσεις τους επί του θέματος.

Στη συνέχεια, ο κ. Πρόεδρος έθεσε σε ψηφοφορία το θέμα. Από την ψηφοφορία προέκυψε ότι όλοι οι κ.κ. Σύμβουλοι και οι παριστάμενοι Πρόεδροι – Εκπρόσωποι των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων γνωμοδότησαν αρνητικά επί  της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά Αιολικό Σύστημα Ηλεκτροπαραγωγής από την “ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.”  στο Δήμο Ρεθύμνης. Ο κ. Νίνος γνωμοδότησε αρνητικά επί της ΜΠΕ, επέμεινε όμως να συμπεριληφθεί στο κείμενο της απόφασης το αίτημα του Δήμου να αποσυνδεθεί από τα συνοδά έργα η υπογειοποίηση του καλωδίου από οποιαδήποτε μελλοντική διάθεση κατασκευής αιολικού πάρκου. Επίσης, ο κ. Μανουσογιάννης γνωμοδότησε αρνητικά, συμπληρώνοντας ότι αυτό δεν του αρκεί, λέγοντας ότι στην απόφαση θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η αντίθεση του Σώματος στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, ως αναλυτικά αναφέρεται στην τοποθέτησή του. 

 

   Το Συμβούλιο μετά τα παραπάνω και αφού είδε τις διατάξεις του άρθρου 65 του  Ν.3852/2010, εξέδωσε ομόφωνα την 700/15 απόφαση του ως εξής: 

 

Αριθμός  Απόφασης 700

                                                    

 

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ

 

 1. Γνωμοδοτεί αρνητικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά Αιολικό Σύστημα Ηλεκτροπαραγωγής από την “ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.”  στο Δήμο Ρεθύμνης.
 2. Ο Δήμος Ρεθύμνης θα παρακολουθεί την υπόθεση και θα προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια αυτοτελώς, ενώ θα υποστηρίξει και προσφυγές τρίτων, οι οποίες θα επιδιώκουν την ακύρωση οποιασδήποτε αδειοδότησης που θα αντιστρατεύεται την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τα παραπάνω, εντός της χωρικής του αρμοδιότητας.

 

                Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                  Η ΠΡΑΚΤΙΚΟΓΡΑΦΟΣ                       ΤΑ ΜΕΛΗ

 

          ΣΚΟΡΔΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ        ΓΑΡΓΕΡΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ       ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.