Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο – Ανοίγει τα πανιά της η φετινή τουριστική περίοδος!

Σκληρός ο ανταγωνισμός από τις γειτονικές χώρες

Ικανοποιητική αύξηση στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στην πόλη

Προβληματισμός επικρατεί στους τοπικούς τουριστικούς παράγοντες καθώς οι κρατήσεις που υπάρχουν επιβεβαιώνουν απολύτως τις δυσοίωνες αρχικές προβλέψεις.  Η επικείμενη τουριστική χρονιά δεν θα είναι όπως η περσινή και θα κυμανθεί σε σχετικά χαμηλότερα νούμερα αφίξεων και διανυκτερεύσεων. Οι αγορές της Βορείου Αφρικής και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, μετά από τέσσερα χρόνια «παγωνιά» άνοιξαν και με τιμές ιδιαίτερα χαμηλές, μας ανταγωνίζονται δυναμικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους Ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου κ. Μανώλης Τσακαλάκη, λίγα είναι τα ξενοδοχεία που θα ανοίξουν τον Απρίλιο ενώ ο Μάιος μάλλον έχει οριστικά χαθεί για φέτος! Τα πρώτα τσάρτερ έρχονται την Κυριακή και την Δευτέρα και σιγά – σιγά θα πληθαίνουν όμως ο κ. Τσακαλάκης, διαπιστώνει, μιλώντας στην εφημερίδα μας τα εξής «Τα ξενοδοχεία που θα ανοίξουν στην αρχή είναι λίγα, πολύ λίγα. Εδώ δεν καταφέραμε να επανέλθουμε και να κερδίσουμε τον Απρίλιο με κλειστό τον ανταγωνισμό. Φαντάσου τώρα που είναι ανοιχτός. Το κακό είναι ότι και ο Μάιος που είχαμε κάτι κερδίσει φαίνεται να το χάνουμε τώρα.»

Τα στοιχεία για τον Μάιο δείχνουν, δυστυχώς κατακόρυφη πτώση, ενώ καλοί αναμένονται να είναι οι τρείς μήνες του καλοκαιριού και ο Σεπτέμβριος. Στο μεταξύ, το πρόγραμμα του χειμερινού τουρισμού δεν είχε την έκβαση που αναμενόταν. Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλάκη, «Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 2  Μαΐου. Όμως ο ένας πράκτορας που έφερνε εδώ τουρίστες σταμάτησε να φέρνει. Επέλεξε να τους πάει στην Τουρκία.  Το ξέραμε αυτό. Όταν θα άνοιξε ξανά η Τουρκία, εμείς θα κινδυνεύαμε. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε μόνο από τον ένα πράκτορα και έτσι ήρθαν πολλοί λιγότεροι τουρίστες στην Κρήτη από τους αναμενόμενους.»

«ΘΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ»

Οι όχι ευχάριστες προβλέψεις φέρνουν στο προσκήνιο σειρά άλυτων προβλημάτων των τοπικών τουριστικών προορισμών, όπως η καθαριότητα και οι υποδομές. «Θα παλέψουμε» λένε οι ξενοδόχοι τον ανταγωνισμός «αλλά υπάρχουν και τα χρόνια προβλήματα που πρέπει να τα λύσουν οι υπεύθυνοι», συνεχίζουν. Μάλιστα η τελευταία μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ, αυτό ακριβώς δείχνει και ουσιαστικά θέτει επί τάπητος τα μεγάλα ζητήματα, που αφορούν την πολιτεία και βέβαια την αυτοδιοίκηση.

«Θα είναι λιγότεροι οι επισκέπτες μας φέτος, αλλά όχι δεν είμαι απογοητευμένος. Θα το παλέψουμε.» δηλώνει ο κ. Τσακαλάκης και συμπληρώνει τα εξής «Η πραγματικότητα είναι ότι με το που άνοιξε ο ανταγωνισμός φέτος, είμαστε αναγκασμένοι να πολεμήσουμε με το μόνο όπλο που έχουμε οι ξενοδόχοι στην Ελλάδα. Σύμφωνα με όλες τις τελευταίες μελέτες,  η χώρα μας είναι ελκυστική όσον αφορά τα ξενοδοχεία και τους προορισμούς. Οι ίδιες μελέτες, όμως, βγαίνουν η μία μετά την άλλη και καταδεικνύουν την ακαταστασία της χώρας μας, την ανοργανωσιά, τα σκουπίδια μας, την έλλειψη υποδομών, την έλλειψη χρηματοδότησης. Αυτά μας γυρνάνε πίσω και τώρα που έχουνε οι τουρίστες αλλού να πάνε, θα πάνε.»

Συμπληρώνοντας, ο κ. Τσακαλάκης επισήμανε τα εξής: «Μετά από τέσσερα χρόνια που ήταν «στην ψύχρα», χώρες όπως το Μαρόκο, η Αύγυπτος και η Τουρκία, για να προσελκύσουν κόσμο κατεβάσανε τις τιμές. Αλλά αυτοί έχουν περιθώριο μεγάλο για να το κάμουν αυτό. Διότι, εκεί που εμείς θέλουμε το 70 % του τζίρου μας για να καλύψουμε έξοδα προσωπικού και φόρους, αυτοί θέλουνε κάτω από το 10%. Πώς θα τους αντιμετωπίσεις; Μόνο με την ποιότητα. Όμως το κράτος και γενικότερα η διοίκηση δεν ανταποκρίνεται. Έτσι ενώ από τη μια παίρνουμε χρυσό βραβείο ως πολιτιστικός προορισμός, από την άλλη δεν έχουμε σωστές υποδομές και σοβαρά προβλήματα που τα βλέπουν οι τουρίστες και τα καταγράφουν.»

Να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με την τελευταία μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ ο φιλόξενος χαρακτήρας και η φιλικότητα των κατοίκων, η διαμονή, η αίσθηση ασφάλειας, η γαστρονομία και η ομορφιά των τοπίων αποτελούν τα «Τop-5 κριτήρια ικανοποίησης» των τουριστών στη Νότια Ευρώπη  και συγκεκριμένα στις χώρες Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Μάλτα, Τουρκία και Κροατία. Η Ελλάδα, υπερτερεί έναντι του ανταγωνισμού και στις 5 αυτές κρίσιμες διαστάσεις της τουριστικής εμπειρίας, καθώς προσφέρει «πολύ υψηλή ικανοποίηση».

Η χώρα μας, ωστόσο, υστερεί σημαντικά έναντι των ανταγωνιστριών χωρών σε άλλα υλικά και άυλα στοιχεία και διαστάσεις της τουριστικής εμπειρίας, όπως είναι η καθαριότητα των επιμέρους προορισμών, η πληροφόρηση, η άναρχη πολεοδομία, η ευκολία πρόσβασης στα αεροδρόμια (ΜΜΜ), οι οδικές υποδομές και την προσφερόμενη εμπειρία στους αρχαιολογικούς χώρους.

Ο ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στο μεταξύ αισιόδοξη εμφανίζεται η Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Ρένα Κουτσαλεδάκη ως προς την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού καθώς ήδη έχουν προγραμματιστεί περισσότερες από τριάντα αφίξεις κρουαζιερόπλοιων το προσεχές θέρος στις τοπικές λιμενικές εγκαταστάσεις.  Όπως η ίδια ανακοίνωσε προχθές, ο προορισμός «Ρέθυμνο» υπάρχει στον επίσημο κατάλογο ταξιδιών της εταιρείας LA PONANT YACHT CRUISES & EXPEDITIONS. Θα επισκεφθεί δε, το λιμάνι και την πόλη μας πλοίο της εταιρείας αυτής  για έξι κατάπλους, αρχής γενομένης της ημέρας του Μεγάλου Σαββάτου.  Πρόκειται για πλοία εξαιρετικά πολυτελούς κατασκευής, νεότευκτα. Όπως αποτυπώνεται δε, σε σχετική επιστολή του κου Βενετόπουλου Διογένη, προς την κ. Κουτσαλεδάκη, αυξάνονται κατά πολύ οι κατάπλοι πλοίων της εταιρείας VARIETY CRUISES στην πόλη μας, με αριθμό ΤΡΙΑΝΤΑ (30) για το έτος 2019 και επαύξηση αυτών μελλοντικά.

Σχετικά η Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, σε δήλωση της αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι «Τα οφέλη της κρουαζιέρας για την πόλη μας και μάλιστα των πολυτελών μικρού μεγέθους πλοίων, δεν είναι αμελητέα. Η επίσκεψη του κάθε ταξιδιώτη στην πόλη είναι δεδομένη, εφόσον το λιμάνι είναι μέσα στην πόλη, με αποτέλεσμα την οικονομική ενίσχυση της αγοράς, αλλά και τη θεμελίωση μιας μελλοντικής σχέσης της πόλης με τον κάθε ταξιδιώτη ως επισκέπτη της.

Συνεχίζοντας την προσπάθειά μας, με συνοδοιπόρους το Δήμο, την Περιφέρεια και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, θα δούμε ακόμα μεγαλύτερα αποτελέσματα, αφού η ανάπτυξη είναι συλλογική επιλογή και όχι μεμονωμένη προσπάθεια.

Ο εκσυγχρονισμός  του λιμανιού μας συνεχίζεται και θα συνεχίζεται…

Εξάλλου όπως είπε ο Καζαντζάκης: «Δεν υπάρχουν ιδέες, υπάρχουν μονάχα άνθρωποι που κουβαλούν τις ιδέες  κι αυτές παίρνουν το μπόι των ανθρώπων που τις κουβαλάει».

Η κ. Κουτσαλεδάκη, σύμφωνα με την δήλωση της, θεωρεί, πως οι φετινές αισιόδοξες εξελίξεις για τον θαλάσσιο τουρισμό, απορρέουν από την υλοποίηση του σχεδιασμού που τέθηκε σε εφαρμογή από το 2014 και τον σωστό προγραμματισμός δράσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη με μοναδικό στόχο την αξιοποίηση του λιμανιού σε τουριστικό επίπεδο. Μεταξύ άλλων δήλωσε, ότι «Το Ρέθυμνο, διαθέτει λιμάνι εντός του αστικού ιστού. Το γεγονός αυτό έχει κατά καιρούς γίνει μειονέκτημα, δεν παύει όμως να είναι και ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα. Δίδει τη δυνατότητα σε κάθε από θαλάσσης επισκέπτη χωρίς κόστος και ταλαιπωρία, να επισκεφθεί το ιστορικό κέντρο, τα μνημεία, τα καταστήματα και την αγορά και να απολαύσει μια εκδρομή που σε άλλα λιμάνια θα πρέπει να πληρώσει αδρά. Η δυναμική αυτή, στην οποία πιστέψαμε εξ’ αρχής και για  την προσπάθεια της οποίας δε σταματήσαμε ποτέ, παρά τις αντίθετες φωνές που μας κατηγορούσαν ακόμα και στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι αδίκως και μάταια  συμμετέχουμε σε διεθνείς εκθέσεις, ενώ κατά την άποψή τους δεν θα έπρεπε να  προχωρούμε στην υποστήριξη αυτού του οράματος,  έρχεται να επιβραβευτεί με την επίτευξη των φετινών προγραμματισμένων αφίξεων κρουαζιερόπλοιων.»

Δείτε επίσης!

Ρέθυμνο – Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ – Δόθηκε παράταση στο πρόγραμμα τουρισμός για όλους

Η Διοίκηση της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ρεθύμνου ενημερώνει τους συναδέλφους συνταξιούχους ότι δόθηκε παράταση …

Κρήτη – Πόσοι τουρίστες ήρθαν στο νησί – Οι 5 πρώτες μέρες για τον τουρισμό

Αναλυτικά στοιχεία για το νησί παρουσιάστηκαν στην εκπομπή «Ώρα Αιχμής» 31.553 Έλληνες και ξένοι επισκέπτες …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize