Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο – Ανεβαίνει η κρουαζιέρα το 2019 – Επίσημα στοιχεία από τη Ρένα Κουτσαλεδάκη

ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ                                 

Από την αρχη της διοικησης του  Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνης, τέλη του 2014, τέθηκε ως στρατηγικός στόχος, η ανάπτυξη του λιμανιού Ρεθύμνου και η ανάδειξή του ως προορισμός κρουαζιέρας.

Στο πλαίσιο αυτό, εξ’ αρχής πραγματοποιήθηκαν βήματα θεμελίωσης της προσπάθειας αυτής, ώστε το λιμάνι μας  και κατ’ επέκταση η πόλη του Ρεθύμνου, να μπουν στο χάρτη των προορισμών.

Με ειδική μελέτη που ανατέθηκε από το ΔΛΤΡ και εκπονήθηκε, εξ αρχής διαφάνηκαν τα πραγματικά οφέλη της προσπάθειας αυτής για την πόλη μας.

Οι προτεινόμενες στρατηγικές ενέργειες που κατέδειξε η μελέτη αυτή αφορούν στα εξής:

Ενοποίηση του προορισμού, δηλαδή το γεγονός ότι στα μάτια του ταξιδιώτη ο τουριστικός προορισμός είναι μια ενιαία οντότητα, δεν μπορεί να διαχωριστεί σε λιμάνι και πόλη. Η ποιότητα των προσφερομένων πρέπει να είναι ενιαία.

Δικτύωση: κανένας προορισμός που φιλοδοξεί να αναπτύξει τον κλάδο της κρουαζιέρας δεν μπορεί να δρά αποκομμένα και ανεξάρτητα.

Προσέλκυση εταιρειών κρουαζιέρας με ανάπτυξη τουριστικών πακέτων τέτοιων που να είναι ελκυστικά για τους πελάτες τους και προώθησή τους μέσω σημαντικών γεγονότων και εκθέσεων του χώρου αυτού, καθώς και συνεργασίες με σχετικούς φορείς τουρισμού.

Στόχευση στο πολυτελές τμήμα της αγοράς αυτής αφού βάσει των χαρακτηριστικών της πόλης και του λιμανιού μας οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι το Ρέθυμνο μπορεί να έχει σημαντικές απολαβές από πλοία μικρού μεγέθους και υψηλής ποιότητας υπηρεσιών, άρα και υψηλού εισοδήματος ταξιδιώτες.

 

Το Ρέθυμνο, διαθέτει λιμάνι εντός του αστικού ιστού. Το γεγονός αυτό έχει κατά καιρούς γίνει μειονέκτημα, δεν παύει όμως να είναι και ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα. Δίδει τη δυνατότητα σε κάθε από θαλάσσης επισκέπτη χωρίς κόστος και ταλαιπωρία, να επισκεφθεί το ιστορικό κέντρο, τα μνημεία, τα καταστήματα και την αγορά και να απολαύσει μια εκδρομή που σε άλλα λιμάνια θα πρέπει να πληρώσει αδρά.

 

Η δυναμική αυτή, στην οποία πιστέψαμε εξ’ αρχής και για  την προσπάθεια της οποίας δε σταματήσαμε ποτέ, παρά τις αντίθετες φωνές που μας κατηγορούσαν ακόμα και στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι αδίκως και μάταια  συμμετέχουμε σε διεθνείς εκθέσεις, ενώ κατά την άποψή τους δεν θα έπρεπε να  προχωρούμε στην υποστήριξη αυτού του οράματος,  έρχεται να επιβραβευτεί με την επίτευξη των εξής:

  • Ο προορισμός «Ρέθυμνο» υπάρχει στον επίσημο κατάλογο ταξιδιών της εταιρείας LA PONANT YACHT CRUISES & EXPEDITIONS  όπως ο χάρτης που επισυνάπτεται. Θα επισκεφθεί δε το λιμάνι και την πόλη μας πλοίο της εταιρείας αυτής  για ΕΞΙ (6) κατάπλους, αρχής γενομένης της ημέρας του Μεγάλου Σαββάτου.  Πρόκειται για πλοία εξαιρετικά πολυτελούς κατασκευής, νεότευκτα.
  • Όπως αποτυπώνεται στην επιστολή του κου Βενετόπουλου Διογένη,  που επίσης επισυνάπτεται, αυξάνονται κατά πολύ οι κατάπλοι πλοίων της εταιρείας VARIETY CRUISES στην πόλη μας, με αριθμό ΤΡΙΑΝΤΑ (30) για το έτος 2019 και επαύξηση αυτών μελλοντικά.

 

Τα οφέλη της κρουαζιέρας για την πόλη μας και μάλιστα των πολυτελών μικρού μεγέθους πλοίων, δεν είναι αμελητέα. Η επίσκεψη του κάθε ταξιδιώτη στην πόλη είναι δεδομένη, εφόσον το λιμάνι είναι μέσα στην πόλη, με αποτέλεσμα την οικονομική ενίσχυση της αγοράς, αλλά και τη θεμελίωση μιας μελλοντικής σχέσης της πόλης με τον κάθε ταξιδιώτη ως επισκέπτη της.

Συνεχίζοντας την προσπάθειά μας, με συνοδοιπόρους το Δήμο, την Περιφέρεια και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, θα δούμε ακόμα μεγαλύτερα αποτελέσματα, αφού η ανάπτυξη είναι συλλογική επιλογή και όχι μεμονωμένη προσπάθεια.

Ο εκσυγχρονισμός  του λιμανιού μας συνεχίζεται και θα συνεχίζεται…

Εξάλλου όπως είπε ο Καζαντζάκης: «Δεν υπάρχουν ιδέες, υπάρχουν μονάχα άνθρωποι που κουβαλούν τις ιδέες  κι αυτές παίρνουν το μπόι των ανθρώπων που τις κουβαλάει».

ΡΕΘΥΜΝΟ 28/3/2019

ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΥΤΣΑΛΕΔΑΚΗ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Λ.Τ.Ρ.

cretedoc.gr

 

 

Δείτε επίσης!

Ρέθυμνο – Απαγόρευση κολύμβησης λόγω απόρριψης λυμάτων στη θάλασσα

Σε ανακοίνωση της η ΔΕΥΑΡ αναφέρει: «Η ΔΕΥΑΡ λόγω αιφνίδιας βλάβης στο αντλιοστάσιο της Αγίας …

Ρέθυμνο – 1ο ΣΔΥΡ Challenge Cup 2020

Μετά από ένα οργανωτικό Μαραθώνιο ο ΣΔΥΡ πέρασε τη γραμμή του τερματισμού για το 1Ο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize