Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο – Ανδρέας Ξανθός, Γιάννης Ταταράκης συναντήθηκαν με την επιτροπή του δήμου Αγίου Βασιλείου για τους δασικούς χάρτες

Ο Βουλευτής Ρεθύμνου και Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κ. Ανδρέας Ξανθός συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Αγίου Βασιλείου κ. Γιάννη Ταταράκη και με την Επιτροπή Αγώνα του Δήμου Αγίου Βασιλείου για τους δασικούς χάρτες.

Ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου κ. Γ. Ταταράκης και οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα για τους δασικούς χάρτες ενημέρωσαν τον κ. Α. Ξανθό για τα σοβαρά λάθη στους αναρτημένους δασικούς χάρτες της Π.Ε. Ρεθύμνου που επιβάλλουν την άμεση διόρθωση τους και την εκ νέου ανάρτηση τους με ελάχιστα παράβολα αντιρρήσεων και διευκόλυνση και ενημέρωση των πολιτών που δεν υπάρχει σήμερα λόγω πανδημίας. Επίσης, έθεσαν έντονα το θέμα της ανάγκης νομοθετικής ρύθμισης του ιδιοκτησιακού προβλήματος που προκύπτει στην Κρήτη από την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Ο κ. Α. Ξανθός ενημέρωσε ότι κατέθεσε πρόσφατα κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για  τα σοβαρά λάθη στην ανάρτηση των δασικών χαρτών στην Π.Ε. Ρεθύμνου που έχουν προκαλέσει δικαίως έντονη ανησυχία στους πολίτες της περιοχής. Η κυβέρνηση ανάρτησε τους χάρτες μετά από 14 μήνες από την κατάθεση τους στις υπηρεσίες από μελετητικές ομάδες, χωρίς να έχουν διορθωθεί σημαντικά λάθη. Στους δασικούς χάρτες δεν έχουν περιληφθεί πραγματικά δεδομένα, νόμιμες πράξεις της διοίκησης, αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, και δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για χαρακτηρισμό φρυγανικών εκτάσεων ως χορτολιβαδικές, για τη νόμιμη αλλαγή χρήσης, για άρση αναδασωτέου χαρακτήρα σε ελαιώνες, αμπελώνες και λοιπές δενδρώδεις αγροτικές εκτάσεις που κακώς είχαν χαρακτηρισθεί έτσι μετά από πυρκαγιές, κλπ., ενώ δρόμοι και δημοτικές εγκαταστάσεις και δημόσιες υποδομές χαρακτηρίζονται ως δασικές.

Ο κ. Α. Ξανθός δεσμεύτηκε να θέσει επιτακτικά στην κυβέρνηση τα σοβαρά λάθη στους χάρτες της Π.Ε. Ρεθύμνου σε συνεργασία με τους φορείς της αυτοδιοίκησης, ώστε να ενσωματωθούν σε αυτούς οι υφιστάμενες ρυθμίσεις του θεσμικού πλαισίου (εξαίρεση υποδομών, νόμιμες πράξεις αποχαρακτηρισμού, αναδασωτέες εκτάσεις, φρυγανικά-χορτολίβαδα, κλπ.). Επίσης θα ζητήσει από την κυβέρνηση να προχωρήσει με νέο χρονοδιάγραμμα ανάρτησης η διαδικασία των αντιρρήσεων, εξασφαλίζοντας την ενημέρωση και διευκόλυνση των πολιτών, ιδιαίτερα για τους απομακρυσμένους οικισμούς και τους πολίτες που δεν έχουν πρόσβαση στη διαδικτυακή πληροφορία ή οικονομική δυνατότητα κάλυψης του κόστους ειδικών συμβούλων και μελετητών.

Λόγω του επείγοντος χαρακτήρα του ζητήματος του ιδιοκτησιακού, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα καταθέσει την Τρίτη 22/3 στην Βουλή επείγουσα τροπολογία στο σ/ν του Υπουργείου Οικονομικών με θέμα την επίλυση του ιδιοκτησιακού ζητήματος των χορτολιβαδικών εκτάσεων στις περιοχές που δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του δημοσίου. Την τροπολογία συνυπογράφουν ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Σ. Φάμελλος και οι Βουλευτές Κρήτης και Νότιου Αιγαίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς