Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο – Ανδρέας Κλαψινός – “Θέλουμε τα μαγαζιά μας ανοικτά – Θέλουμε να δουλέψουμε και να προσπαθήσουμε”

«Στον βατήρα» της επανεκκίνησης βρίσκεται η τοπική αγορά, η οποία προσδοκά αμέσως μετά το Πάσχα να δώσει με πολλές ελπίδες τον αγώνα της επιβίωσης. Οι προσδοκίες δεν είναι πολλές. Έμποροι και επαγγελματίες της εστίασης δεν κρατούν μεγάλο καλάθι. Όπως άλλωστε και οι άνθρωποι του τουρισμού.

Όμως μετά από τόσους μήνες lockdown και αναμονής, όλοι όσοι ζουν με τον εφιάλτη ενός λουκέτο από την παρατεταμένη αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων τους, προτιμούν να βλέπουν  «μισογεμάτο το ποτήρι τους» και να ελπίζουν πως στην πράξη έστω και με δυσκολίες, θα καταφέρουν να θέσουν και πάλι σε «κίνηση τις μηχανές» και να ξεπεράσουν «τις συμπληγάδες» που κοντεύουν να τους συνθλίψουν από τον Μάρτιο του ’20 και εντεύθεν. Αντίστοιχη ανάσα πήραν και οι εργαζόμενοι.

Η ταυτόχρονη εξαγγελία του οδικού χάρτη προς την επανεκκίνηση της αγοράς από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με την ανακοίνωση για τις νέες φοροελαφρύνσεις, είναι γεγονός, ότι προκάλεσαν θετική εντύπωση με εκατοντάδες επαγγελματίες και εργαζόμενους να ευελπιστούν και πάλι σε μια δύσκολη μεν επιστροφή στην δουλειά αλλά σε κάθε περίπτωση με ελπίδα οικονομικής ανάκαμψης. Διότι αλλιώς είναι να μένεις υποχρεωτικά άπραγος και αλλιώς είναι όταν σου δίνεται η δυνατότητα να εργαστείς και να προσπαθήσεις για την τσέπη και την ζωή σου, έστω και με ένα τεράστιο κενό, το οποίο πρέπει να καλύψεις.

«Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, είναι στην θετική κατεύθυνση» δήλωσε στην εφημερίδα «Ρέθεμνος» ο Αντιπρόεδρος του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Γιώργος Μπακούρας, αναφερόμενος κυρίως στο ζήτημα των μειώσεων φόρων. Συγκεκριμένα τόνισε, ότι «Ιδίως, όσον αφορά την μείωση της προκαταβολής φόρου που ανακοινώθηκε για τις επιχειρήσεις στο 55% και την μείωση της φορολογίας στο 22% από του χρόνου. Όσο αφορά τους μισθωτούς διατηρεί την απαλλαγή στην εισφορά αλληλεγγύης που είναι ένα σημαντικό ποσό, ιδίως για τους ανθρώπους που εργάζονται και έχουν υποστεί απώλεια εισοδημάτων τον τελευταίο χρόνο και δεν θα επιβαρυνθούν με ακόμα ένα φόρο. Σε ό,τι φορά την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από 3% που ήδη τρέχει, δίνεται μια παραπάνω ανάσα στις επιχειρήσεις.»

Ο κ. Μπακούρας, σημείωσε επίσης, ότι «Αυτό που θα χρειαστεί περαιτέρω να γίνει, είναι να δοθεί, μέσω του ΕΣΠΑ και άλλων αναπτυξιακών προγραμμάτων, παραπάνω ρευστότητα στην αγορά, στοχοποιημένα πλέον. Για παράδειγμα, αυτό που έχει ήδη ξεκινήσει για την εστίαση που χρηματοδοτεί με ένα ποσοστό 7% επί του τζίρου για να καλύψει το κόστος ανοίγματος, θα πρέπει αυτό να επεκταθεί καις τους άλλους κλάδους. Είναι ένα δίκαιο μέτρο, είναι οριζόντιο, δεν αδικείται κανένας, είναι ξεκάθαρο και δίδεται με βάση το τζίρο κάθε επιχείρησης, η οποία μάλιστα καλείται να αποδείξει με τιμολόγια και νόμιμο τρόπο τις δαπάνες της. Σαν οικονομικό επιμελητήριο, πιστεύουμε, ότι η μεγαλύτερη πρόκληση από τώρα και στο εξής, είναι η κάθε επιχείρηση να βρει το κεφάλαιο για να λειτουργήσει διότι η τρέχουσα κρίση τις βρήκε σε ένα ήδη οριακό επίπεδο. Υπάρχει βέβαια και ένα μικρό ποσοστό επιχειρήσεων που κατάφεραν μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής να κρατήσουν μια ρευστότητα.»

Στο μεταξύ, πρόσθετα το Τμήμα Δυτικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου, επεξεργάζεται πρόταση, την οποία θα καταθέσει στην κυβέρνηση με στόχο την ελάφρυνση των επιχειρήσεων και την αύξηση του μισθού των εργαζομένων. Πρόκειται για μια πρόταση που θα αφορά ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να βοηθηθεί η αγορά στην διαδικασία εξόδου από την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει τώρα. Συγκεκριμένα, ο κ. Μπακούρας δήλωσε στην εφημερίδα μας, τα εξής: «Εμείς πρόκειται να καταθέσουμε πρόταση, σύμφωνα με την οποία, αντί το κράτος να επιδοτεί κατευθείαν τους εργοδότες μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής ή άλλων μέσων, να οριστεί ένα ειδικό πακέτο κάλυψης μέσω της ΑΠΔ που υποβάλουν οι επιχειρήσεις κάθε μήνα, βάσει του οποίου θα καθοριστεί μισθός για κάθε εργαζόμενο τουλάχιστον 800 με 850 ευρώ το μήνα καθαρά και για αυτούς που θα μπούνε σε μια τέτοια ρύθμιση οι εισφορές του ΙΚΑ να μειωθούν στο 30 % με την υποχρέωση να βάλουν τους εργαζόμενους σε ιδιωτική ασφάλιση για όσο διαρκέσει το χρηματοδοτικό πλαίσιο. Αυτό σημαίνει, πως το ποσοστό που μειώνεται από την ασφάλιση στο ΙΚΑ να το πάρει ο εργαζόμενος κατευθείαν στα χέρια του. Έτσι θα τονωθεί και ο εργαζόμενος αλλά και η κατανάλωση. Επίσης, το κράτος δεν χάνει τίποτα αλλά ταυτόχρονα θα τονώσει και ένα περαιτέρω κλάδο, αυτό της ιδιωτικής ασφάλισης αλλά και τον ιδιωτικό τομέα υγείας, ελαφρύνοντας με αυτό τον τρόπο και το ΕΣΥ που είναι τόσο βεβαρυμμένο αυτή την περίοδο.»

«Ήταν κάτι που το περιμέναμε και το ζητούσαμε. Ο αιφνιδιασμός ήταν ευχάριστος. Έχουμε μια ημερομηνία και μπαίνουμε στην διαδικασία να ξεκινήσουμε.» Αυτά ήταν τα πρώτα σχόλια του Προέδρου του Σωματίου Εστίασης και Αναψυχής Ρεθύμνου κ. Ανδρέα Κλαψινού στην εφημερίδα «Ρέθεμνος» μετά τις ανακοινώσεις το Πρωθυπουργού την περασμένη Τετάρτη. Ο κ. Κλαψινός τόνισε, ότι οι επιχειρηματίες δεν τρέφουν αυταπάτες και ξέρουν, ότι άνοιγμα της εστίασης μετά από έξι μήνες αποτελεί μια δύσκολη υπόθεση. Ωστόσο, «θέλουμε τα μαγαζιά μας ανοικτά» είπε ο κ. Κλαψινός «θέλουμε να δουλέψουμε και να προσπαθήσουμε» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο δεν υπήρξε αιφνιδιασμός για το ωράριο, καθώς περίμεναν τον περιορισμό αυτό για το πρώτο χρονικό διάστημα και ελπίζουν πως μέσα στο καλοκαίρι αυτό δεν θα ισχύει. Επίσης, σχετικά με την ημερομηνία που πέφτει ακριβώς μετά το τριήμερο του Πάσχα, τόνισε, ότι «Δεν είναι κάποιος υποχρεωμένος να ανοίξει οπωσδήποτε στις 3 Μαΐου. Ας ανοίξει όταν είναι έτοιμος. Ο Πρωθυπουργός έδωσε μια ημερομηνία, από την οποία μπορούμε να εργαστούμε. Ας ανοίξουμε όποτε είμαστε έτοιμοι. Δεν είναι αυτός λόγος να μιζεριάζουμε και μεμψιμοιρούμε. Θέλω να είμαι αισιόδοξος. Ξέρουμε πως θα είναι δύσκολη η αρχή. Αλλά καλύτερα να ελπίζουμε και αν προσπαθούμε παρά να καθόμαστε σπίτι μας.»

1ο. Μειώνεται από φέτος, σε μόνιμη βάση, για όλα τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 55%.Έτσι, ανατρέπονται οι αυξήσεις της προκαταβολής φόρου που επιβλήθηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση.

2ο. Μειώνεται, σε μόνιμη βάση, για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 80% από το 2022. Ειδικά για φέτος, αυτή μειώνεται ακόμη περισσότερο, στο 70%.

3ο. Μειώνεται, σε μόνιμη βάση, από το 2022 (φορολογικό έτος 2021) ο συντελεστής φόρου όλων των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, από το 24% στο 22%, δηλαδή σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από αυτά που παρέλαβε η σημερινή Κυβέρνηση, που ήταν στο 28%. Υπενθυμίζεται ότι προηγήθηκε, πέρυσι, η μεγάλη μείωση στον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, από το 22% στο 9%.

4ο. Επεκτείνεται η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και το 2022.

5ο. Επεκτείνεται η αναστολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και το 2022.

Υπό την προϋπόθεση, ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε νέα έξαρση, ανακοινώθηκε το χρονοδιάγραμμα σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα με τρεις σταθμούς:

Πρώτον, τη Δευτέρα 3 Μαΐου επαναλειτουργεί η Εστίαση σε εξωτερικούς χώρους. Η κυκλοφορία διευρύνεται έως τις 11 το βράδυ. Με υποχρεωτικά self-test στους εργαζομένους,  αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και τα γνωστά μέτρα υγιεινής.

Δεύτερον, στις 10 Μαΐου ανοίγουν και πάλι γυμνάσια και δημοτικά σχολεία. Θα ισχύουν οι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό, όπως και όλοι οι υπόλοιποι κανόνες προστασίας στις αίθουσες.

Τρίτον, το Σάββατο 15 Μαΐου ανοίγει ο Τουρισμός με προδιαγραφές για επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, όσο και για εκείνους που θα πρέπει να ταξιδεύουν με test. Στις 15 Μαΐου, επίσης, απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες. Ενώ θα επιτραπούν και ορισμένες δραστηριότητες του Πολιτισμού.

Επίσης, από την Μεγάλη Εβδομάδα, μάλιστα, ξεκινά και μία νέα γραμμή εμβολιασμού για άτομα άνω των 30 ετών, με ταχύτατη διαδικασία. Στόχος είναι να απλωθεί ακόμη πιο γρήγορα στη χώρα το τείχος της ανοσίας. Επίσης, τριπλασιάζεται σε όλη την επικράτεια και η διανομή των self-test.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.