Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο – “Αλληλεγγύη στην Rosa Nera – Οι ιδέες δεν εκκενώνονται”

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ROSA NERA

 Ξημερώματα Σαββάτου 5 Σεπτέμβρη και μετά από 16 χρόνια εκκενώθηκε από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις η κατάληψη της Rosa Nera, στο κτίριο της παλιάς μεραρχίας στον λόφο Καστέλι στα Χανιά. Το κτίριο αυτό ανήκει στο Πολυτεχνείο Κρήτης από το 1985 αλλά παρέμεινε αναξιοποίητο ως την κατάληψή του το 2004 και την μετατροπή του σε χώρο κοινωνικό-πολιτιστικό αλλά και στέγασης, φιλοξενώντας πολλές φορές ευάλωτες ομάδες, όπως και τώρα, που μετανάστες βρέθηκαν ανάμεσα στους συλληφθέντες. 

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα (https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/113069_kanoyn-xenodoheio-ti-rosa-nera), “στο κτίριο της κατάληψης έχουν λάβει χώρα αμέτρητες πολιτικές εκδηλώσεις, έχουν φιλοξενηθεί πρόσφυγες, πολιτικές διαδικασίες μεταναστών/ριών, φεμινιστικών και ΛΟΑΤ συλλογικοτήτων, εργατικές πρωτοβουλίες, πολιτιστικές ομάδες, εργαστήρια και αντιεμπορευματικές καλλιτεχνικές παραγωγές.

Αντί όλων αυτών πλέον επιλέγεται η… τουριστική αξιοποίηση του κτιρίου η οποία, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Πολυτεχνείο, θα αποφέρει στα επόμενα 25 χρόνια 8,9 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του Ιδρύματος, ποσόν που ισούται με την τακτική ετήσια χρηματοδότηση του Πολυτεχνείου για περίπου 8 χρόνια.” (Κατά δήλωση του Β. Διγαλάκη, υφυπουργού Παιδείας αρμόδιου για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης και πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης την εποχή που εκμισθώθηκε το κτίριο σε εταιρία, πριν 3 χρόνια.)

Στην διαδικασία αυτή εξεύρεσης πόρων εκποιούνται περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν σε όλες και όλους μας μέσα σε ένα θολό τοπίο και με τίμημα το λιγότερο ευτελές, 6€ το τετραγωνικό για ένα “φιλέτο” των Χανίων.

Μεγαλύτερο όμως προβληματισμό προκαλεί η μετατροπή ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος σε επιχειρηματία. Εντείνεται η αλλαγή που συντελείται τα τελευταία χρόνια στον δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Το κράτος δεν εξασφαλίζει τους απαιτούμενους πόρους για δημόσια και δωρεάν παιδεία αλλά ωθεί τα ιδρύματα να αναζητούν χρηματοδότηση από επιχειρήσεις με όποιες αγκυλώσεις και δεσμεύσεις συνεπάγεται ένας τέτοιος εναγκαλισμός με ιδιωτικά συμφέροντα. 

Το ίδιο φαινόμενο παρουσιάζεται και στα σχολεία μας, που ασφυκτιώντας οικονομικά αναζητούν σπόνσορες και “ευεργέτες” όταν δεν ζητούν την συνεισφορά των κηδεμόνων.

Ακόμα και η ίδια η επιλογή να μετατραπεί ένας ελεύθερος χώρος σε ξενοδοχειακή μονάδα σε μια πόλη ακραίας τουριστικοποίησης όπως τα Χανιά (ή και το Ρέθυμνο) είναι προκλητική όταν εμείς οι κάτοικοι αλλά ακόμα περισσότερο οι εποχιακές/οι εργαζόμενες/οι όπως είναι και οι αναπληρώτριες/ες αντιμετωπίζουμε πρόβλημα στέγασης.

Απέναντι στην ιδιωτικοποίηση των πάντων και το κυνήγι του κέρδους έχουμε ως εκπαιδευτικοί ένα χρέος παραπάνω να προτάξουμε ένα άλλο παράδειγμα. Το παράδειγμα ενός κοινωνικού χώρου, όπως η Rosa Nera, που προτάσσει και κάνει πράξη την αλληλεγγύη, την αυτοοργάνωση, τους συλλογικούς αγώνες ενάντια στη λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού. Μια απόδειξη ότι εμείς οι από κάτω μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν κόσμο ισότητας και ελευθερίας για όλες και όλους.

Για τους λόγους αυτούς στεκόμαστε δίπλα σε όσες/ους διεκδικούν τον δημόσιο χώρο.

Δεν χρειαζόμαστε ξενοδοχεία αλλά σχολεία και νοσοκομεία, χώρους πολιτισμού, πάρκα και πλατείες, ελεύθερα για όλες και όλους.

Αλληλεγγύη στην Rosa Nera

Οι ιδέες δεν εκκενώνονται

 

 

Για το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου

                  Η Πρόεδρος                                               Ο Γραμματέας                   

          Νικολάου Δέσποινα                              Πετσαγγουράκης Βαγγέλης    

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize