Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο – Αισιοδοξία για οριστική επίλυση του προβλήματος της ζώνης των 800 μέτρων

Σε τροχιά επίλυσης φαίνεται να μπαίνει το μεγάλο πρόβλημα της πολεοδόμησης οικισμών που αντιμετωπίζουν το χρόνιο ζήτημα της οριοθέτησης με την ζώνη των 800 μέτρων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δημάρχου Ρεθύμνου κ. Γιώργη Μαρινάκη, η εισήγηση των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου για την διευθέτηση των πολεοδομικών ορίων του Άδελε, εγκρίθηκε από το ΣτΕ και προωθείται για να εκδοθεί σχετικό προεδρικό διάταγμα.

Όπως και πριν λίγες εβδομάδες είχε γράψει η εφημερίδα, εφόσον το εγχείρημα του Αδελιανού Κάμπου είχε θετική έκβαση, τότε άνοιγε ο δρόμος και για τους υπόλοιπους οικισμούς του νομού, που αντιμετωπίζουν το ίδιο ζήτημα. Έτσι ουσιαστικά οι τεχνικές υπηρεσίες των δήμων, θα πρέπει να ακολουθήσουν τα βήματα που έγιναν για το Άδελε, ώστε να οριοθετηθούν όλοι οι οικισμοί που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα όρια τους στο πλαίσιο της ζώνης των 800 μέτρων.

Στην δήλωση του ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργης Μαρινάκης, είπε τα εξής:

«Έχουμε μία εξαιρετική εξέλιξη αναφορικά με τον Αδελιανό Κάμπο και κατ´επέκταση για όλους τους οικισμούς στο θέμα της επέκτασής τους.

Έχουμε στα χέρια μας άτυπα το πρακτικό συνεδρίασης του Συμβουλίου της Επικρατείας του Ε΄ Τμήματος με προεδρεύοντα τον κ. Ράντο, τον αντιπρόεδρο του ΣτΕ, που αποδέχθηκε όλη την εισήγηση που είχαμε καταθέσει και έτσι πάει πλέον για την υπογραφή του υπουργού και μετά για την έκδοση προεδρικού διατάγματος.

Έτσι έχουμε τον πρώτο οικισμό, που θα τακτοποιηθεί, όπως θέλαμε και όπως έπρεπε.

Αυτομάτως αυτό ανοίγει το δρόμο για όλους τους άλλους. Χρειάστηκε πολλή δουλειά και πάρα πολλές διαβουλεύσεις και πολλή τεχνοκρατική δουλειά, πέραν από αυτή που έγινε από το δήμο μας, για να μπορέσει η διαδικασία να ολοκληρωθεί και εγώ νιώθω πολύ υποχρεωμένος σε όλους που έχουν βοηθήσει.

Το προεδρικό διάταγμα που θα βγει λέγεται επανέγκριση ορίων και όρων και περιορισμών δόμησης του οικισμού Αδελιανού Κάμπου και βασίζεται στην γνωμοδότηση του ΣτΕ και άρα δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας.

Τώρα αν θέλει κάποιος να ξαναβγάλει τα απωθημένα του και την κακοήθεια του, θα πάρει τις απαντήσεις του γιατί εδώ υπάρχει πιστή εφαρμογή του νόμου.

Ακολουθήσαμε κατά γράμμα αυτό που έπρεπε να γίνει. Να ξέρετε ότι για κάθε οικισμό χρειάζεται πάρα πολλή δουλειά και πολλή τεκμηρίωση. Δεν είναι μία τυπική διαδικασία.

Ευτυχώς που δεν ακούσαμε την αντιπολίτευση να στείλουμε 62 οικισμούς μαζί, ακόμα στο υπόγειο του υπουργείου θα ήταν, αν είχαμε προλάβει να τους στείλουμε.

Τώρα έχουμε έναν ασφαλή οδηγό. Ξέρουμε τι πρέπει να διαλαμβάνει ο κάθε φάκελος και προφανώς τα πράγματα θα είναι για όλες τις υπόλοιπες υποθέσεις πιο εύκολα.

Εμείς ήδη δουλεύουμε. Είναι έτοιμος και σε πολύ ώριμο επίπεδο και ο Πηγιανός Κάμπος, το Ατσιπόπουλο, η Λούτρα δουλεύονται επίσης. Όπου υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και πρέπει να πάρουν προτεραιότητα, εκεί θα δώσουμε προτεραιότητα.

Όπως επίσης υπάρχουν και περιπτώσεις σε διάφορα κτηνοτροφικά χωριά, όχι σε πολλά, που οι άνθρωποι δεν έχουν ενδιαφέρον να κάνουν αυτή την διαδικασία.

Εμείς θα τους ρωτήσουμε όλους και ήδη είμαστε σε επαφή με τους προέδρους για να μας πουν ποια χωριά δεν θέλουν.

Έχουμε πλέον την τεχνογνωσία να ακολουθήσουμε αυτή τη συνετή πολιτική ώστε να κάνουμε αυτές τις επεκτάσεις εκεί που πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει.

Ανοίγεται πλέον ένας δρόμος και θέλω να ξέρετε πως όταν το 2009 συζητούσαμε στην τότε Νομαρχία πως πρέπει να γίνουν τα πράγματα, είχα εκφράσει την άποψη μου για να προστατεύσω και να μη γίνουν αυτά που έγιναν στη συνέχεια. Αλλά, ξέρετε, οι φωνές που προσπαθούν να είναι κόντρα στον λαϊκισμό δεν είναι αρεστές. Μας αρέσουν οι φωνές που λένε όλα ή τίποτα. Τους είχα τότε ότι αν περιφρονήσουμε το υπουργείο και πάμε απευθείας εμείς, θα το βρούμε μπροστά μας. Ένας θα βρεθεί και θα τινάξει το θέμα στον αέρα. Βρέθηκαν και το τίναξαν. Όπως επίσης ήταν λάθος που βάλαμε όλους τους οικισμούς μαζί, με αποτέλεσμα να αρκεί μία προσφυγή για να την πληρώσουν και οικισμοί που δεν ήταν το στόχαστρο εκείνων που έκαναν την προσφυγή. Γιατί εκείνο που τους ενοχλούσε ήταν οι παραλιακοί οικισμοί, όπως ο Αδελιανός Κάμπος, που τώρα λύνεται με τρόπο πανηγυρικό.

Οφείλω πραγματικά να ευχαριστήσω και την κυρία Κλαπατσέα αλλά και τον κ. Ψυχογιό, ο οποίος τελικά έβαλε και την υπογραφή γιατί δεν την έβαζε ο υπηρεσιακός παράγοντας που είχε αναλάβει την υπόθεση. Ήταν εχθρικό το κλίμα σε επίπεδο υπηρεσίας στο υπουργείο και δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το πρόβλημα που το γνώριζαν χρόνια δεν είχαν καν νομοθετήσει πώς να λυθεί.

Αναφορικά το σχέδιο πόλης και τις επεκτάσεις του αξίζει να τονισθεί ότι κάποιοι λένε διάφορα και εκτίθενται γιατί δεν είναι τα πράγματα έτσι.

Σύμφωνα με το νόμο εάν δεν γίνουν πρώτα τα τοπικά χωροταξικά σχέδια, των οποίων από ό,τι με ενημέρωσε ο Υπουργός, εντός των ημερών ξεκινά η χρηματοδότησή τους, η οποιαδήποτε προσπάθεια για ένταξη περιοχών στο σχέδιο πόλης είναι μη σύννομη και δεν μπορεί να προχωρήσει αυτή η διαδικασία.

Θα γίνουν τα ΤΧΣ σε όλους τους δήμους της χώρας και στο Ρέθυμνο. Υπάρχει μία καταλυτική ημερομηνία ότι αυτά πρέπει να γίνουν εντός 36 μηνών και ότι πρέπει εντός 24 μηνών να γίνουν και οι επεκτάσεις.

Οι Ρεθυμνιώτες πρέπει να ξέρουν την αλήθεια.»

Δείτε επίσης!

Ρέθυμνο – 23χρονη φοιτήτρια βρέθηκε θετική στον κορονοϊό

Μετά από 20 μέρες επιβεβαιώνεται κρούσμα κορoνοϊού στο Ρέθυμνο. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι νοσηλευόμενο …

Ρέθυμνο – Το αντλιοστάσιο στην Αγία Φωτεινή τέθηκε εκτός λειτουργίας και τα λύματα κατέληξαν στη θάλασσα

Η επιστολή του Νίκου Σταγάκι: Κύριε Πρόεδρε, 1. Από τις 7 έως τις 11 Αυγούστου …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize