Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο – Αιχμές φαρμακοποιών για πιθανή διανομή των self tests από τα σούπερ μάρκετ

Self tests – Φαρμακοποιοί στα όρια των αντοχών – Αιχμές για πιθανή διανομή από τα σούπερ μάρκετ

Οργή και αγανάκτηση για ραγδαία εναλλαγή των αποφάσεων

Στα όρια των αντοχών τους έφτασαν οι φαρμακοποιοί όπως περιγράφει ο Φαρμακευτικός σύλλογος Ρεθύμνου με το «φορτίο» που σήκωσαν για τη διανομή των self tests κάνοντας λόγο για μια κυβέρνηση που «υπήρξε κατώτερη των περιστάσεων». Μάλιστα λίγο πριν σταματήσει η διανομή από τα φαρμακεία, αφήνουν αιχμές για το νέο σχεδιασμό σημειώνοντας ότι «αν θέλει ο κ.Σκέρτσος να κάνει πολιτική Δημόσιας Υγείας με τα super market, ας είχε το θάρρος να το κάνει από την αρχή».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Φαρμακευτικός συλλόγου Ρεθύμνου:

Οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας εδώ και δυο μήνες συμβάλλουμε στο να λάβετε τα αυτοδιαγνωστικά προϊόντα που απαιτούνται για να επιστρέψετε στη δραστηριότητά σας, σύμφωνα με τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Διαθέσαμε ολόκληρο το δίκτυο διανομής, δηλαδή εγκαταστάσεις, προσωπικό και υποδομές των φαρμακαποθηκών και των φαρμακείων. Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στο χώρο μας, εκ των οποίων πάνω από 11.000 φαρμακοποιοί, διέθεσαν αμέτρητες εργατοώρες (ανθρώπινοι πόροι φαρμακοϋπαλλήλων, οδηγών , φαρμακοποιών ) προκειμένου τα self test να φτάσουν σε κάθε γειτονιά, σε κάθε νησί, σε κάθε βουνό της χώρας, εν μέσω πανδημίας και με τις γνωστές δυσκολίες στις μετακινήσεις.

Υπενθυμίζουμε : Το δίκτυο διανομής των φαρμακαποθηκών είναι πιστοποιημένο και ελεγχόμενο στο να διακινεί φαρμακευτικά προϊόντα και ιατροτεχνολογικά είδη, με απόλυτη ασφάλεια, αξιοπιστία και ταχύτητα. Οι >10.000 φαρμακοποιοί της χώρας είναι στο σύνολό τους πιστοποιημένοι χρήστες και χειριστές της πλατφόρμας της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και διαθέτουν έτοιμο τον απαραίτητο εξοπλισμό αλλά και το χώρο. Κάθε ένα από τα 20 εκατομμύρια self test που έχουν διατεθεί έως αυτή τη στιγμή ξεκίνησε από τον κόμβο και έφτασε στα χέρια των πολιτών, με αυτή ακριβώς την ταχύτητα, αξιοπιστία, οργάνωση και έξοδα, των φαρμακοποιών και του δικτύου μας. Καμία άλλη ιδιωτική ή δημόσια δομή δε μπορούσε (και δεν θέλησε έως τώρα) να το κάνει αυτό – πόσο μάλιστα δωρεάν.

Η δράση μας αυτή, ήρθε να προστεθεί στις υπόλοιπες δράσεις μας, που αναλάβαμε, επίσης άνευ αμοιβής, στα πλαίσια της συμμετοχής μας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και του κοινωνικού μας ρόλου σε μια πρωτοφανή για τα παγκόσμια δεδομένα κατάσταση. Ωστόσο δεν ήταν όλα ιδανικά και φυσικά δεν έλειψαν οι περιπτώσεις που οι φαρμακοποιοί φτάσαμε στα όρια των ανθρώπινων αντοχών μας. Εκατοντάδες ώρες υπερωριών για διαδικασίες παραλαβής, καταγραφής, διανομής και φυσικά εκπαίδευσης του κοινού σε ένα μέτρο με το οποίο το σύνολο του πληθυσμού της χώρας ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή.

Προκειμένου να έχουμε μια κατά το δυνατόν ομαλότερη εξέλιξη των καταστάσεων, ζητήσαμε καλύτερο προγραμματισμό από την πλευρά της κυβέρνησης , η οποία αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων. Η αντικειμενική απόδειξη για αυτό είναι οι εβδομαδιαίες ανακοινώσεις για το ποια ομάδα πληθυσμού και πότε θα έπρεπε να λάβει, πότε και πόσα τεστ. Μια σύντομη αναδρομή αρκεί για να αποδείξει του λόγου το αληθές.

Το υπουργείο υγείας, επίσης, σε μια κίνηση συνεργατικής διάθεσης, συνυπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο. Το σύμφωνο για τη διάθεση των self test από τα φαρμακεία είχε χρονοδιάγραμμα δύο μηνών. Σήμερα έχει ήδη εκπνεύσει. Ο ΠΦΣ έδωσε μια παράταση προκειμένου να μπορούν να λάβουν και τα παιδιά που δίνουν Πανελλαδικές Εξετάσεις, την επόμενη εβδομάδα.

Ο ΕΟΦ, επίσης, ως αρμόδιος φορέας εποπτείας των προϊόντων αυτών, έχει σαφώς ανακοινώσει την αποκλειστική διάθεσή τους από τα φαρμακεία, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλα τα in vitro διαγνωστικά προϊόντα, για λόγους δημόσιας υγείας.

Σήμερα ο κ.Σκέρτσος μίλησε για άλλα κανάλια διανομής και supermarket. Ίσως ο κ.Σκέρτσος δεν δίνει δεκάρα τσακιστή για την υπογραφή του υπουργού υγείας και την διοίκηση ολόκληρου ΕΟΦ.

Αλλά αν θέλει να κάνει πολιτική Δημόσιας Υγείας με τα super market,

Ας είχε το θάρρος να το κάνει από την αρχή.

Όχι να επιτάξει αμέτρητες ανθρωποώρες ενός ένα ολόκληρου επαγγελματικού κλάδου υγείας, εξαπατώντας ακόμα και συναρμόδιους υπουργούς της ίδιας του της κυβέρνησης.

Όσο λυπηρό και εξοργιστικό είναι για εμάς τους φαρμακοποιούς που δεν μπορούμε να αισθανόμαστε εμπιστοσύνη σε μια κυβέρνηση που ένας υπουργός λέει και υπογράφει κάτι και ο άλλος λέει και ετοιμάζει κάτι αντίθετο, είτε με δόλο, είτε από επιπολαιότητα, άλλο τόσο ανησυχητικό είναι για την εξέλιξη της πανδημίας όταν μέτρα που αφορούν την προστασία της δημόσιας υγείας λαμβάνονται και εφαρμόζονται έτσι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.