Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο – Άδωνις Γεωργιάδης – «Όχι» στην μείωση των φόρων στα καύσιμα

«Η τιμή των καυσίμων δεν καθορίζεται από εμάς», σημείωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης

Σε «αχαρτογράφητα ύδατα» φαίνεται πως κινούνται οι τιμές των υγρών καυσίμων στην χώρα μας, με τον υπουργό Ανάπτυξης να δηλώνει σήμερα από το Ρέθυμνο ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει καμία πρόβλεψη για την πορεία της τιμής, διότι αυτό -όπως εξήγησε- εξαρτάται από τις αγορές του εξωτερικού.

Την ίδια ώρα, ο Άδωνις Γεωργιάδης απέκλεισε το ενδεχόμενο οριζόντιας μείωσης των φόρων στα καύσιμα, ενώ για τις τιμές των τροφίμων υπογράμμισε πως η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης στην συνάντησή του με τους παραγωγικούς φορείς, πέρα από το θέμα της στήριξης των επιχειρήσεων για να αντέξουν το αυξημένο ενεργειακό κόστος, μίλησε και για την επάρκεια τροφίμων που έχει η χώρα μας.

Κατά την προγραμματισμένη επίσκεψη του υπουργού στο νοσοκομείο, ομάδες υγειονομικών και πολιτών τον υποδέχτηκαν με πανό και συνθήματα, με αποτέλεσμα να εισέλθει στο ίδρυμα από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και να αναγκαστεί να φύγει από το ΤΕΠ covid, χωρίς να καταφέρει να γλιτώσει τις αποδοκιμασίες μιας μικρής ομάδας πολιτών.

Ο υπουργός δήλωσε αποφασισμένος να στηρίξει το νοσοκομείο Ρεθύμνου και για την ενεργειακή του αναβάθμιση αλλά και για την δημιουργία της νέας πτέρυγας, τονίζοντας πως «κάποιοι δεν έχουν λόγο ύπαρξης εάν δεν διαμαρτύρονται» και υπογράμμισε πως «δεν χρειάζεται κάποιος να φωνάξει σε μένα για να κάνω το καθήκον μου».

Νωρίτερα ο υπουργός Ανάπτυξης περιηγήθηκε σε εγκαταστάσεις αλλαντοβιομηχανίας ενώ στη συνέχεια βρέθηκε στο χώρο που θα κατασκευαστεί το αλιευτικό καταφύγιο στην Σκαλέτα, στο εργοτάξιο του 16ου δημοτικού σχολείου στον Τίμιο Σταυρό, ενώ είχε επαφές και με το νέο μητροπολίτη Ρεθύμνου.

Γιάννης Κεφαλογιάννης: Παρεμβάσεις ύψους 7 εκατ. ευρώ στις υγειονομικές υποδομές του Ρεθύμνου

Με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη και την επίσκεψη του στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου ο Βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης γνωστοποίησε ότι έχουν προγραμματιστεί παρεμβάσεις ύψους 7 εκατ. ευρώ στις υγειονομικές υποδομές του Ρεθύμνου.

«Η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τα περιθώρια παρέμβασης»

Φουντώνει το κύμα ανατιμήσεων στην αγορά των καυσίμων, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης εξηγεί πως η κυβέρνηση εξάντλησε τα περιθώρια παρέμβασης με τα μέτρα στήριξης που έλαβε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των πρατηριούχων καυσίμων Αττικής, Νίκο Παπαγεωργίου, πίσω από τις ανακοινώσεις του υπουργείου για αισχροκέρδεια έως και 26% κατά περιπτώσεις υπάρχει απουσία αναλυτικών στοιχείων.

Ο κ. Παπαγεωργίου υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ούτε σαφής περιγραφή το τι θεωρείται αισχροκέρδεια, ενώ προανήγγειλε τιμή βενζίνης στα 2,3 ευρώ το λίτρο, με το επόμενο… ψυχολογικό όριο να είναι τα 2,50 ευρώ.

«Σήμερα είναι πιο ψηλά, 2,16 ευρώ ανά λίτρο, η τιμή διυλιστηρίου … ένα μέσο μεικτό κέρδος (με το ΦΠΑ) για όλους τους ενδιάμεσους είναι γύρω στο 10%, καθαρό κέρδος γύρω στο 8%-8,5%. Άρα, στην αντλία τα 2,3 ευρώ θα ξεπεραστούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας με την άνοδο που έχουμε, γιατί διεθνώς οι τιμές έχουν πιάσει τα 120 δολάρια το βαρέλι. Το ψυχολογικό φράγμα των 2 ευρώ ανά λίτρο έχει σπάσει εδώ και καιρό, το επόμενο είναι τα 2,5 ευρώ ανά λίτρο. Σας το λέω μέσα από την αγορά, όχι επειδή είμαι ειδικός στην οικονομία» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι πρατηριούχοι έχουν ζητήσει από τον Α. Γωργιάδη να βάλει πλαφόν προς τα κάτω στην τιμή. «Να μην έχει δικαίωμα κάποιος να πουλάει κάτω από την τιμή διυλιστηρίου. Γιατί αυτό εύλογα δημιουργεί υπόνοιες» για να προσθέσει ότι μπορεί να πρόκειται για ξέπλυμα και νοθεία και να διευκρινίσει «εγώ όμως δεν είμαι αυτός που θα πω τι είναι, δεν γνωρίζω … υπάρχουν οι αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές, που κάνουν ελέγχους καθημερινά και βγάζουν αποτελέσματα. Το θέμα είναι αυτά τα αποτελέσματα να δημοσιοποιούνται».

Το μόνο που έγινε γνωστό από τους τελευταίους ελέγχους, τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου, είναι ότι «σε 140 ελέγχους το 26%, το ένα τέταρτο, βρέθηκε να αισχροκερδεί. Τώρα, τι σημαίνει αισχροκέρδεια ούτε εμείς το γνωρίζουμε, δεν το έχουμε καταλάβει … το υπουργείο δεν μας έχει δώσει στοιχεία, δεν τα έχει βγάλει στη δημοσιότητα … μέχρι τέλος Ιουνίου υπάρχει πλαφόν προς τα πάνω, με απόφαση του υπουργείου … για μένα που είμαι στον κλάδο, αισχροκέρδεια είναι η υπέρβαση του πλαφόν. Τελικά, το 26% που ανακοίνωσε το υπουργείο υπερέβη το πλαφόν; Είναι αυτό ή δεν είναι; Να το ξέρουμε, γιατί δεν μας έδωσαν στοιχεία».

«Όταν ένας πρατηριούχος κέρδιζε 8 λεπτά με την τιμή του καυσίμου στα 1,7 ευρώ ανά λίτρο και κερδίζει πάλι 8 λεπτά όταν η τιμή του καυσίμου είναι 2,3 ευρώ ανά λίτρο, αντιλαμβάνεστε ότι ποσοστιαία χάνει το κέρδος του, είναι μη βιώσιμο το πρατήριό του», υπογράμμισε ο κ. Παπαγεωργίου.

Την ίδια ώρα η Μαρία Ζάγκα, πρόεδρος των βενζινοπωλών, μίλησε στην ΕΡΤ, για να αναφέρει ότι η τιμή των καυσίμων πλησιάζει επικίνδυνα τα 2,30 ευρώ το λίτρο.

Αφήνοντας και αυτή αιχμές προς την πολιτεία ανέφερε «υπάρχουν πολύ φθηνά μαγαζιά και τα αφήνουν να υπάρχουν. Έχουμε καταντήσει να αισθανόμαστε ότι απολογούμαστε συνεχώς» για να συμπληρώσει «το σύστημα εισροών – εκροών γιατί δεν έχει μπει ακόμη στα διυλιστήρια; Στο φυσικό αέριο; Μετατρέπουν το βιομηχανικό υγραέριο και το κάνουν κίνησης που είναι επικίνδυνο για τα αυτοκίνητα». Αναφέρθηκε, ακόμη, σε καταγγελία επαγγελματία οδηγού, ο οποίος έπαθε 2.500 ευρώ ζημιά στο αυτοκίνητό του από νοθευμένα καύσιμα.

«Δεν μπορούμε να παίρνουμε μέτρα κάθε εβδομάδα»

Ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τα περιθώρια παρέμβασης και σημείωσε οτι «πρέπει να μαθαίνουμε από τα λάθη μας».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, δήλωσε χαρακτηριστικά οτι «η κυβέρνηση πήρε μια τεράστια απόφαση, για μια γιγαντιαία παρέμβαση στο ρεύμα, την μεγαλύτερη που έχει γίνει σε όλη την Ευρώπη. Δεν μπορούμε κάθε εβδομάδα να παίρνουμε καινούρια μέτρα. Και με το ρεύμα εξαντλήσαμε το σύνολο των περιθωρίων μας».

Ο κ. Γεωργιάδης, υποστήριξε πως είναι θεμιτό οι πολίτες να ζητούν επιπλέον μέτρα αλλά τόνισε πως «πρέπει να μαθαίνουμε από τα λάθη μας». Δήλωσε: «Η κυβέρνηση είναι από πάνω, αν υπάρχουν περιθώρια σίγουρα θα κάνουμε κάτι, αλλά δεν είμαι από τους πολιτικούς που θα πουν παιδιά βγείτε και ξοδέψτε αλόγιστα, γιατί αυτά τα κάναμε στο παρελθόν και μας πόνεσαν πολύ, άρα πρέπει να δείξουμε στους εαυτούς μας, στις οικογένειές μας, στους γύρω μας και στην ιστορία ότι μπορούμε να μαθαίνουμε από τα λάθη του παρελθόντος. Είναι πολύ λογικό και εξαιρετικά θεμιτό οι πολίτες να ζητούν βοήθεια από το κράτος την ώρα που υπάρχει αυτή η πολύ μεγάλη δυσκολία. Το αν υπάρχουν περιθώρια δεν κρίνεται από μια δημοσκόπηση, κρίνεται από το αρμόδιο επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών και κυρίως από τις αγορές. Αυτή την στιγμή το επιτόκιο του 10ετούς ελληνικού ομολόγου είναι ήδη αρκετά ψηλά. Που σημαίνει ότι οι αγορές ανησυχούν, για όλη την περιφέρεια, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα έχει το πολύ μεγάλο πρόβλημα του δημοσίου χρέους που κουβαλά από το παρελθόν. Μετά την εμπειρία του 2010 όλοι ξέρουμε ότι μια λάθος κίνηση μια κυβέρνησης η οποία για πολιτικούς λόγους δίνει την αίσθηση ότι αγνοεί τα δημοσιονομικά τελικά καταλήγει σε πολύ μεγάλο πόνο για τους πολίτες, άρα σε αυτό το θέμα πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί».

Όλες οι Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο cretedoc.org

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς