Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο – 50 εκατομμύρια ο τζίρος από 5.480 καταλύματα

Τρίβουν τα μάτια τους οι φορείς του τουρισμού στην Κρήτη που σε καμία περίπτωση δεν ανέμεναν τόσο υψηλό τζίρο από τις μισθώσεις καταλυμάτων. Πρωταθλητής Κρήτης αναδεικνύονται τα Χανιά, όμως το Ρέθυμνο με λιγότερα καταλύματα έβγαλε περισσότερα από το Ηράκλειο, ενώ στο Λασίθι τα δεδομένα είναι χαμηλότερα. Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται νομοθετική ρύθμιση και εξίσωση της φορολογίας της οικονομίας διαμοιρασμού με αυτή του τουριστικού κλάδου, έτσι ώστε να πέσουν και οι τιμές των ενοικίων.

Στα 1,15 δισ. ευρώ έφθασαν τα συνολικά έσοδα από τις μισθώσεις καταλυμάτων στην Ελλάδα μέσω των πλατφορμών Airbnb και HomeΑway, κατά το 12μηνο Ιουνίου 2018 – Μαΐου 2019. Αυτό αναφέρεται σε μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Σε ό,τι αφορά την Κρήτη, τα Χανιά καταλαμβάνουν την πρωτιά με 10.909 διαθέσιμα καταλύματα και έσοδα 99 εκατομμυρίων ευρώ. Στο Ηράκλειο τα διαθέσιμα καταλύματα ανέρχονται σε 5.800 και τα έσοδα έφτασαν στα 30 εκατομ. ευρώ. Στο Ρέθυμνο τα έσοδα από 5.480 διαθέσιμα καταλύματα έφτασαν στα 50 εκατομ. ευρώ και στο Λασίθι τα 3.182 καταλύματα απέδωσαν 23 εκατομ. ευρώ.

Οι φορείς ωστόσο του τουρισμού ζητούν να γίνουν οι κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις, έτσι ώστε και η οικονομία διαμοιρασμού να φορολογείται στα ίδια ποσοστά με τα καταλύματα που είναι εγγεγραμμένα στον ΕΟΤ, πόσο μάλλον δε, να πληρούν και τις απαιτούμενες προδιαγραφές ασφαλείας.

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι σταδιακά η αγορά θα επέλθει σε μια ομαλότητα με αποτέλεσμα να αμβλυνθούν και τα φαινόμενα της μη εύρεσης κατοικίας από φοιτητές, εκπαιδευτικούς και άλλους επαγγελματικούς κλάδους σε προσιτές τιμές και για όλη τη διάρκεια του έτους. Στα θετικά συγκαταλέγονται το ότι με την οικονομία διαμοιρασμού, περισσότερος κόσμος αναπτύσσει την κουλτούρα της τουριστικής φιλοξενίας, βελτιώνοντας την εικόνα του τόπου.

 

ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ
Έσοδα 1,15 δισ. ευρώ πανελλαδικά
Πηγή: ΙΝΣΕΤΕ
ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ
Περιοχή       Αριθμός          Τζίρος
Χανιά            10.909            99 εκ. ευρώ
Ηράκλειο       5.800             30 εκ. ευρώ
Ρέθυμνο         5.480            50 εκ. ευρώ
Λασίθι            3.182             23 εκ. ευρώ
Πηγή ΙΝΣΕΤΕ

Δείτε επίσης!

Ρέθυμνο – Λουκέτο μετά… τσουχτερού προστίμου σε κατάστημα

Συνεχίστηκαν το βράδυ του Σαββάτου οι έλεγχοι της αστυνομίας για την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων …

Τον «πετσόκοψε» η Όλγα… – Αυτό… πόνεσε

Σύμφωνοι, ο κορωνοϊός βρίσκεται (και δικαίως) στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς τα κρούσματα ανεβαίνουν συνεχώς, …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize