Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο – 350 καλλιτέχνες από όλη την Κρήτη αλλά και από την Κύπρο μάγεψαν το κοινό!

Με ευρεία συμμετοχή ολοκληρώθηκε το 3ο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών Χορωδιών και Ορχηστρών που είναι μοναδικό στο είδος του, και έδωσε ¨Μουσικό αναλόγιο¨ σε δεκάδες Φιλαρμονικές – Ορχήστρες & Χορωδίες αλλά και σε εκατοντάδες Μαθητές – Σπουδαστές και επαγγελματίες μουσικούς από την Κρήτη καθώς και την υπόλοιπη Ελλάδα και την Κύπρο., ενώ παράλληλα, έγινε αφορμή για συνάντηση εκατοντάδων καλλιτεχνών και πολιτισμικών ιδιωμάτων.

Για τρίτη χρονιά πολλά μουσικά σύνολα από όλη την Κρήτη αλλά και από την Κύπρο μάγεψαν το κοινό που συγκεντρώθηκε στην πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη στην καρδιά της πόλης του Ρεθύμνου. Ο αριθμός των συμμετεχόντων ανήλθε στους 350 καλλιτέχνες, έτσι και δόθηκε φωνή σε περισσότερες χορωδίες, ορχήστρες και μουσικά σύνολα, δημιουργώντας μια μοναδική για την Κρήτη πανδαισία ήχων, μουσικών οργάνων και φωνών.

Το φεστιβάλ αποτελεί σημαντικό πολιτιστικό γεγονός για την πόλη του Ρεθύμνου, αλλά και ολόκληρη την Κρήτη, ενισχύοντας την εξωστρέφειά της και το διεθνές προφίλ της. Παράλληλα, προβάλλει την πόλη και την τοπική οικονομία, δεδομένου ότι συμμετέχοντες καλλιτέχνες και συμμετέχοντες στα master classes από άλλες πόλεις και το εξωτερικό θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να ζήσουν στο Ρέθυμνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή των ενδιαφερομένων στα master classes ήταν δωρεάν, όπως επίσης χορηγήθηκαν βεβαιώσεις συμμετοχής. Χορηγός επικοινωνίας, η ΚΡΗΤΗ TV.

κάμερα: Ιωάννα Καψάλη

FESTIVAL

Το μήνυμα του καλλιτεχνικού διευθυντή:

Θεωρώντας ότι η μουσική παιδεία είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο, δημιουργούμε έναν πυρήνα πολιτισμού για αυτούς που αγαπούν τη Μουσική ως τρόπο έκφρασης και επικοινωνίας. Ο Μουσικός Καρπός μέσα από τις δραστηριότητες και τις εκδηλώσεις του αναπτύσσει εναλλακτικούς τρόπους εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας και δημιουργικής προσέγγισης της Μουσικής.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ο Μουσικός Καρπός διοργανώνει το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Φιλαρμονικών Χορωδιών και Ορχηστρών το τριήμερο 6, 7 & 8 Σεπτεμβρίου 2019, στο Ρέθυμνο. Ο Μουσικός Καρπός είναι ο πρώτος φορέας  που διοργανώνει φεστιβάλ Φιλαρμονικών – Μουσικών & Χορωδιακών Συνόλων  στον τόπο μας.

Tο 3o Φεστιβάλ Φιλαρμονικών Χορωδιών και Ορχηστρών είναι μοναδικό στο είδος του, καθώς θα δώσει ¨Μουσικό αναλόγιο¨ σε δεκάδες Φιλαρμονικές – Ορχήστρες & Χορωδίες αλλά και σε εκατοντάδες Μαθητές – Σπουδαστές και επαγγελματίες μουσικούς από την Κρήτη καθώς και την υπόλοιπη Ελλάδα και την Κύπρο. Παράλληλα, θα γίνει αφορμή για συνάντηση εκατοντάδων καλλιτεχνών και πολιτισμικών ιδιωμάτων.

Για τρίτη χρονιά έχουν δηλώσει συμμετοχή πολλά μουσικά σύνολα από όλη την Κρήτη αλλά και από την Κύπρο. Ο αριθμός των συμμετεχόντων ανέρχεται στους 350 καλλιτέχνες. Συνεπώς, είναι εύκολα αντιληπτό πως το γεγονός αυτό μας κάνει να αναθεωρήσουμε τον αρχικό σχεδιασμό και να δώσουμε φωνή σε περισσότερες χορωδίες, ορχήστρες και μουσικά σύνολα, δημιουργώντας μια μοναδική για την Κρήτη πανδαισία ήχων, μουσικών οργάνων και φωνών.

Το φεστιβάλ αποτελεί σημαντικό πολιτιστικό γεγονός για την πόλη μας αλλά και ολόκληρη την Κρήτη, ενισχύοντας την εξωστρέφειά της και το διεθνές προφίλ της. Παράλληλα προβάλλει την πόλη μας και την τοπική οικονομία, δεδομένου ότι συμμετέχοντες καλλιτέχνες και συμμετέχοντες στο master classes από άλλες πόλεις και το εξωτερικό θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να ζήσουν στην πόλη μας.

Οι ΣΤΟΧΟΙ μας για τα συγκεκριμένα σεμινάρια είναι:

 • Η μουσικοπαιδαγωγική προσέγγιση στην εκμάθηση των συγκεκριμένων πνευστών μουσικών οργάνων.
 • Η απόκτηση δεξιοτήτων στην εκτέλεση των πνευστών μουσικών οργάνων.
 • Η απόκτηση και η ενίσχυση θετικών στάσεων σε σχέση με τις μουσικές δραστηριότητες της ακρόασης και της εκτέλεσης.
 • Η απόκτηση βασικών γνώσεων για τις τεχνικές ερμηνείας των πνευστών μουσικών οργάνων μέσα από συγκεκριμένα μουσικά έργα και τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους αυτοί συνδυάζονται στα διάφορα είδη και στυλ μουσικής.
 • Βασικά ζητήματα στη μελέτη πνευστού μουσικού οργάνου
 • Χαρακτηριστικά καλού μουσικού – Παραγωγή καλού ήχου στα πνευστά – Ατομική μελέτη στο μουσικό όργανο. Τα παραπάνω συνιστούν συνήθη ζητήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν αρχάριοι σπουδαστές μουσικής.
 • Προτεινόμενες δραστηριότητες στη μελέτη μουσικού οργάνου.
 • Παραγωγή καλού ήχου.
 • Ζητήματα σωστού τονικού ύψους (κούρδισμα).
 • Ζητήματα τεχνικής.
 • Ρεπερτόριο Οργάνου (βασικό ρεπερτόριο, έργα Ελλήνων και Κυπρίων συνθετών).
 • Σύγχρονες τεχνικές.

Βασικές αρχές διεύθυνσης φωνητικών συνόλων

 • Φωνητικό ζέσταμα
 • Τεχνικές επίλυσης ζητημάτων ερμηνείας
 • Οργάνωση πρόβας ανάλογα με το ρεπερτόριο
 • Εισαγωγή στο κούρδισμα χορωδίας με αφορμή το ρεπερτόριο.

 

Όπως προανέφερα, παράλληλη δράση του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Φιλαρμονικών – Μουσικών & Χορωδιακών Συνόλων θα αποτελέσουν οι Ημέρες Μουσικής Δημιουργίας, δηλαδή κύκλος σεμιναρίων MASTER CLASSES στα Μουσικά όργανα των Φιλαρμονικών και συγκεκριμένα στο: Φλάουτο – Κλαρινέτο –  Κόρνο – Τρομπέτα – Σαξόφωνο – Τρομπόνι – Τούμπα – Διεύθυνσης Ορχήστρας Χορωδίας. Τα Master Classes απευθύνονται σε μαθητές-σπουδαστές και επαγγελματίες μουσικούς.  Η συμμετοχή των ενδιαφερομένων θα είναι ΔΩΡΕΑΝ. Επίσης θα δοθούν/ χορηγηθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Τα σεμινάρια θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου μεταξύ 17:00 – 20:00. θα συνεχιστούν το Σάββατο και την Κυριακή 7 και 8 Σεπτεμβρίου τις ίδιες ώρες, αντιστοίχως. Το Σάββατο και την Κυριακή τα μαθήματα θα διεξαχθούν το πρωί μεταξύ 9:30 – 13:30 και το απόγευμα μεταξύ 17:00 – 20:00

 

Θα έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε σπουδαίους επιμορφωτές και συγκεκριμένα τους:

Φλάουτο: Νίκο Κατριτζιδάκη

Κλαρινέτο: Κατερίνα Λιουδάκη

Σαξόφωνο: Στέλλα Αραμπατζόγλου & Μυράλης Γιάννης

Τρομπέτα: Γιάννης Καραμπέτσο  &  Κική Ανωμεριανάκη

Τρομπόνι – Τούμπα: Γιάννη Ελεφάντη &  Χαράλαμπο Παλιό

Διεύθυνση Χορωδίας: Αθανασία Κυριακίδου

Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Αντώνης Μαυράκης

 

Θα συμμετέχουν οι παρακάτω Φιλαρμονικές – Μουσικά & Χορωδιακά σχήματα:

 

 1. Η Μπάντα της Στρατιωτικής μουσικής της 5ης Μεραρχίας Πεζικού
 2. Η Νεανική Χορωδία της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου
 3. Η  Δημοτική Φιλαρμονική Ηρακλείου
 4. H Μπαντίνα των Μουσικών Σχολών “Χάρης Σαρρής”
 5. Η Μικτή  Χορωδία  του Εκκλησιαστικού Πνευματικού Κέντρου της Ενορίας Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, της πόλεως του Αγίου Νικολάου
 6. Η Δημοτική Φιλαρμονική Αγ. Νικολάου
 7. Η Δημοτική Φιλαρμονική Ρεθύμνου
 8. Η Wind & Percussion Youth Orchestra του ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΥ ΩΔΕΙΟΥ
 9. Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Μέσα Γειτονιάς, Λεμεσός-Κύπρος (M.YBAND).
 10. Η Χορωδία του Παγκρήτιου Ωδείου το οποίο θα μας παρουσιάσει την Λειτουργία

Missa Breve του Leo Delibes σε έναν ιδιαίτερο χώρο, την Καθολική Εκκλησία του Αγ. Αντωνίου στο Ρέθυμνο, στον οποίο έχω την χαρά να συμμετέχω ως Τρομπετίστας κατά την Θ. Λειτουργία της Κυριακής τα τελευταία 8 χρόνια.

Καθώς και Μικρότερα Μουσικά Σύνολα όπως:

 1. Το Locrian Brass από το Ηράκλειο
 2. Το Wood & Brass Ensemble από την Μουσική Σχολή του “Χάρη Σαρρή” Ηρακλείου.

 

Όλες οι συναυλίες θα αρχίζουν στις 20:00 και θα ολοκληρώνονται στις 22:30 – 22:45 στην πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη.

Το 3o Festival Φιλαρμονικών – Μουσικών & Χορωδιακών Συνόλων πραγματοποιείται με  συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης –  την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου  – το  Δήμο Ρεθύμνου και υποστηρικτές:  το  Επιμελητήριο Ρεθύμνου – τον Όμιλο Δασκαλαντωνάκη και την Crecotel – τις Μινωικές Γραμμές – το  Cul De Sac και τα βιβλιοπωλεία Κλαψινάκης.

Χορηγός Επικοινωνίας είναι το Κρήτη TV.

 

Ο Πρόεδρος του Μουσικού Καρπού &

Καλλιτεχνικός  Διευθυντής του Φεστιβάλ

Αντώνης Μαυράκης

Δείτε επίσης!

Ρέθυμνο – Ο ιερέας μετά τα λεγόμενα για τις μάσκες – “Δεν έκανα κάτι τόσο τραγικό”

Την Δευτέρα έβαλε κατά των νόμων για την χρήση μάσκας Αποκλειστικές δηλώσεις του ιερέα στην …

Ρέθυμνο – Την Παρασκευή εκδικάζεται η υπόθεση του ιερέα που κήρυττε κατά της μάσκας σε νηπιαγωγείο

Τριήμερη αναβολή για να εκδικαστεί την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου πήρε η υπόθεση του Ιερέα που …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize