Ρεθυμνιώτισσα δικηγόρος – “Έφυγα από το χωριό μου γιατί έγινε ζούγκλα!”

Μέσα από μια συγκλονιστική επιστολή προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, γνωστή δικηγόρος του Ρεθύμνου περιγράφει την ασυδοσία και την ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα στη γενέτειρά της (χωριό του Ρεθύμνου), ευχαριστώντας παράλληλα για τις κινήσεις που έχουν γίνει για τον περιορισμό της και την προστασία των φιλήσυχων κατοίκων της περιοχής.

Πρόκειται για μια επιστολή «γροθιά στο στομάχι» που περιγράφει το πώς δρα μια μειοψηφία σε βάρος της πλειοψηφίας. Η συντάκτρια της επιστολής περιγράφει ότι καταπατείται κάθε ανθρώπινο δικαίωμα, ενώ κινδυνεύουν ακόμα και ανθρώπινες ζωές.

Η ίδια, μάλιστα, χαρακτηρίζει τον τόπο της, τον οποίο όπως τονίζει αγαπά, ως «ζούγκλα». Αναφέρεται σε λεηλασίες των περιουσιών, για κατοχή και χρήση όπλων, για κλοπές και ζωοκλοπές, για εκφοβισμούς με όπλα, για κάθε είδους απειλές, έμμεσες και ευθείες. Είναι εντυπωσιακό ότι η ίδια, όπως λέει, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον τόπο της που αγαπά, επειδή την ανάγκασαν ορισμένοι συντοπίτες της.

Δεν παραλείπει επίσης να αναφερθεί στις σημαντικές προσπάθειες που κάνει η Αστυνομία και δη οι αστυνομικοί του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ρεθύμνου για την πάταξη της εγκληματικότητας και παράλληλα κάνει ειδική αναφορά στον διοικητή της συγκεκριμένης αστυνομικής υπηρεσίας.

Στο email που προηγείται της επιστολής η γνωστή δικηγόρος αναφέρει:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σας αποστέλλω τη συνημμένη επιστολή μου με αφορμή τις αποτελεσματικές ενέργειες της τοπικής αστυνομίας που λαμβάνουν χώρα, τα τελευταία χρόνια, σε προβληματικές περιοχές της επαρχίας του Ρεθύμνου και δη σε ορεινό Δήμο , εκφράζοντας αφενός τις ευχαριστίες μου για τη δράση του Τ.Α.Ε. Ρεθύμνου και αφετέρου την ανάγκη για ριζική επίλυση των άγριων συμπεριφορών ορισμένων ατόμων που καταπατούν κάθε ανθρώπινο δικαίωμα και θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και τις ζωές των φιλήσυχων, κατά κύριο λόγο, ανθρώπων.

Παρακαλώ θερμά όπως αφιερώσετε λίγο χρόνο για την ανάγνωση της επιστολής αυτής, καθώς εκφράζει την πλειοψηφία των συντοπιτών μου».

Η επιστολή της έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Αισθάνομαι έντονα την ανάγκη να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για την πολιτική που έχει χαράξει και που ακολουθεί τα τελευταία έτη το Υπουργείο στο οποίο είστε επικεφαλής, και δη για την επιλογή κατάλληλων προσώπων στις αρμόδιες υπηρεσίες της αστυνομίας σε περιοχές που οι πολίτες χρήζουν συνεχούς προστασίας και ασφάλειας.

Αναφέρομαι στον τόπο που γεννήθηκα και μεγάλωσα μέχρι την τελευταία τάξη του σχολείου, στον τόπο όπου ζει η οικογένειά μου, το Ρέθυμνο, και πιο συγκεκριμένα τον Δήμο… Πρόκειται για μία περιοχή όπου οι φιλήσυχοι άνθρωποι απειλούνται καθημερινά από μια κάστα ατόμων οι οποίοι συνηθίζουν να καταπατούν κάθε ανθρώπινο δικαίωμα, από το δικαίωμα της ιδιοκτησίας μέχρι και το αγαθό της ζωής. Δυστυχώς, ο τόπος μου, αν και ήταν πάντοτε περήφανος για το ήθος, την αξιοπρέπεια και την κουλτούρα των ανθρώπων του, καθώς και για την παράδοσή του στη μουσική και στις επιστήμες, τα τελευταία δέκα τουλάχιστον χρόνια έχει μετατραπεί σε ζούγκλα.

Τα συνηθέστερα αδικήματα που λαμβάνουν χώρα είναι η λεηλασία των περιουσιών ανθρώπων οι οποίοι, αν και προσπαθούν να περιφρουρήσουν τα χωράφια τους – είτε πρόκειται για χορτολιβαδικές εκτάσεις, είτε για εκτάσεις καλλιέργειας ελιάς, σταφυλιού κ.λπ. – βρίσκουν μέσα σε ένα βράδυ κατεστραμμένο το βιός τους. Επίσης, καθημερινό πρόβλημα αποτελεί η κλοπή ζώων με θύματα ανθρώπους που προσπαθούν με κόπο να διατηρήσουν ένα μικρό κοπάδι από πρόβατα για να τρέφεται η οικογένειά τους, τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Το χειρότερο δε όλων είναι η παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία. Τα όπλα πολύ συχνά δίνουν παράσταση με μοναδικό σκοπό την επίδειξη ισχύος (έτσι όπως οι ίδιοι που οπλοφορούν τα αντιλαμβάνονται) αλλά και τον εκφοβισμό των υπολοίπων οι οποίοι σιωπούν, καθώς πολλές φορές δέχονται ευθείες απειλές.

Ο λόγος, λοιπόν, που γράφω αυτή την επιστολή είναι διότι οφείλω να σας γνωστοποιήσω ότι σήμερα οι κάτοικοι της περιοχής μου αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια, λόγω της σημαντικής και αποτελεσματικής παρουσίας της αστυνομίας. Προσωπικά σας αναφέρω ότι όσες φορές συνέβησαν αντίστοιχα περιστατικά στην οικογένειά μου, είχαμε την πλήρη ανταπόκριση του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ρεθύμνου και ειδικότερα του Διοικητή ο οποίος επιδεικνύει ιδιαίτερο ζήλο για το καλό του τόπου μας, γεγονός που με εξέπληξε ευχάριστα και με οδήγησε στη σύνταξη της παρούσας.

Ωστόσο, για τη ριζική καταπολέμηση αυτών των παθογενειών που ουκ ολίγες φορές οδηγούν μέχρι και στην απώλεια της ανθρώπινης ζωής, κρίνεται αναγκαία αφενός η ενίσχυση των προσπαθειών που γίνονται από την τοπική αστυνομία και αφετέρου η ψήφιση ad hoc νομοθετικών διατάξεων. Πιθανότατα μία και μόνο νομοθετική διάταξη να είναι αρκετή.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας εκμυστηρευτώ ότι παρόλο που αγαπώ τον τόπο μου και λαχταρώ να βρίσκομαι με την οικογένειά μου, δεν μπόρεσα να επιστρέψω και να ζήσω υπό αυτές τις συνθήκες, όχι γιατί το επέλεξα εγώ, αλλά γιατί το επέλεξε αυτή η κάστα των ανθρώπων.

Σας ευχαριστώ για το χρόνο που αφιερώσατε για την ανάγνωση αυτής της επιστολής. Θα χαιρόμουν ιδιαιτέρως αν είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε, με κάποιον τρόπο, για τα σημαντικά αυτά προβλήματα και τις αιτίες, λαμβάνοντας υπόψη σας ότι η θέση μου εκφράζει την πλειοψηφία των συντοπιτών μου.

Μετά τιμής, Δικηγόρος».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς