Τελευταία Νέα

Ράπισμα του ΕΔΑΔ στην Τουρκία – Αφήστε ελεύθερο τον Οσμάν Καβαλά

Διαγγέλματα επί διαγγελμάτων σήμερα από τον Ερντογάν και τους υπουργούς του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Γελάει ο κόσμος, καθώς την ίδια ώρα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) ζήτησε σήμερα από την Άγκυρα την «άμεση απελευθέρωση» του επιχειρηματία και φιλανθρώπου Οσμάν Καβαλά. Ο Καβαλά, βρίσκεται εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια στη φυλακή και έχει γίνει σύμβολο της ενορχηστρωμένης καταπίεσης της κοινωνίας των πολιτών που λαμβάνει χώρα στην Τουρκία.

«Το Δικαστήριο εκτιμά πως η κυβέρνηση οφείλει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να βάλει ένα τέλος στην κράτηση του ενάγοντος και να προχωρήσει στην άμεση απελευθέρωσή του», ανέφερε το ΕΔΑΔ σε ανακοίνωσή του καταγγέλλοντας τη βούληση «να φιμωθεί ο κ. Καβαλά και μαζί του όλοι οι υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων». Το δικαστήριο υπογραμμίζει πως δεν υπάρχουν εύλογες υπόνοιες ότι ο Καβαλά έχει διαπράξει κάποιο αδίκημα και πως η κράτησή του επιβλήθηκε «για άλλους λόγους».

Ο Οσμάν Καβαλά βρίσκεται στη φυλακή με κατηγορίες ότι οργάνωσε και χρηματοδότησε τις γιγάντιες πανεθνικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας του 2013 εναντίον του τότε πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν. Ο Καβαλά αρνείται τις κατηγορίες και, αν καταδικασθεί, αντιμετωπίζει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Συνελήφθη μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, την οποία ακολούθησαν μαζικοί διωγμοί στην κοινωνία των πολιτών της Τουρκίας, και κατηγορείται μαζί με άλλα 15 πρόσωπα.

 

Στην απόφασή του το ΕΔΑΔ επισημαίνει σειρά παραβιάσεων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, όπως παραβιάσεις του «δικαιώματος στην ελευθερία και την ασφάλεια» ή του δικαιώματος «να εκδίδεται απόφαση σε σύντομο χρονικό διάστημα περί της νομιμότητας της κράτησης ενός προσώπου».
Ο Οσμάν Καβαλά, υπενθυμίζει το δικαστήριο, είναι «ένας επιχειρηματίας που έχει συμβάλει στη δημιουργία πολυάριθμων μη κυβερνητικών οργανώσεων που εργάζονται για την προώθηση ή την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου».

Το ΕΔΑΔ υπενθυμίζει επίσης πως ο Καβαλά είχε «προφυλακισθεί με τη δικαιολογία ότι υπήρχαν ‘ισχυρές υποψίες’ ότι είχε διαπράξει δύο παραβάσεις: απόπειρα βίαιης ανατροπής της Κυβέρνησης και απόπειρα βίαιης ανατροπής της συνταγματικής τάξης». Όμως το δικαστήριο υπογραμμίζει ότι οι τουρκικές αρχές «δεν είναι σε θέση να καταδείξουν πως η στέρηση της ελευθερίας του ενδιαφερομένου δικαιολογείται από εύλογες υποψίες βασισμένες σε μια αντικειμενική εκτίμηση των πράξεων που του αποδίδονται».

Οι ευρωπαίοι δικαστές επισημαίνουν έτσι «την απουσία γεγονότων, πληροφοριών ή αποδείξεων που να καταδεικνύουν ότι επιδιδόταν σε εγκληματική δραστηρικότητα».
Στις 8 Οκτωβρίου, η τουρκική δικαιοσύνη παρέτεινε την προφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά αναβάλοντας τη δίκη του για τις 24 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την ομάδα υποστήριξης «Υπερασπιζόμαστε το Γκεζί».

Ποιος είναι ο Οσμάν Καβαλά
Ο Οσμάν Καβαλά γεννήθηκε το 1957 στο Παρίσι και σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Μετά τον θάνατο του πατέρα του, το 1982 ανέλαβε τις επιχειρήσεις Καβαλά. Οι σχέσεις του με την Ελλάδα ήταν πάντα στενές και σε επιχειρηματικό και σε προσωπικό επίπεδο.
Ο παππούς και ο πατέρας του είχαν γεννηθεί και ζήσει στην Καβάλα. Ήταν καπνέμποροι. Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Οσμάν Καβαλά είχε υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας με τον Δήμο Καβάλας για τους δρόμους του καπνού.

Δείτε επίσης!

Reuters – Το ΝΑΤΟ κρατά κρυφό θερμό επεισόδιο μεταξύ Γαλλίας-Τουρκίας – Γιατί, άραγε;

Μην λύνεις σήμερα ό,τι μπορεί να αναβληθεί για αύριο. Πολύ περισσότερο εάν πρόκειται για κάποιο …

Τουρκία – Τσαβούσογλου – Δεν θα ενεργοποιήσουμε ακόμα τους S-400

Αρχικά, η Άγκυρα επρόκειτο να θέσει σε λειτουργία τους S-400 τον Απρίλιο, αλλά τα σχέδια …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize