Σπαρακτικές και απευκταίες στιγμές στο Ρέθυμνο: “Πού είναι ο Βασίλης μου;” – “Πάει το σπίτι μας!”

Σεισμός χτύπησε την Κρήτη, ξέσπασε φωτιά στο κτίριο της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου, έγινε απεγκλωβισμός του προσωπικού από την πυροσβεστική υπηρεσία και στήθηκε καταυλισμός στο πάρκο απέναντι από τα δικαστήρια για τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες.

Αυτό ήταν το σενάριο άσκησης ετοιμότητας που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να διαπιστωθούν τα λάθη και οι ελλείψεις στην περίπτωση που φυσικές καταστροφές πλήξουν την περιοχή.

Οι τραυματίες μεταφέρονται στον καταυλισμό που στήθηκε από τον στρατό στη Σοχώρα Ρεθύμνου. Πρώτα οι ανήλικοι, οι γυναίκες, τα άτομα με αναπηρία και οι εγκυμονούσες. Αγωνιούν για την τύχη των οικείων τους και δέχονται τις πρώτες βοήθειες από το ΕΚΑΒ και τους εθελοντές Σαμαρείτες.

Όσοι πρόλαβαν να καλυφθούν κάτω από συμπαγή και ογκώδη έπιπλα φέρουν μικρότερα τραύματα. Πιο άτυχοι όσοι βρέθηκαν κοντά σε τζάμια που έσπασαν από την έντονη σεισμική δόνηση που χτύπησε την Κρήτη και τραυματίστηκαν, άγνωστος ο αριθμός των θυμάτων με τον κρατικό μηχανισμό να προσπαθεί να εντοπίσει και να διασώσει επιζώντες.

Στο καθήκον και οι δημοσιογράφοι που προσπαθούν να ενημερώσουν τον κόσμο για τα σημεία καταυλισμού και πρώτων βοηθειών, ενώ τεχνικά κλιμάκια επιθεωρούν τα κτίρια. Στιγμές σπαρακτικές και απευκτέες σε μια άσκηση ετοιμότητας σε περίπτωση φυσικής καταστροφής στο Ρέθυμνο.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη η άσκηση πεδίου μικρής κλίμακας για σεισμό στο Ρέθυμνο για το σεισμό στην περιοχή Πλατείας Σοχώρας – Δικαστηρίων, το συντονισμό της οποίας είχε το τμήμα Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης.

Στην άσκηση συμμετείχε ο Δήμος Ρεθύμνης, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου, το ΕΚΑΒ, το 547 Α/Μ Τάγμα Πεζικού καθώς και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός – παράρτημα Ρεθύμνου και η Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας Ρε-θύμνου.

Στο σχεδιασμό της παραπάνω άσκησης συμμετείχαν, πλην των παραπάνω φορέων, οι Διευθύνσεις Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης και Περιφέρειας Κρήτης, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Έρευνας και ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.

Σκοπός της άσκησης υπήρξε η συνεργασία των φορέων του Ρεθύμνου σε θέματα αντιμετώπισης επιπτώσεων από σεισμό, καθώς και ο έλεγχος των επιχειρησιακών σχεδίων των εμπλεκόμενων φορέων.

Χάρτης του Γραφείου Πολιτικής  Προστασίας Ρεθύμνου:

xartis rethymno politiki prostasia

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize