Τελευταία Νέα

“Οριακά μειωμένες οι τιμές των διαμερισμάτων το πρώτο τρίμηνο 2018”

Το 2018 (α’ τρίμηνο) η πτώση των τιμών κατοικιών συγκρατήθηκε στο -0.2% που δείχνει τη σταθεροποίηση των τιμών κατοικιών.Οι τιμές πώλησης των διαμερισμάτων μειώθηκαν μεσοσταθμικά, με μικρό ρυθμό πτώσης το 2017 -1% (από -2.4% το 2016)*.

Παρόλα αυτά σε περιβάλλον κρίσης οι προσδοκίες στον κατασκευαστικό τομέα παραμένουν περιορισμένες, ενώ δε χτίζονται πλέον νέες κατοικίες όπως παλαιότερα . Οι συναλλαγές των ακινήτων χαρακτηρίζονται από επιφυλάκτικοτητα λόγω της γενικότερης αβεβαιότητας, της υπερ-φορολόγησης της ιδιοκτησίας και του στρεβλού θεσμικού πλαισίου. Το κόστος κατασκευής παραμένει επίσης υψηλό, ειδικά στις τιμές των υλικών στις κατασκευές, παρά την μείωση του κόστους εργασίας, ενώ η έλλειψη ρευστότητας επιτείνει το πρόβλημα του κόστους.

Η συνολική πτώση την περίοδο 2007-18 στις τιμές κατοικιών είναι  41%, ενώ η υποχώρηση των τιμών πώλησης εξακολουθεί να είναι εντονότερη στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας (Αθήνα: -44% και Θεσσαλονίκη: -45.5%), καθώς και στα παλαιότερα και μεγαλύτερου εμβαδού ακίνητα στις σχετικά ακριβότερες περιοχές της χώρας. Στις άλλες μεγάλες πόλεις οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν 38% στην ίδια περίοδο*.
Η προσεκτική αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι σημαντική για την ανάκαμψη της αγορά κατοικιών, ειδικά σε ο, τι αφορά την ορθολογική προσφορά ακινήτων προς πώληση (από ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ή τους πωλητές) τα επόμενα έτη και την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.
Η ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς ακινήτων προϋποθέτει σταθεροποίηση της οικονομίας, διαρθρωτικές αλλαγές―πρωτίστως στον τομέα της μείωσης των φόρων και ΕΝΦΙΑ― ώστε να αναδειχθούν και να γίνουν πραγματικά ελκυστικές οι επενδυτικές ευκαιρίες της αγοράς αυτής. Επίσης η επέκταση των βραχυχρόνιων μισθώσεων μπορεί να δώσει ώθηση στην αγορά κατοικίας σε προνομιακές περιοχές, με σχετική ζήτηση για το σκοπό αυτό.
Τέλος, η ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας δυνητικά προσφέρει υψηλές αποδόσεις, ειδικά στις τουριστικές περιοχές και τα νησιά, σε συνδυασμό με τις τιμές πώλησης που έχουν διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα, αλλά και με πρόσθετους παράγοντες όπως η δυναμική του τουρισμού, η ανάπτυξη των υποδομών και οι προοπτικές συγκεκριμένων κλάδων της οικονομίας. Τα οικιστικά ακίνητα θα μπορούσαν να αναδειχτούν ως δυναμική επενδυτική επιλογή με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και να ενισχύσουν τον κατασκευαστικό τομέα.
*Δείκτες τιμών οικιστικών ακινήτων – α΄ τρίμηνο 2018 , ΤτΕ 12/6/18
ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ – Ηλεκτρονικός Μηχανικός , ΜΒΑ

Δείτε επίσης!

Ρέθυμνο – Αύξηση 10,2% στην μακροχρόνια μίσθωση – Πέφτουν τα ενοίκια – Εγκαταλείπουν το Airbnb οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Πέφτουν οι τιμές στα ενοίκια – Εγκαταλείπουν το Airbnb οι ιδιοκτήτες ακινήτων Αύξηση των διαμερισμάτων …

Η «πανδημία» της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μειώνει το προσδόκιμο της ζωής κατά τρία χρόνια

Η προσοχή της ανθρωπότητας έχει τελευταία εστιαστεί σε μια πιθανή πανδημία από το νέο κορωνοϊό, …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize