Προκαλεί η ζέστη πονοκέφαλο;

Ο πονοκέφαλος και οι ημικρανίες είναι πολύ συχνές στο γενικό πληθυσμό. Προσβάλλουν 1 στις 5  γυναίκες και 1 στους 15 άντρες. Το καλοκαίρι μπορεί να εμφανιστούν ακόμα πιο συχνά λόγω της αφυδάτωσης, της κόπωσης, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ή να αποτελούν σύμπτωμα θερμοπληξίας.

Η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο σε ανθρώπους που δεν πάσχουν συστηματικά από κεφαλαλγίες. Ο πονοκέφαλος λόγω της ζέστης συνήθως περιγράφεται σαν σφίξιμο ή βάρος στους κροτάφους και στον αυχένα. Μπορεί να γίνει πολύ έντονος και να συνυπάρχει με κόπωση, αίσθημα εξάντλησης και ευαισθησία στο φως. Σε συνθήκες καύσωνα η κεφαλαλγία μπορεί να οφείλεται σε αρχόμενη θερμοπληξία και να συνδυάζεται με ζάλη, σφίξιμο στους μυς, ναυτία και τάση λιποθυμίας.
Σε ασθενείς με ημικρανίες η άνοδος της θερμοκρασίας μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των κρίσεων.
Η αιτία των πονοκεφάλων στην περίπτωση αυτή δεν είναι μόνο η υψηλή θερμοκρασία αλλά και άλλοι παράγοντες όπως η υψηλή υγρασία, το έντονο φως, η απότομη πτώση της βαρομετρικής πίεσης, η αντηλιά και η αφυδάτωση.

Υπάρχουν πολύ απλά μέσα πρόληψης για αποφυγή της κεφαλαλγίας το καλοκαίρι:
•    Ενημερωθείτε έγκαιρα για τις αναμενόμενες καιρικές συνθήκες και εξασφαλίστε ένα δροσερό περιβάλλον στο σπίτι ή στο γραφείο.
•    Πίνετε αρκετό νερό, ελαττώστε το αλκοόλ, τα ζαχαρούχα αναψυκτικά και τον καφέ. Αν το ξεχνάτε υπάρχουν εφαρμογές στο κινητό που σας το θυμίζουν!!
•    Φοράτε γυαλιά ηλίου και καπέλο στον ήλιο
•    Αν ζεσταθείτε πολύ τοποθετήστε μια βρεγμένη πετσέτα στον αυχένα ή ένα μπουκάλι κρύο νερό στους καρπούς και στο μέτωπο.
•    Η άσκηση να γίνεται μόνο σε κλιματιζόμενους χώρους. Αν θέλετε να ασκηθείτε σε εξωτερικό χώρο επιλέξτε πολύ πρωινές ή απογευματινές ώρες. Χρησιμοποιείστε αναψυκτικά πλούσια σε ηλεκτρολύτες.
•    Διατηρείτε τα παυσίπονα και αντι-ημικρανικά φάρμακα σε δροσερό περιβάλλον. Να έχετε πάντα μαζί σας μια μικρή ποσότητα.

Αναζητείστε άμεσα ιατρική βοήθεια αν ο πονοκέφαλος συνδυάζεται με
•    Πυρετό
•    Ναυτία, εμετό
•    Σύγχυση
•    Ωχρότητα, έντονη εφίδρωση

Δείτε επίσης!

Μηνιγγίτιδα – Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Η μηνιγγίτιδα είναι η φλεγμονή (πρήξιμο/οίδημα, ερεθισμός) των μεμβρανών που καλύπτουν τον εγκέφαλο και το …

Καφές – Αν νιώσετε αυτά τα συμπτώματα πρέπει να τον μειώσετε

Η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό που υπάρχει σε διάφορες τροφές, ποτά και άλλα προϊόντα. Είναι …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize