Τελευταία Νέα

“Προχωρά” το νέο αστυνομικό μέγαρο – “Βαλτώνει” το νέο αρχαιολογικό μουσείο – Δεν μπορεί να τα έχει “όλα” το Ρέθυμνο;

Ομόφωνα αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο Ρεθύμνου να ξεκινήσει η διαδικασία της απαραίτητης τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης, έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η ανέγερση νέου αστυνομικού μεγάρου στον χώρο της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων. Την ίδια ώρα, η έγκριση του τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου του οικοπέδου στην περιοχή της Σοχώρας στα δυτικά της πόλης του Ρεθύμνου, όπου θα ανεγερθεί το νέο αρχαιολογικό μουσείο Ρεθύμνου, έχει βαλτώσει στα συρτάρια του ΥΠΕΚΑ.

Ως προς την ανέγερση νέου αστυνομικού μεγάρου στο Ρέθυμνο, μετά την έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο Ρεθύμνου για την τροποποίηση της ρυμοτομίας στην περιοχή, προβλέπεται στο βορειοανατολικό άκρο του αύλειου χώρου της σχολής δοκίμων αστυφυλάκων, η ανέγερση του αστυνομικού μεγάρου με ξεχωριστή είσοδο και πάρκινγκ. Αποφασίστηκε η αναδιάταξη των κοινόχρηστων και των κοινωφελών χώρων και ο καθορισμός των όρων δόμησης, με την τροποποίηση του σχεδίου πόλης και απόδοση μέρους του χώρου της σχολής δοκίμων αστυφυλάκων Ρεθύμνου για ανέγερση νέου αστυνομικού μεγάρου. Η απόφαση αυτή στηρίχθηκε στα σχέδια που έχουν κατατεθεί από τον αρχιτέκτονα – μηχανικό του δήμου Ρεθύμνου, Μάνο Τσάκωνα και έχουν οριστικοποιηθεί από τους μηχανικούς της διεύθυνσης τεχνικής υποστήριξης του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας που βρίσκονται σε συνεχή συνεννόηση για την κατάρτιση της μελέτης.

Παράλληλα, η ένωση αστυνομικών υπαλλήλων Ρεθύμνου, έχει λάβει τη δέσμευση του γενικού γραμματέα δημόσιας τάξης, Δημήτρη Αναγνωστάκη, ότι το υπουργείο θα φροντίσει για την ανεύρεση πόρων για την ανέγερση του νέου αστυνομικού μεγάρου, δεδομένου ότι το υφιστάμενο στεγάζεται σε ακατάλληλο κτίριο που φέρει αμίαντο σε τοίχους του και θα γκρεμιστεί με την εξαίρεση κάποιων δομικών του στοιχείων αρχαιολογικής αξίας.

Στον αντίποδα, στα συρτάρια του ΥΠΕΚΑ έχει βαλτώσει το ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής της Σοχώρας, όπου σήμερα στεγάζονται τα ΚΤΕΛ, στα δυτικά της πόλης του Ρεθύμνου και το οποίο θα πρέπει να μεταβληθεί κατάλληλα για να ανεγερθεί στην περιοχή νέο αρχαιολογικό μουσείο που θα έχει ανεμπόδιστη θέα στη θάλασσα και τη Φορτέτζα.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης έχει δεσμευθεί ότι θα διατεθούν 150 χιλιάδες ευρώ για τον διεθνή διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί για τη μελέτη του νέου αρχαιολογικού μουσείου Ρεθύμνου, όμως θα πρέπει αφού γίνει η τροποποίηση του σχεδίου πόλεως στην περιοχή, να υπάρξει και σχετική έγκριση από το ΣτΕ.

Επί του παρόντος το παλαιό αρχαιολογικό μουσείο, απέναντι από την είσοδο της Φορτέτζας δεν χρησιμεύει παρά ως αποθηκευτικός χώρος, λόγω ακαταλληλότητας, ενώ η μουσειακή έκθεση στην αίθουσα του Αγίου Φραγκίσκου στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου, ναι μεν έχει διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να παρουσιάζεται συνοπτικά και με σύγχρονο τρόπο η ιστορία του Ρεθύμνου ανά τις χιλιετίες, ωστόσο σε κάθε περίπτωση χρειάζεται να ανεγερθεί ένα σύγχρονο νέο και ακόμη πιο ολοκληρωμένο μουσείο, όπου θα εκτίθεται εκτενέστερα ο αρχαιολογικός πλούτος του τόπου δίδοντας μια ακόμα πιο πλούσια εμπειρία για τον επισκέπτη.

 

Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Χρήστος Κατσώτης και Σταύρος Τάσσος σχετικά με το κτιριακό πρόβλημα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου. Αναλυτικά, το κείμενο:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα: Κτιριακό πρόβλημα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου

 

Στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου από την εφαρμογή της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής των μνημονίων, έρχεται να προστεθεί και το κτιριακό πρόβλημα.

Το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας, ιδιαίτερα οι χαμηλόβαθμοι, που στην πλειοψηφία τους προέρχονται από λαϊκά στρώματα, αντιμετωπίζουν, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι τις συνέπειες από την εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών, με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ  – ΑΝΕΛ, αλλά και όλων των προηγούμενων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Καθημερινά βρίσκονται απέναντι σε σοβαρά προβλήματα που τους δημιουργούν το πετσόκομμα των μισθών, η απλήρωτη υπηρεσία, η χαμηλή αμοιβή νυκτερινών, αργιών, υπερωριών, τα προβλήματα με το ωράριο και τα χρωστούμενα ρεπό.

Σε όλα αυτά για τους αστυνομικούς στην Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου έρχεται να προστεθεί το σοβαρό κτιριακό πρόβλημα.

Το κτήριο που στεγάζεται η Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου έχει χαρακτηριστεί εδώ και χρόνια ακατάλληλο από όλους τους αρμόδιους και επιστημονικούς φορείς, όχι μόνο για τη στέγαση των υπηρεσιών της αστυνομίας αλλά για κάθε χρήση. Το κτήριο είναι επικίνδυνο και ακατάλληλο λόγω παλαιότητας και ελλιπούς συντήρησης.

Παρά το ότι έχουν διατυπωθεί συγκεκριμένες προτάσεις για τη λύση του προβλήματος, με τη σύμφωνη γνώμη και του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου και το ότι διαδοχικά οι κυβερνήσεις και οι αντίστοιχοι υπουργοί υπόσχονται λύση, το πρόβλημα παραμένει άλυτο.

Το πρόβλημα γίνεται πιο σοβαρό αφού στο συγκεκριμένο κτήριο δεν γίνεται καμία ουσιαστική συντήρηση. Δημιουργείται έτσι κίνδυνος ακόμα και για τη ζωή αστυνομικών, κρατούμενων και επισκεπτών.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός τι μέτρα θα πάρει για την επίλυση του κτιριακού προβλήματος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου».

Δείτε επίσης!

Ρέθυμνο – Ειδικές προθήκες φύλαξης προστατευτικών κρανών σε 8 πιλοτικά δημοτικά σχολεία της πόλης

ΣΥΝΠΟΛΙΣ: Και μην ξεχνάμε, «Κράνος πάντα και παντού» και τη νέα σχολική χρονιά! Συνεχίζεται και …

Ρέθυμνο – RecOil – Διάκριση στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανακύκλωσης μαγειρικών ελαίων και μετατροπή τους σε βιοντίζελ

Η καλή πρακτική και αποτελεσματικότητα του Δήμου Ρεθύμνης στο έργο συλλογής των χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize