Τελευταία Νέα

Προανακριτική – Σκληρό ροκ! – Χωρίς κουκούλες θα εξεταστούν οι μάρτυρες!

Με αυτοπρόσωπη παρουσία και χωρίς να καλύπτουν να τα χαρακτηριστικά τους θα εξεταστούν στην Προανακριτική για τον Παπαγγελόπουλο οι προστατευόμενοι μάρτυρες.
“Δεν επιτρέπεται να ρίχνουμε τους μάρτυρες βορά στα σκυλιά” αντέδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ραγδαίες εξελίξεις από την Προανακριτική για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου, καθώς όλα τα κόμματα συμφώνησαν να εξεταστούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες χωρίς… κουκούλες, πλην του ΣΥΡΙΖΑ

Αποφασίστηκε η αυριανή εξέταση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων να γίνει με αυτοπρόσωπη παρουσία τους και χωρίς να είναι καλυμμένα τα πρόσωπά τους, ή με οποιαδήποτε χρήση τεχνικών μέσων!

Οι θέσεις των κομμάτων στην Προανακριτική

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την διάρκεια της συζήτησης για το πώς θα εξεταστούν οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες, ο εισηγητής της ΝΔ φέρεται να υποστήριξε  ότι “εμείς επιθυμούμε να εξετασθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες όπως από τους Εισαγγελείς του Αρείου Πάγου. Αυτό που προκύπτει από τα έγγραφα της εξέτασης μαρτύρων είναι ότι ο Εισαγγελέας εξέτασε τους μάρτυρες δια ζώσης χωρίς προστατευμένα χαρακτηριστικά. Επιπλέον θέλω να επισημάνω ότι η κα Τουλουπάκη ως μη όφειλε και ενώ μέχρι σήμερα  δεν έχει αποστείλει έγγραφα που η Επιτροπή μας της έχει ζητήσει, αντιθέτως  μας έστειλε επτά σελίδες νουθεσίας για το πώς θα εξετασθούν οι μάρτυρες. Σε ό,τι αφορά το γεγονός οτι οι μάρτυρες επικαλούνται υπαρκτό κίνδυνο ζωής εαν καταθέσουν χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά, εμείς ζητούμε φυσική παρουσία των μαρτύρων χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά και όπως εξετάστηκαν από τους Εισαγγελείς του Αρείου Πάγου. Και απορρίπτουμε τις ενστάσεις που προβάλλουν στην αρχική μας πρόταση οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες”.

Χωρίς… κουκούλες στην Προανακριτική λέει και το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ

Στο ίδιο μήκος, φέρεται ότι και ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ ανέφερε πως σκοπός αυτής της Επιτροπής είναι η ανάδειξη της αλήθειας. “Σε ό,τι αφορά τους προστατευόμενους μάρτυρες η άποψή μας είναι ότι δεν κινδυνεύουν από την Επιτροπή, πρέπει να εξετασθούν face to face. Η ελληνική πολιτεία μας έχει εμπιστευθεί γι αυτό”.

Οι ίδιες πηγές της προανακριτικής ανέφεραν πως και το ΚΚΕ τάχθηκε υπέρ της άρσης της κουκούλας κατά την μαρτυρική κατάθεσή τους και μάλιστα όπως είχε αναφέρει και όταν τέθηκε το θέμα, το ΚΚΕ είναι ενάντια και στην διατήρηση της ανωνυμίας τους προς τα μέλη της Επιτροπής.

Προανακριτική – Αντέδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρόεδρος της επιτροπής, Γιάννης Μπουγάς, φέρεται να έχει υποστηρίξει ότι ο νόμος για την προστασία αποδίδεται στους μάρτυρες για να προστατεύονται από το οργανωμένο έγκλημα και τον υπόκοσμο και όχι από τους βουλευτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αντέτειναν στην απόρριψη των ενστάσεων των μαρτύρων ότι “οι υποχρεώσεις της επιτροπής δεν μπορεί να είναι αντίθετες με ό, τι ορίζεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση, ούτε επιτρέπεται να ρίχνουμε τους μάρτυρες βορά στα σκυλιά”.

“Η ΓΑΔΑ”, συνέχισαν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιδρώντας, “ήταν σαφής για τον τρόπο εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων. Η απόπειρα να εξεταστούν οι μάρτυρες χωρίς καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, προσβάλλει τον νομικό κόσμο της χώρας.

Από την ώρα που παίρνουμε απόφαση να πάμε στη ΓΑΔΑ θα κάνουμε αυτό που λέει ο νόμος. Η απόπειρα να εξετασθούν οι μάρτυρες χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά προσβάλλει το νομικό κόσμο της χώρας”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, φέρεται να προσανατολίζεται ακόμα και να απέχει από την εξέταση στην Προανακριτική για να μην νομιμοποιήσει αυτή την διαδικασία!

Και… γκρίνια για την Τουλουπάκη στην Προανακριτική

Ένα θέμα επίσης που έχει τεθεί στην συνεδρίαση είναι και η διαμαρτυρία των βουλευτών κυρίως της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ ότι ενώ έχουν ζητήσει να διαβιβαστούν στην Επιτροπή  σειρά εγγράφων  από την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη εκείνη δεν τα έχει αποστείλει. Αναγνώσθηκε επιστολή του  Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής προς την Εισαγγελέα Διαφθοράς κ.Ελένη Τουλουπάκη που φέρεται να αναφέρει οτι επιβάλλεται να αποστείλει τόσο προς ημάς, όσο και προς τον Πρόεδρο της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπή,  κάθε κρίσιμο για την διερεύνηση της υπόθεσης έγγραφο γιατί κατά την ποινική προδικασία δεν τίθεται καμία απαγόρευση από την ελληνική έννομη τάξη.

Προανακριτική για Παπαγγελόπουλο: Τι ζήτησαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες

Νωρίτερα, όπως σας ενημέρωσε το newsit.gr, να καταθέσει αύριο, Τρίτη 18.02.2020, με τεχνικά μέσα αλλοίωσης φωνής και εικόνας στην αντιπροσωπεία της Προανακριτικής Επιτροπής ζήτησε ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης», ενώ η «Αικατερίνη Κελέση» ζήτησε να μην καταθέσει καθόλου μεθαύριο Τετάρτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες στην υπόθεση της Novartis πρόβαλαν με επιστολή τους στο Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της ΕΛΑΣ «αντιρρήσεις».

Το θέμα των «αντιρρήσεων» των δύο μαρτύρων, η Προανακριτική Επιτροπή επρόκειτο να το εξετάσει στην συνεδρίαση που είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί στις 3 το μεσημέρι, κάτι που έγινε και προέκυψε η απόφαση για… εξέταση χωρίς κουκούλες.

Οι όροι των προστατευόμενων μαρτύρων και το παρασκήνιο για την Προανακριτική

Πηγές αναφέρουν ότι οι δύο μάρτυρες στην επιστολή τους επικαλούνται ότι από την κατά πρόσωπο εξέτασή τους κινδυνεύει η διαρροή της ταυτότητάς τους κάτι που θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Οι ίδιες πληροφορίες λένε μάλιστα πως ο «Μάξιμος Σαράφης» στην επιστολή του επικαλείται πως και η κατάθεσή του στους δύο αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου που έδωσε στις αρχές Δεκεμβρίου ήταν και αυτή με τεχνικά μέσα και με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του.

Μέλη της προανακριτικής όταν ρωτήθηκαν τι θα συμβεί εάν αρνηθούν οι δύο μάρτυρες να καταθέσουν με τρόπο που θα αποφασίσει τελικά η Επιτροπή, εκτιμούσαν πως με με βάση το νόμο και τα δικαιώματα της Προανακριτικής, αυτό δεν είναι στην ευχέρεια τους και ο νόμος τους επιτρέπει να διατάξουν ακόμα και την βίαιη προσαγωγή τους.

Νέα αντίδραση Παπαγγελόπουλου για την Προανακριτική

Την ίδια ώρα ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και ελεγχόμενος από την Προανακριτική Επιτροπή κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος προχώρησε σήμερα σε μια νέα δήλωση στην οποία αναφέρει  ότι από έγγραφο του FBI που είχε έρθει στην Ελληνική Δικαιοσύνη από την εποχή των ερευνών που έκανε η τότε εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράϊκου προκύπτει ότι έλληνας Πολιτικός είχε δωροδοκηθεί από τη Novartis.

«Από δημοσιεύματα του Τύπου αποκαλύφθηκε ότι η κα Ράϊκου είχε καταχωνιάσει έγγραφο του FBI, το οποίο ευτυχώς δεν «καταστράφηκε» από πλημμύρες ή άλλες φυσικές καταστροφές. Από το έγγραφο αυτό προκύπτει ότι Έλληνας πολιτικός είχε δωροδοκηθεί από τη Novartis. Διεφθαρμένοι, διαπλεκόμενοι, επίορκοι και τα λίγα γιουσουφάκια τους στον τύπο έχουν στρατευθεί στο βρώμικο πόλεμο της πολιτικής μου δίωξης».

Δείτε επίσης!

Εξαφανίστηκε και η “Κελέση”- Διατάχθηκε βίαιη προσαγωγή

Μετά τον “Μάξιμο Σαράφη” και η “Αικατερίνη Κελέση” δεν εμφανίστηκε στη ΓΑΔΑ για να καταθέσει …

Άρση προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων μόνο με συγκατάθεση Εισαγγελέα

Δεν εμφανίστηκε στη ΓΑΔΑ ο προστατευόμενος μάρτυρας με το κωδικό όνομα «Αικατερίνη Κελέση». ● Άρση …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize