Τελευταία Νέα

Πρέβελη – Τραβήχτηκε η θάλασσα και βγήκε ο βράχος στη στεριά!

Όσοι επισκέπτονται χρόνια την παραλία Πρέβελη και ειδικά όσοι αποτυπώνουν φωτογραφικά το θαλάσσιο μέτωπο της αναπόφευκτα παρατηρούν τις μεταβολές που έχουν συντελεστεί σε αυτήν.

Κι ενώ παλιά ο περίφημος βράχος, στο ανατολικό τμήμα της, που αποτελεί σήμα κατατεθέν για την παραλία Πρέβελη, βρισκόταν μέσα στο νερό, απ’ όλες τις πλευρές του, τώρα βρίσκεται πάνω στην αμμουδιά καθώς έχει υποχωρήσει η θάλασσα.Μάλιστα στη σκιά του βρίσκουν καταφύγιο οι λουόμενοι όταν το 2017, για παράδειγμα, έπρεπε να βουτήξουν στο νερό για να τον προσεγγίσουν.

Ωστόσο δεν πρόκειται για το μετεωρολογικό φαινόμενο που προ μηνών καταγράφηκε στη χώρα μας από τη Μακεδονία ως την Κρήτη, το οποίο διήρκεσε λίγες μέρες και οφείλονταν στις ατμοσφαιρικές πιέσεις εκείνης της περιόδου, αλλά για ένα πιο μεγάλης διάρκειας φαινόμενο που δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει.

Γενικότερα, όπως εξηγούν οι επιστήμονες η  στάθµη της θάλασσας καθορίζεται από το µέσο επίπεδο του εύρους της παλίρροιας (χαµηλής και υψηλής στάθµης) η οποία είναι αποτέλεσµα της βαρυτικής αλληλεπίδρασης Γης-Ήλιου-Σελήνης.

 H στάθµη της θάλασσας όµως µεταβάλλεται προσωρινά (για ώρες, µέρες ή και µερικά έτη) και από µετεωρολογικά και υδρολογικά αίτια, όπως καταιγίδες και εκφορτίσεις ποταµών.

Τι ακριβώς απ’ αυτά έχει συμβεί στην παραλία Πρέβελη και υποχώρησε η θάλασσα βγάζοντας το βράχο στη στεριά δε γνωρίζουμε. Εκείνο που μπορούμε να σας δείξουμε είναι η εικόνα του το 2017, με φωτογραφικό υλικό που μας διέθεσε ο Χρήστος Οικονομάκης, και η εικόνα του όπως την είχαμε αποτυπώσει εμείς φωτογραφικά το 2019, το 2021 και στις 31 Ιουλίου 2022.

Δείτε εδώ τις φωτογραφίες

Όλες οι Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο cretedoc.org

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.