Τελευταία Νέα

Πότε θα γίνουν εθνικές εκλογές – Η ημερομηνία που έδειξε η μάχη της βουλής

Με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο επανέρχονται τα σενάρια των πρόωρων εκλογών μετά την τριήμερη μάχη στη Βουλή. Σε κάθε περίπτωση τον ακριβή χρόνο που θα στηθούν οι κάλπες θα τις ορίσουν οι ευρωεκλογές.

Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον πρωθυπουργό να προκηρύξει εκλογές το βράδυ, κιόλας, της 26ης Μαΐου, εφόσον φυσικά χάσει τις ευρωεκλογές. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας οδηγήθηκε σε αυτή τη δήλωση μετά από την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα, την Τετάρτη, ότι με τις ευρωεκλογές θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τον λαό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη από την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας έχει δώσει στις ευρωεκλογές δημοψηφισματικό χαρακτήρα, κάτι που επί της ουσίας έκανε και ο Αλέξης Τσίπρας.

Αν εν τέλει ο Αλέξης Τσίπρας οδηγηθεί σε αυτή την απόφαση – με προαπαιτούμενο πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει στις ευρωεκλογές (και τις αυτοδιοικητικές)- τότε δύο είναι οι πιθανότερες ημερομηνίες: 16 ή 23 Ιουνίου 2019.

Όλα όμως, σε πρώτη ανάγνωση, θα κριθούν ακριβώς από τον συνδυασμό του αποτελέσματος ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να διαψεύσει τις δημοσκοπήσεις, το πρόβλημα τότε θα το έχει η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και αυτό διότι είναι πολύ πιθανότερο ο Αλέξης Τσίπρας να οδηγηθεί στην απόφαση για πρόωρες εκλογές, ακόμα και αν χάσει στις ευρωεκλογές με διαφορά μικρότερη των 4 μονάδων από τη Νέα Δημοκρατία.

Υπέρ αυτού του σεναρίου άλλωστε έχουν ταχθεί αρκετοί συνεργάτες του, εκτιμώντας ότι αν ευρωεκλογές κλείσει τόσο δραστικά η ψαλίδα, τότε στις πιο πολωμένες εθνικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πετύχει καλύτερα αποτελέσματα.

 

Σε αυτή την περίπτωση ο ακριβής χρόνος πιθανότατα να είναι λίγο αργότερα, ακόμα και το πρώτο σαββατοκύριακο του Ιουλίου.

Ο Οκτώβριος παραμένει στο τραπέζι μόνο στο σενάριο μιας διαχειρίσιμης ήττας στις ευρωεκλογές που θα δώσει την δυνατότητα στον πρωθυπουργό να κερδίσει χρόνο και να καλύψει έδαφος.

Δείτε επίσης!

Συντάξεις Απριλίου 2020 – Πότε πληρώνονται οι συνταξιούχοι

Από την Τρίτη 24 Μαρτίου θα γίνονται οι πληρωμές στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων – …

Ανδρέας Ξανθός στην Επιτροπή Κοινωνικών της Βουλής στο σ/ν του Υπουργείου Υγείας

(Video) Ανδρέας Ξανθός στην Επιτροπή Κοινωνικών της Βουλής – 3/3/3020:   “Φύλαξη των συνόρων δεν …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize