Τελευταία Νέα

Πόσες διαστάσεις υπάρχουν στο σύμπαν;

Όσο πιο πολύ καθίσεις και παρατηρήσεις τον κόσμο που ζούμε, τόσο πιο πολλές απορίες θα σου δημιουργηθούν…Φιλοσοφείς και αρχίζεις να αναζητάς απαντήσεις ακόμη και στα πιο θεμελειώδη ερωτήματα… Ένα από αυτά είναι η κατανόηση των διαστάσεων του κόσμου μας. 

Όμως πόσες διαστάσεις υπάρχουν πραγματικά στο σύμπαν;

Σύμφωνα με την Κλασική Φυσική υπάρχουν τρεις διαστάσεις στον χώρο (μήκος, πλάτος, ύψος) συν μια τέταρτη ο Χρόνος.

Οποιοδήποτε μονοδιάστατο αντικείμενο θα μπορούσε να κινηθεί μόνο κατα μήκος μιας ευθείας γραμμής, ενώ δεν θα μπορούσε να στρίψει αριστερά ή δεξιά.

Η παραπάνω “πολυτέλεια” έρχεται όταν το αντικέιμενο μας τοποθετηθεί σε ένα περιβάλλον δύο διαστάσεων, όπου προσθέτεται και το πλάτος στο παιχνίδι. Πλέον σε αυτό το δισδιάστατο σύμπαν, το αντικειμενό μας μπορεί να κινηθεί ελέυθερα κατα μήκος και πλάτος σε ένα επίπεδο (πχ ένα ζωγραφισμένο τετράγωνο σε ένα θεωρητικά άπαχο χαρτί)

όμως δεν θα μπορεί να ξεφύγει απο αυτό, εννοώντας ότι η δεν θα μπορεί να μετακινηθεί πάνω ή κάτω.Αν προσθέσουμε όμως και το Ύψος αυτό θα είναι εφικτό και θα έχουμε το τρισδιάστατο σύμπαν μας με τα καθημερινά τρισδιάστατα αντικέιμενα που ξέρουμε όπως μία κούπα, ένα αυτοκίνητο μέχρι και τους ίδιους μας τους εαυτούς που ζούμε σε αυτό το σύμπαν και μπορούμε να κινηθούμε τόσο στο μήκος και το πλάτος όσο και στο ύψος.

Και δε μπορούμε να παραλέιψουμε και τον Χρόνος. τη λεγόμενη τέταρτη διάσταση που σε αυτή μπορούμε να κινηθούμε μόνο προς τα “εμπρός” με όλες τις συνέπειες που αυτό φέρνει στις ζωές μας.  Απο την άλλη, υπάρχουν θεωρίες όπως η θεωρία των υπερχορδών που μέσα από τα μαθηματικά μας δείχνει ότι στον κόσμο μας θα μπορούσαν να υπάρχουν 10 ή 11 διαστάσεις (9 ή 10 χωρικές συν τον χρόνο) ενώ η Μποζονική θεωρία χορδών μας λέει ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν 26.

Ωραία όλα αυτά, Νίκο, αλλά αν ισχύουν οι παραπάνω θεωρίες, τότε Που είναι όλες αυτες οι διαστάσεις; Γιατι δε μπορούμε να τις αντιληθφούμε;

Η απάντηση μπορεί να δωθεί αν ερωτηθούμε τον λόγο που ένας δισδιάστατος χαρακτήρας δεν μππορεί να αντιληφθέι ένα τρισδιάστατο αντικείμενο.  Παρακάτω έφτιαξα μια 3D οπτική αναπαράσταση για να καταλάβουμε το παράδειγμα. Έστω ότι έχουμε τον γνωστό μας 2D super Mario, όπου είναι ζωραφισμένος σε ένα 2D άπαχο χαρτί.

Kαι ξαφνικά βλέπει να διαπερνάει τη σελίδα του ένα 3D εξωγήινο διαστημόπλοιο

ο Mario, όντας δισδιάστατο ων, θα δει μόνο το δισδιάστατο αποτύπωμα αυτου το αντικειμένου όπως τον διαπερνάει και θα μοιάζει κάπως έτσι:

Οπότε οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι παρόλο που είναι μαθηματικά πολύ εύκολο να συλλάβουμε χώρο σε οποιονδήποτε αριθμό διαστάσεων, είναι  αδύνατο για εμας που έχουμε συνηθίσει να ζούμε σε έναν τρισδιάτατο χώρο να αντιληφθούμε παραπάνω διαστάσεις.

Πώς όμως θα έμοιαζαν θεωριτικά τετραδιάστατα σχήματα όπως ένα Τεσσεράκτιο, δηλαδή ένας 4D κύβος;

Η απάντηση στο παρακάτω video, οπου δέιχνει ένα κύβο με τις ίδιες του τις πλευρές αποτελούνται από κύβους..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.