Πώς καταστρέφει τη σχέση γονέα-παιδιού το άγχος της σχολικής επίδοσης και οδηγεί στη μαθητική διαρροή – Πώς αντιστρέφεται;

Κάθε αρχή και δύσκολη, πόσο μάλλον όταν οι γονείς ανησυχούν υπερβολικά για τη σχολική επίδοση του παιδιού τους. Ψυχολόγοι συμβουλεύουν για το πως πρέπει να σταθεί ο γονιός δίπλα στο μαθητή, για να μπουν οι βάσεις ενός παιδιού που θα είναι υπεύθυνος μαθητής σε ένα νομό, όπως του Ρεθύμνου, όπου η σχολική διαρροή σημειώνει υψηλά ποσοστά ακόμα και στις μέρες μας.

Η σχολική επίδοση των μαθητών είναι ένα θέμα που ταλανίζει τους γονείς και τα παιδιά τους, ιδιαίτερα στην αρχή της σχολικής περιόδου και μόλις τα μαθήματα αρχίζουν να δυσκολεύουν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο. Σίγουρα οι συμβουλές των ψυχολόγων μπορούν να βοηθήσουν στη σχέση γονέα-παιδιού, δείχνοντας πόσο σημαντικό είναι ο γονέας να παραμένει γονέας στο παιδί και όχι ως δάσκαλος ή φροντιστής.

Η επιστημονικά υπεύθυνη του κέντρου πρόληψης Ρεθύμνου, Νίκη Μπογά, εξηγεί ότι το σχολείο είναι ευθύνη του παιδιού και όχι των γονιών. Ο μαθητής και όχι ο γονιός, πρέπει να είναι υπεύθυνος για το σχολείο, πόσο μάλλον σε έναν νομό όπως του Ρεθύμνου, όπου η μαθητική διαρροή σημειώνει υψηλά ποσοστά, όταν ξαφνικά ανακαλύπτουν οι γονείς ότι η δική τους πίεση δεν αρκεί για να παραμείνει το παιδί στο σχολείο, αφού ποτέ δεν υπήρξε το ίδιο υπεύθυνο για τη σχολική του επίδοση.

Στο ωδείο Ρεθύμνου, η καθηγήτρια ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Σοφία Τριλίβα, με βιωματικό τρόπο, άφησε τους γονείς να μάθουν οι ίδιοι, πώς μπορούν να σταθούν δίπλα στο παιδί, σεβόμενοι την ξεχωριστή του ύπαρξη. Μία μαθήτρια, η Ελευθερία Οικονόμου, διάβαζε αποσπάσματα από υπό έκδοση βιβλίο της πανεπιστημιακού και στη συνέχεια ακολουθούσε συζήτηση με τους γονείς.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου  ευχαριστεί  θερμά την

κ. Σοφία Τριλίβα , καθηγήτρια  Κλινικής Ψυχολογίας  του τμήματος Ψυχολογίας  Πανεπιστημίου Κρήτης , για την άμεση ανταπόκρισή της  να είναι η κεντρική εισηγήτρια στην ομιλία με θέμα  «Σχολική Επίδοση και Οικογένεια: Τι βοηθάει, τι δυσκολεύει…», που πραγματοποιήθηκε στις 16/10/2017 στο Ωδείο Ρεθύμνου. Η κ. Τριλίβα τιμά το Κέντρο Πρόληψης με την συνεργασία της  όλα τα χρόνια της λειτουργίας του και πάντοτε αφιλοκερδώς.

Επίσης, ευχαριστούμε θερμά την μαθήτρια Ελευθερία Οικονόμου για την όμορφη αφήγηση της, όλα τα ΜΜΕ και όλους όσους παρευρέθηκαν και συμμετείχαν στην εκδήλωση.

 

Η  Διοικητική Διευθύντρια

Μαρία Ζαχαράκη

Δείτε επίσης!

Ρέθυμνο – “Εργάτη, κάνε υπόθεση δική σου το μέλλον και τη μόρφωση που θα ‘χει το παιδί σου”

«Εργάτη, κάνε υπόθεση δική σου το μέλλον και τη μόρφωση που θα ‘χει το παιδί …

Ρέθυμνο – Ξεκινά διαδικασίες για νέο σχολείο ο δήμος Μυλοποτάμου

Ο Δήμος Μυλοποτάμου στο πλαίσιο της προώθησης της Δια Βίου Μάθησης και της κοινωνικής επανένταξης …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize