Πώς η κρίση της Covid μπορεί να πλήξει την παγκόσμια οικονομία

Το ανησυχητικό κύμα της Covid-19 που σαρώνει την Ινδία, προκαλώντας ρεκόρ νέων κρουσμάτων, απειλεί να σταθεί εμπόδιο στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας και να συνταράξει πολλούς σημαντικούς τομείς της παγκόσμιας βιομηχανίας, αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNN.

 

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ινδία, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας, δίνει μάχη για να θέσει υπό έλεγχο αυτή την καταστροφική έξαρση του κορωνοϊού. Εκατοντάδες χιλιάδες νέα κρούσματα καταγράφονται καθημερινά, και οι οικονομολόγοι αναθεωρούν τις προβλέψεις τους για διψήφια ανάπτυξη το 2021.

Αυτό αποτελεί ανησυχητικό σημάδι για μια χώρα, η οποία «βούλιαξε» στην οικονομική ύφεση το 2020 για πρώτη φορά εδώ και περίπου 25 χρόνια, αφότου η κυβέρνηση επέβαλε ένα πανεθνικό lockdown.

Σήμερα, ωστόσο, ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να επιβάλει ένα δεύτερο lockdown σε εθνικό επίπεδο παρά τις εκκλήσεις που έχουν γίνει και παρά το γεγονός ότι πολλές περιοχές τις χώρες έχουν εφαρμόσει τα δικά τους αυστηρά μέτρα.

Εάν η κρίση επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, τομείς όπως τα φάρμακα, ο ρουχισμός, οι οικονομικές υπηρεσίες και η παγκόσμια ναυτιλία είναι πιθανό να δεχθούν πλήγμα.

Αλυσίδες προμηθειών

Περίπου το 80% του όγκου των παγκόσμιων εμπορευμάτων μεταφέρεται σε πλοία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, και πολλά από τα πληρώματά τους προέρχονται από την Ινδία.

Πάνω από 200.000 εκ των συνολικά 1,7 εκατ. ναυτικών παγκοσμίως είναι από την Ινδία, σύμφωνα με τον Γκάι Πλάτεν, γενικό γραμματέα του Διεθνούς Ναυτικού Επιμελητηρίου. Πολλοί από αυτούς κατέχουν υψηλούς βαθμούς και αναλαμβάνουν θέσεις που απαιτούν σημαντικές ικανότητες, προσθέτει.

Εμβόλια και φάρμακα

Το παγκόσμιο σχέδιο εμβολιασμού αντιμετωπίζει ήδη δυσκολίες εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης στην Ινδία, η οποία παράγει πάνω από το 60% όλων των εμβολίων παγκοσμίως.

Επιπλέον, η χώρα αποτελεί έδρα του Ινστιτούτου Serum της Ινδίας, το οποίο είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής εμβολίων στον κόσμο. Οι τεράστιες δυνατότητες του σε ό,τι αφορά την παραγωγή εμβολίων ήταν και ο λόγος που η Ινδία είχε κομβικό ρόλο στο σχέδιο COVAX, που στόχο έχει την προμήθεια εμβολίων στις φτωχότερες χώρες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς