Τελευταία Νέα

Πολλοί «μνηστήρες» για τα θαλάσσια οικόπεδα νότια της Κρήτης

Καταλύτης εξελίξεων αποδεικνύεται η φερεγγυότητα και η ταχύτητα με την οποία ενεργεί πλέον (μετά από μεγάλη καθυστέρηση, είναι η αλήθεια) το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο μέτωπο των υδρογονανθράκων.

Το γεγονός ότι το ΥΠΕΚΑ “τρέχει” πυρετωδώς τα διαδικαστικά βήματα, δημοσιεύοντας σε ΦΕΚ τη μία μετά την άλλη τις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις, έχει ανοίξει την όρεξη και άλλων επίδοξων “μνηστήρων” για τα θαλάσσια οικόπεδα σε Κρήτη και Ιόνιο, που θα παραχωρηθούν προς έρευνα και αξιοποίηση μέσω διεθνούς διαγωνισμού.

Οι δεδομένοι “μνηστήρες”, στους οποίους θα κατοχυρωθούν ελλείψει άλλου ενδιαφερόμενου τα θαλάσσια οικόπεδα είναι η κοινοπραξία- “μαμούθ” Exxon Mobil – Total – ΕΛ.ΠΕ. για τις δύο θαλάσσιες περιοχές νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης και η Energean Oil & Gas για το Ιόνιο.

Όμως, απ’ ό,τι φαίνεται, τα θαλάσσια οικόπεδα… ορέγονται και άλλες εταιρείες, που είχαν και παλιότερα βολιδοσκοπήσει κινήσεις και καταστάσεις αλλά κάπου “πάγωσαν” το ενδιαφέρον τους, βλέποντας μια αναβλητικότητα και έλλειψη αποφασιστικότητας εκ μέρους της ελληνικής Πολιτείας.

Οι εταιρείες βλέπουν τώρα την ελληνική πλευρά να λειτουργεί με ταχύτητα και σοβαρότητα. Βλέπουν, δηλαδή, να υπάρχει ουσιαστική, γερή πρόθεση έρευνας και αξιοποίησης των κοιτασμάτων σε Κρήτη και Ιόνιο και ετοιμάζονται να “χτυπήσουν” την πόρτα του ΥΠΕΚΑ, όταν με το καλό ανοίξει η διαδικασία υποβολής προσφορών, κάτι που αναμένεται να συμβεί σε ένα περίπου μήνα από σήμερα.

Ήδη τις ημέρες αυτές προχωρούν οι διαδικασίες, ώστε να καταστεί δυνατή η δημοσίευση των προκηρύξεων στην Ευρωπαϊκή Εφημερίδα. Υπολογίζεται ότι αυτό θα συμβεί προς τα τέλη Σεπτεμβρίου, και αμέσως μετά θα αρχίσουν να μετρούν οι 90 ημέρες της προθεσμίας για την κατάθεση προσφορών. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι ως τις αρχές του 2018 να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των φακέλων και τα πάντα να “τρέξουν” με σφιχτές διαδικασίες, δίχως να χαθεί χρόνος.

Χαρακτηριστικό ως προς τα νέα δεδομένα που ξεπροβάλουν στην επενδυτική σκακιέρα είναι το σχετικό δημοσίευμα του energypress.gr. «Στο μικροσκόπιο και άλλων πετρελαϊκών εταιρειών, πέραν εκείνων που προκάλεσαν τους σχετικούς διαγωνισμούς, φαίνεται ότι μπαίνουν τα οικόπεδα της Κρήτης και του Ιονίου.

Σ’ αυτή τη λογική εντάσσονται οι ζυμώσεις και οι κρούσεις υπό μορφή ερωτημάτων από εκπροσώπους πετρελαϊκών εταιρειών προς αρμόδια στελέχη, όπως λένε οι πληροφορίες, προκειμένου να προετοιμαστούν για τη συμμετοχή στους διαγωνισμούς.

Το ενδιαφέρον αφορά τόσο το διαγωνισμό για τα δύο οικόπεδα νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης, που προκηρύχθηκε κατόπιν αιτήματος της κοινοπραξίας Exxon Mobil – Total – ΕΛ.ΠΕ., όσο και εκείνον του οικοπέδου στο Ιόνιο, που προκηρύχθηκε κατόπιν αιτήματος της Energean Oil & Gas», αναφέρεται στο δημοσίευμα και επισημαίνεται: «Διαρροές για τα ονόματα των νέων υποψήφιων “μνηστήρων” δεν έχουν γίνει, παρά μόνο ότι πρόκειται για εταιρείες μεσαίου, αλλά και μεγάλου βεληνεκούς, που έχουν και κατά το παρελθόν βολιδοσκοπήσει την ελληνική αγορά. Τους τελευταίους, πάντως, μήνες ενδιαφέρον για τις εξελίξεις με τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες επιδεικνύουν αρκετές σημαντικές εταιρείες, όπως για παράδειγμα οι Shell, Japex, Dana Petroleum, INA και Hunt, οι οποίες μάλιστα είχαν βολιδοσκοπήσει παλαιότερα τα ΕΛ.ΠΕ., προκειμένου να συνεργαστούν μαζί τους στις περιοχές Άρτας-Πρέβεζας και βορειοδυτικής Πελοποννήσου».

 

Γκρίνια για τα σεισμικά

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, δε λείπει και η γκρίνια απέναντι στους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης. Ένα ζήτημα που εγείρουν παράγοντες του χώρου αφορά στην υποχρέωση κάθε υποψηφίου στο διαγωνισμό να αγοράσει τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών που αφορούν την περιοχή ενδιαφέροντός του, από το πακέτο των 12.347 χιλιομέτρων που είχε διεξάγει στις ελληνικές θάλασσες η νορβηγική PGS.

Τα σεισμικά εκείνα καλύπτουν το βόρειο και κεντρικό Ιόνιο, όπως και την περιοχή νότια της Κρήτης, και είχαν πραγματοποιηθεί κατά την περίοδο 2012-2014. Επίσης, ο ανάδοχος θα έχει πρόσβαση σε παλαιά σεισμικά δεδομένα 9.727 χιλιομέτρων, τα οποία και έχουν υποστεί νέα επεξεργασία.

Στελέχη του χώρου θεωρούν αδικαιολόγητη την υποχρέωση που έχει όποιος θέλει να συμμετάσχει στο διαγωνισμό να αποκτήσει τα αποτελέσματα των σεισμικών της PGS. Όπως λένε χαρακτηριστικά πηγές, «η πρώτη δουλειά που θα έχει να κάνει ο ανάδοχος είναι να κάνει σεισμικές έρευνες και, αν κατά τη φάση αυτή κρίνει ότι χρειάζεται τα σεισμικά της PGS, τότε θα τα πάρει. Διαφορετικά μπορεί και να μην τα χρειαστεί καθόλου, πράγμα που θα πρέπει να αποτελεί δική του επιλογή».

Υπολογίζεται ότι, για την περιοχή του Ιονίου, για να αγοράσει κανείς τα σεισμικά της PGS χρειάζεται περίπου 2 εκατ. ευρώ. Για τις δύο περιοχές της Κρήτης χρειάζεται περίπου 5 εκατ. ευρώ.

ΡεπορτάζΜπάμπης Σαββίδης

Δείτε επίσης!

ΕΛΠΕ – Ενδιαφέρον για ΔΕΠΑ Εμπορίας, πιθανή η διεκδίκηση μέσω Elpedison

Του Χάρη Φλουδόπουλου Το άμεσο ενδιαφέρον των ΕΛΠΕ για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, επαναβεβαίωσε …

Ρέθυμνο – Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η οριοθέτηση πληγέντων περιοχών Δήμου από τα περυσινά ακραία καιρικά φαινόμενα

Ενημερώνουμε τους συμπολίτες των οποίων οι ιδιοκτησίες πλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του περυσινού …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize