Τελευταία Νέα

Ποιοι θα δουν αυξημένο τον μισθό τους από την Πρωτοχρονιά – Οι αλλαγές στις αποδοχές των εργαζομένων

Το 2022 θα είναι έτος σημαντικής αύξησης των αποδοχών, όπως εκτιμούν στο εσωτερικό της κυβέρνησης; – Ποιο αναμένεται να είναι είναι το ύψος των αυξήσεων

Ποιοι θα δουν τέσσερις αυξήσεις στους μισθούς τους-Παραδείγματα

Θα είναι το 2022 έτος σημαντικής αύξησης των αποδοχών όπως εκτιμούν ακόμη και στο εσωτερικό της κυβέρνησης; Και αν ναι ποιο θα είναι το ύψος αυτών των αυξήσεων; Και σε τελική ανάλυση, θα τους αφορά όλους ή θα υπάρξουν εξαιρέσεις;

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, φαίνονται τα εξής: ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί δύο φορές μέσα στην επόμενη χρονιά. Την πρώτη φορά, η αύξηση θα είναι 2% ενώ θα υπάρξει και ένα διορθωτικό ποσοστό το οποίο θα κλειδώσει μέσα στον άνοιξη. Ενώ λοιπόν όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό είναι δεδομένο ότι θα πάρουν περί τα 11 ευρώ επιπλέον με το που θα αλλάξει ο χρόνος, για τον δεύτερο γύρο μπορούν να προσβλέπουν σε ένα ποσό της τάξεως των 6 ευρώ ανά μήνα για κάθε 1% αύξησης του κατώτατου μισθού.

Ποιοι θα δουν αυξημένο τον μισθό τους από την Πρωτοχρονιά - Οι αλλαγές στις αποδοχές των εργαζομένων

Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν αύξηση μόνο αν αλλάξουν κλιμάκιο. Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης έχει ήδη μετατεθεί για το 2023 και δύσκολα θα αλλάξει αυτή η απόφαση.

Όσο για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που λαμβάνουν υψηλότερο μισθό από τον κατώτατο, αυτοί είναι πιθανό ότι θα πάρουν αύξηση είτε λόγω της υπογραφής επιχειρησιακών ή άλλων κλαδικών συμβάσεων εργασίας είτε λόγω της έντονης κινητικότητας στην αγορά εργασίας. Είναι γεγονός ότι ύστερα από χρόνια, αρχίζουν και παρατηρούνται “μετεγγραφές” από την μια εταιρεία στην άλλη εργαζομένων, με προφανή στόχο την αύξηση των αποδοχών τους.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού

Για τους δικαιούχους του κατώτατου μισθού, έχει ήδη ανοίξει η συζήτηση για διορθωτική αύξηση μέσα στο 2022. Προς το παρόν, είναι δρομολογημένη η αύξηση του 2% η οποία θα φέρει τον κατώτατο μισθό:

1. Στα 663 ευρώ μεικτά ή στα 569,38 ευρώ καθαρά για όσους δεν έχουν προϋπηρεσία. Το επιπλέον ποσό που θα εισπράξει ο εργαζόμενος, θα διαμορφωθεί στα 11,16 ευρώ ενώ ο εργοδότης θα επιβαρυνθεί με 15,93 ευρώ.

2. Στα 729,3 ευρώ μεικτά για όσους έχουν συμπληρώσει μια τριετία ή στα 624 ευρώ καθαρά

3. Στα 795 ευρώ μεικτά ή στα 668 ευρώ καθαρά για όσους έχουν συμπληρώσει δύο τριετίες και

4. Στα 861,9 ευρώ μεικτά για τις τρεις τριετίες ή στα 713,2 ευρώ καθαρά.

Νέο φορολογικό: Οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις - Πίνακες

Για κάθε 1% επιπλέον αύξησης, πέραν του ήδη δρομολογημένου 2%, ο εργαζόμενος θα εισπράττει και 6 ευρώ καθαρά ανά μήνα επιπλέον. Δηλαδή, αν η αύξηση του κατώτατου μισθού πάει από το 2% στο 4%, τότε ο καθαρός μηνιαίος μισθός θα αναπροσαρμοστεί συνολικά κατά 23 ευρώ σε σχέση με τα επίπεδα του 2021. Να σημειωθεί πάντως ότι η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού δεν θα γίνει από τις αρχές του νέου έτους αλλά αργότερα μέσα στην επόμενη χρονιά.

Ενώ η αύξηση του κατώτατου μισθού θα αφορά περί τους 500-600.000 εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από τα μέσα του 2022 θα αφορά στο σύνολο των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα. Με τη διαφορά όμως ότι αυτή η αύξηση θα είναι μικρή: περί το 0,25% για τον εργαζόμενο από την συνολικά μισή ποσοστιαία μονάδα που θα είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τις επικουρικές συντάξεις.

Τι περιμένει όμως τους συνταξιούχους; Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης δεν προβλέπεται ούτε αύξηση της ονομαστικής σύνταξης καθώς και το 2022 ισχύει η απαγόρευση αυξήσεων. Αναπροσαρμογές επιτρέπεται να γίνουν (βάσει πληθωρισμού, ανάπτυξης κλπ) από το 2023 αλλά και αυτό δεν θα φανεί σε όσους έχουν την λεγόμενη προσωπική διαφορά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς