Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι στον κορονοϊό – Οι “πράσινες, κόκκινες και κίτρινες” χώρες – Τι να αναμένουμε από φθινόπωρο

ASSOCIATED PRESSΦέρετρο με νεκρό από κορονοϊό στο πάρκινγκ στη Βαρκελώνη της Ισπανίας (17 Μαϊου)

Οι άνδρες ηλικίας άνω των 65 ετών είναι, σύμφωνα με τη νέα ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ, οι πιο ευάλωτοι στον κορoνοϊό στην Ελλάδα, όπως φαίνεται από τα έως τώρα επιδημιολογικά δεδομένα.

Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη, ενώ η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 48 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών).

Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση οι άνδρες είναι πιο ευάλωτοι από τις γυναίκες. Από τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων το 55.2% είναι άνδρες, καθώς και από τον συνολικό αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι το 61.9% είναι άνδρες.

Συγκεκριμένα, οι τρεις από τους τέσσερις θανάτους στην Ελλάδα αφορούν άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, ποσοστό που αποτελεί μόλις το 21% των συνολικών κρουσμάτων στη χώρα. Κι αυτά τα θύματα, είναι κυρίως άντρες.

Έκθεση ΕΟΔΥ: Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι στον κορoνοϊό στην Ελλάδα

Συγκεκριμένα, από τα συνολικά 168 θανατηφόρα κρούσματα, τα 126 αφορούν άτομα ηλικίας άνω των 65 χρόνων, τα 86 άνδρες και τα 40 γυναίκες.

Παιδιά και έφηβοι συνεχίζουν να αποτελούν μικρό ποσοστό του πληθυσμού που έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό, αγγίζοντας μόλις το 5,5%. Σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία εντοπίζεται ένας ανήλικος που βρίσκεται διασωληνωμένος στο νοσοκομείο Παίδων.

Τέλος, στις γυναίκες ηλικίας 0-17 χρόνων καθώς και σε εκείνες 18-43 χρόνων, δεν εντοπίζεται ούτε μία διασωληνωμένη ασθενής. Σε ό,τι αφορά το ανδρικό φύλο καταγράφονται διασωληνωμένοι σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες.

skai.gr

Σε ετοιμότητα για την επανεκκίνηση του τουρισμού βρίσκονται οι ελληνικές αρχές, ενόψει της απελευθέρωσης των δρομολογίων προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» από τις 15 Ιουνίου και από 1ης Ιουλίου σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, αυτό «δεν σημαίνει ότι από 1η Ιουλίου θα ανοίξουμε σε όλους».

Αντίθετα, θα εφαρμοστούν πρωτόκολλα ασφαλείας, ενώ σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, σχετικά με τη χαρτογράφηση των πτήσεων θα υπάρξει κατάταξη των χώρων βάσει κρουσμάτων και θυμάτων που θα προκύπτει από την εβδομαδιαία αξιολόγηση του επιδημιολογικού φορτίου  και στοιχείων κάθε χώρας προέλευσης των ταξιδιωτών.

Συγκεκριμένα, υπάρχει κατηγοριοποίηση των χωρών σε «κόκκινες», «πορτοκαλί», «πράσινες» και «κίτρινες», ανάλογα με τα επιδημιολογικά στοιχεία (κατάταξη κρουσμάτων – θυμάτων) κάθε χώρας προέλευσης των ταξιδιωτών που θα εμφανίζονται στον χάρτη του κέντρου επιχειρήσεων της ΓΓΠΠ.

Σε αυτή τη βάση θα γίνεται επιλογή πτήσεων που θα μπαίνουν στο στόχαστρο των δειγματοληπτικών ελέγχων. Συγκεκριμένα, στις «πράσινες» χώρες θα γίνονται ένας με δύο έλεγχοι σε ένα σύνολο 150 περίπου επιβατών, στις «κίτρινες» πέντε με 10 έλεγχοι, στις «πορτοκαλί» χώρες 20 με 30. Σε «κόκκινη» χώρα ενδεχομένως να γίνεται δειγματοληψία ακόμη και στους μίσους επιβάτες μιας πτήσης.

Για να υλοποιηθεί αυτό (καθώς αφορά 15 αεροδρόμια στη χώρα μας) δημιουργούνται 15 ομάδες κρούσης που θα είναι στα αεροδρόμια με «δεξαμενή» 500 γιατρούς «κομάντο».  Πρόκειται για στρατιωτικούς γιατρούς, νοσηλευτές, γιατρούς κλιμάκιων του ΕΟΔΥ, αλλά και στελέχη της ΓΓΠΠ. Όταν εντοπίζονται θετικά κρούσματα θα υπάρχουν καραντίνες όχι μόνο στους επιβάτες, αλλά και στις άμεσες επαφές τους μετά από ιχνηλάτησα των κρουσμάτων.

Από ποιες χώρες θα έρθουν οι πρώτοι επισκέπτες στην Ελλάδα

Όπως έχει γίνει γνωστό, οι πρώτες χώρες που θα στείλουν επισκέπτες στην Ελλάδα είναι οι Κύπρος, Ισραήλ, Κίνα, Ιαπωνία, Αυστραλία, Νορβηγία, Δανία, Αυστρία, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία, Κροατία, Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία. Χώρες δηλαδή που καταγράφουν χαμηλή διασπορά του ιού, ενώ και τα θύματα είναι μειωμένα.

Την ίδια ώρα όμως υπάρχει προβληματισμός για τη Μεγάλη Βρετανία, την Ισπανία και την Γαλλία που εξακολουθούν να πλήττονται από την πανδημία, ενώ ανησυχία υπάρχει και για τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Από την πλευρά του πάντως, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στη χτεσινή ενημέρωση των έκανε λόγο για εξαφάνιση των εισαγόμενων κρουσμάτων, καθώς από τις 13 Μαΐου έως σήμερα, με 21 πτήσεις και περίπου 2.200 επιβάτες, βρέθηκε μόνο ένα θετικό κρούσμα.

Αυτό βέβαια δεν δημιουργεί εφησυχασμό σε ΓΓΠΠ και ΕΟΔΥ, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, ο οποίος εξήγγειλε ενδελεχείς ελέγχους υπογραμμίζοντας πως «χρειάζεται εγρήγορση και καλή ιχνηλάτηση για να μην υπάρχει διασπορά του ιού στα νησιά και την ενδοχώρα».

liberal.gr

Η αρχή του τέλους ή απλά το τέλος της πρώτης φάσης; 

Αυτό είναι ένα από τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν την διεθνή επιστημονική κοινότητα σχετικά με την πανδημία κορονοϊού τώρα που στην Ευρώπη τουλάχιστον φαίνεται να υποχωρεί το πρώτο κύμα. 

Οι απαντήσεις των επιστημόνων στο ερώτημα δεν χωρούν πολλές παρερμηνείες και δεύτερες αναγνώσεις και αυτό ισχύει και για τη χώρα μας, παρά την θετική εικόνα που παρουσιάζει σήμερα. Το καλοκαίρι και η χαλάρωση των μέτρων μπορεί να δημιουργεί την ψευδαίσθηση της επιστροφής στην κανονικότητα, το τέλος αυτού όμως ίσως να μας προσγειώσει απότομα. 

Η πιθανότητα εμφάνισης ενός δεύτερος κύματος εξάπλωσης του κορονοϊού από το φθινόπωρο, ήταν μεταξύ των βασικών ζητήματα επί των οποίων τοποθετήθηκαν μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπ.Υγείας στο πλαίσιο ανοιχτής συζήτησης που διοργάνωσε το Γραφείο Εκπροσώπησης της Ταϊβάν στην Ελλάδα με αντικείμενο την ανταλλαγή απόψεων για την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας στις δύο χώρες. Η HuffPost ήταν το μόνο Μέσο Ενημέρωσης που είχε προσκληθεί να παρακολουθήσει τη συζήτηση.

Ένας χάρτης και 11 αποκαλυπτικά διαγράμματα του ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων). Η καμπύλη ανά χώρα και πως ξεχωρίζει η Ελλάδα στα Βαλκάνια.

Ο Σεπτέμβρης πρέπει να μας βρει έτοιμους

«Αυτή τη στιγμή η εικόνα στην Ελλάδα είναι πολύ καλή. Ο αριθμός μετάδοσης του ιού είναι πολύ χαμηλός, στο 0.40. Αντιμετωπίζουμε όμως έναν νέο ιό και είναι πολλά ακόμη αυτά που δεν γνωρίζουμε. Η επιτροπή παρακολουθεί στενά όλα τα δεδομένα και από τον Σεπτέμβριο πρέπει να είμαστε έτοιμοι για ένα νέο κύμα ασθενών. Απαιτείται προληπτική δράση», ανέφερε ο κ.Χαράλαμπος Γώγος, καθ. Παθολογίας με ειδίκευση στην ανοσολογία – λοιμώξεις / σύνδρομο σήψης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πάτρα και μέλος της Επιτροπής.

Bέβαια, ήδη όπως ανέφερε έχει γίνει πολλή δουλειά: οι πολίτες, έχουν εμπεδώσει ποια είναι τα μέτρα προφύλαξης, στον τομέα της Υγείας το ιατρικό όσο και το νοσηλευτικό προσωπικό έχει ήδη αποκτήσει εμπειρία, ο αριθμός των ΜΕΘ σχεδόν διπλασιάστηκε φθάνοντας τις 1.000 και φυσικά έχουμε μεριμνήσει για νοσοκομεία αναφοράς.

Επίσης, όπως εκτίμησε τον επόμενο χρόνο η εξάπλωση του ιού θα κυμανθεί πιθανότατα σε χαμηλότερα επίπεδα.

Δεν υπάρχει όμως περιθώριο για εφησυχασμό  παρά μόνο ανάγκη για διαρκή επαγρύπνηση και προετοιμασία για παν ενδεχόμενο.

«Δεν είμαστε στην αρχή του τέλους. Είμαστε απλά στο τέλος του πρώτου κύματος. Το πρόβλημα μπορεί να  επανέλθει από το φθινόπωρο οπότε θα έχουμε και την εμφάνιση της γρίπης και γενικότερα θα έχουμε ασθενείς που θα παρουσιάζουν αναπνευστικά προβλήματα» επεσήμανε με τη σειρά της κ.Άννα Παπά-Κονιδάρη καθ. Μικροβιολογίας, στο Ιατρικό Τμήμα της Σχολής Επιστημών Υγείας στο ΑΠΘ, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ιολογίας, μέλος της Επιτροπής.

Ο σχεδιασμός για τον χειρισμό της κατάστασης που θα διαμορφωθεί από το φθινόπωρο είναι κρίσιμη σημασίας ενώ η ίδια στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα «της έγκαιρης διάγνωσης των ασθενών με την διενέργεια τεστ την περίοδο που θα έχουμε και έξαρση ασθενειών με συμπτώματα που σχετίζονται με το αναπνευστικό»ενώ τόνισε πως πολλά θα εξαρτηθούν, πέραν από το θέμα του καλού σχεδιασμού, και στις «εξελίξεις που θα έχουμε από την επιστημονική κοινότητα σε ό,τι αφορά τις νέες πληροφορίες για την συμπεριφορά του ιού, τα πιθανά νέα φάρμακα, την πορεία ανάπτυξης εμβολίων».

 

Xωρίς γενικό lockdown;

Στο ερώτημα της HuffPost για το εάν ένα δεύτερο γενικό lockdown σε όλη τη χώρα είναι πιθανό, εφόσον έχουμε σημαντική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων μετά και την χαλάρωση των μέτρων η απάντηση του κ.Γώγου ήταν αρνητική.

«Δεν νομίζω πως θα έχουμε ξανά ένα γενικό lockdown όπως αυτό που είχαμε μέχρι τώρα. Η στενή παρακολούθηση, η ιχνηλάτηση των επαφών, η διενέργεια πολλών τεστ θα μας δώσουν τη δυνατότητα να επικεντρωθούμε σε εξάρσεις σε τοπικό επίπεδο», ανέφερε, δείχνοντας πως η λογική φαίνεται να είναι τα «τοπικά lockdown» ή γενικότερα η επιλεκτική επιβολή περιοριστικών μέτρων ανάλογα πάντα με τις εξελίξεις.

Το σενάριο του διευρυμένου lockdown δεν προκρίνεται πλέον παρά το γεγονόςπως, όπως επεσήμαναν όλοι οι ομιλητές, αυτό που έκανε την Ελλάδα ένα success story στην αντιμετώπισης της πανδημίας -και σήμερα είναι μεταξύ των έξι ευρωπαϊκών χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις- ήταν η άμεση λήψη των μέτρων.

«Το ότι εφαρμόσαμε τα μέτρα πριν καταγραφεί ο πρώτος θάνατος, ήταν πολύ σημαντικό. Χώρες όπως η π.χ. η Ισπανία και η Ιταλία δεν το έκαναν.  Η επιτυχία, λοιπόν μίας χώρας στην αντιμετώπιση των εξάπλωσης του ιού δεν συνδέεται μόνο με τον αριθμό των κρουσμάτων που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό και από τον αριθμό των τεστ που διενεργούνται», επεσήμανε ο κ. Δημήτριος Παρασκευής, επίσης μέλος της Επιτροπής και αναπληρωτής καθ. Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής, στο Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

 

Η σπαζοκεφαλιά των «εισαγόμενων» κρουσμάτων και η θωράκιση των νησιών

Πριν το φθινόπωρο βέβαια έχουμε μπροστά μας το καλοκαίρι και την λογική  ανησυχία που πολλοί εκφράζουν για το «άνοιγμα» της Ελλάδας σε τουρίστες από το εξωτερικό ενώ αναμφίβολα οι εξελίξεις του καλοκαιριού μπορεί να διαμορφώσουν ως έναν βαθμό την κατάσταση που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε το φθινόπωρο, με τις πρόσθετες ιδιαιτερότητες που ήδη επισημάνθηκαν. Ήδη ο αρμόδιός υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης προχώρησε σε σχετικές ανακοινώσεις επ’ αυτού και θα υπάρξει και περαιτέρω εξειδίκευση.

Ο προβληματισμός βέβαια παραμένει και ήδη πολλές χώρες προσπαθούν να  βρουν τρόπους ελέγχου των εισαγόμενων κρουσμάτων, με πρώτη ειδικά το τελευταίο διάστημα, την Κίνα.

Όπως επεσήμανε ο κ.Παρασκευής, ο έλεγχος αυτών των κρουσμάτων αυτών είναι το ζητούμενο και φυσικά προς αυτή την κατεύθυνση βοηθά η λήψη ταξιδιωτικού ιστορικού όσων εισέρχονται στη χώρα και η εξαντλητική ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων. «Και εμείς πρέπει να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι, έτοιμη για την εφαρμογή στοχευμένων μέτρων», είπε ο καθηγητής ενώ αναφέρθηκε και στις πολύ καλές επιδόσεις της Ταϊβάν σε αυτό το «μέτωπο» κάνοντας ειδική αναφορά στην χρήση ψηφιακών εφαρμογών και γενικότερα της τεχνολογίας.

Για παράδειγμα στην Ταϊβάν, οι χώροι στους οποίους κινήθηκε ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα εντοπίζονται με τη βοήθεια του GPS στα κινητά ενώ διεθνώς αναπτύσσονται πολλές εφαρμογές για να βοηθήσουν στον εντοπισμό επαφών φορέων και άρα πιθανών κρουσμάτων.

Μια πρώτη γραμμή άμυνας είναι φυσικά αυτή στην οποία αναφέρθηκε ο κ.Γώγος, δηλαδή η διαφορετική αντιμετώπιση τουριστών από χώρες που παρουσιάζουν ανάλογη εικόνα με την Ελλάδα από αυτή άλλων χωρών όπως π.χ. η Ισπανία ή η Ιταλία.

Με δεδομένο βέβαια πως τα νησιά αποτελούν πολύ ειδική περίπτωση καθώς πέραν των μεγάλων δεν διαθέτουν νοσοκομεία, ο κ.Παρασκευής ανέφερε, πως πέραν της θερμομέτρησης και της λήψης ιστορικού η διενέργεια τεστ για για τα νησιά είναι επίσης ένα μέτρο που συζητείται στην επιτροπή στο πλαίσιο και της κατάρτισης των αναλυτικών πρωτοκόλλων που  αφορούν τον τρόπο χειρισμού κρουσμάτων σε αυτά.

ASSOCIATED PRESS
Εικόνα του ιού μέσω μικροσκοπίου (Εθνικό Ινστιτούτο της Υγείας, ΗΠΑ, Φεβαρουάριος 2020)

 

Η επιστήμονας που επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα και η σημασία των τεστ

Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνάμε πως και στην  Ελλάδα το πρώτο κρούσμα κορονοϊού ήταν εισαγόμενο κάτι που μας υπενθύμισε η κ.Παπά η οποία ήταν η πρώτη επιστήμονας στη χώρα μας που επιβεβαίωσε το πρώτο θετικό αποτέλεσμα σε τεστ. 

Όπως αφηγήθηκε, στις 26 Φεβρουαρίου και ενώ ήταν σε εξέλιξη ημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Ιολογίας στην οποία είναι πρόεδρος και μάλιστα με θέμα τον νέο κορονοϊό, την ενημέρωσαν από το διαγνωστικό εργαστήριο που διευθύνει πως μάλλον είχαν το πρώτο θετικό δείγμα.

«Είδα την ένδειξη της μεθόδου PCR και επιβεβαίωσα πως όντως το δείγμα ήταν θετικό. Το πρώτο στην Ελλάδα. Ακολούθως ενημέρωσα τον κ.Τσιόδρα, ενημερώθηκε ο ΕΟΔΥ και λίγο αργότερα επιβεβαίωνα την είδηση στον υπ.Υγείας, τον κ.Κικίλια», αναφέρει η κ.Παπά διευκρινίζοντας πως φυσικά αναφέρεται στην 38χρονη γυναίκα που είχε ταξιδέψει στην Ιταλία.

Ακολούθησε η ιχνηλάτηση των επαφών και όλα τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά εκτός από του γιου της που νοσηλεύτηκε όπως και η μητέρα ενώ όπως επισημαίνει η κ.Παπά το παιδί «αν και εμφανιζόταν για καιρό θετικός στα τεστ, ήταν ασυμπτωματικός», προσθέτοντας στο σημείο αυτό το πόσο σημαντική είναι η διενέργεια αυξημένου αριθμού διαγνωστικών τεστ για την αναχαίτιση της εξάπλωσης της νόσου.

Ελλάδα, Ταϊβάν – Δυο πολύ διαφορετικά secess stories

Το θέμα της εξαντλητικής ιχνηλάτησης και της διενέργειας πολλών τεστ ήταν επίσης ένα από τα θέματα που επισημάνθηκαν σε τοποθετήσεις συμμετεχόντων κατά την ανταλλαγή εμπειριών για τον τρόπο που η Ταϊβάν και η Ελλάδα αντιμετώπισαν την πανδημία.

Ο απολογισμός και για τις δύο χώρες είναι θετικός, ωστόσο οι δύο χώρες δεν έλαβαν τα ίδια μέτρα.

Όπως ανέφερε στον χαιρετισμό του ο επικεφαλής του Γραφείου Εκπροσώπησης της Ταϊβάν στην Ελλάδα, κ.Σέρμαν Κούο, η χώρα του έδρασε άμεσα σε προληπτικό επίπεδο και σήμερα, πέντε μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας αριθμεί περί τα 400 κρούσματα και μόλις επτά θανάτους. Αυτό σε ένα πληθυσμό 23εκατ. πολιτών, σε μια χώρα που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 81 μιλίων από την Κίνα από και προς την οποία εκτελούνταν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019,  600 με 700 πτήσεις εβδομαδιαίως και μάλιστα εξαιτίας χωρίς να είναι καν μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ή έστω παρατηρητής αφού η Κίνα μπλοκάρει τη συμμετοχής της γεγονός που στερεί την χώρα από την άμεση πρόσβαση σε πλήθος επιστημονικών δεδομένων κρίσιμων για την αντιμετώπισης της πανδημίας. Ο κ. Κούο μάλιστα επανέλαβε το αίτημα της χώρας για πρόσβαση στον ΠΟΥ τονίζοντας το αυτονόητο: δεν είναι απλά ένα θέμα διπλωματίας και πολιτικής, είναι θέμα προστασίας ανθρώπινων ζωών και της Δημόσιας Υγείας.  

Έχοντας πάρει όμως ένα ένα σκληρό μάθημα από την επιδημία του SARS , η Ταϊβάν δεν έχασε λεπτό. Προχώρησε σε άμεση αυστηροποίηση των συνοριακών ελέγχων μέχρι που στη συνέχεια απαγορεύσαμε τελείως την είσοδο στη χώρα επισκεπτών από Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Μακάο.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο Τσανγκ Τσουάν Τσαν, πρύτανης της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Εθνικού Πανεπιστημίου της Ταϊβάν η χώρα πήγε σε ένα γενικό lockdown. «Εστιάσαμε στην εξαντλητική ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων με την χρήση νέων τεχνολογιών (εντοπισμός μέσω κινητού τηλεφώνου των χώρων στους οποίους κινήθηκαν οι φορείς) ενώ η χρήση μάσκας δεν χρειάστηκε καν να επιβληθεί στους πολίτες. Γνωρίζαμε ήδη πολύ καλά, λόγω του SARS πως απαιτείται κυρίως σε ΜΜΜ και γενικότερα εσωτερικούς χώρους και στο σημείο αυτό ακολουθήσαμε και πολύ διαφορετική προσέγγιση από τις αρχικές τοποθετήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και όπως φάνηκε εκ των υστέρων, με τις συστάσεις και του αμερικανικού ΚΕΕΛΠΝΟ (CDC) είχαμε δίκιο. Τώρα στις ΗΠΑ τις φοράνε παντού».

Μέτρα βέβαια σαν αυτά που υιοθετήθηκαν στην Ελλάδα επί σχεδόν ενάμιση μήνα δεν εφαρμόστηκαν.  Ωστόσο, ο ο κ. Τσαν εστιάζοντας στις ιδιαιτερότητες που παερουσιάζει η κάθε χώρα,  επεσήμανε πως η επιβολή μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης ήταν κρίσιμης σημασίας για την εξέλιξη της εξάπλωσης του ιού στη χώρα κάνοντας μάλιστα ειδική, θετική αναφορά στην απόφαση να κλείσουν τα σχολεία.

 

Ένας έλληνας στην Ταϊβάν: Εδώ δεν έχει blame game. Όλοι είναι υπεύθυνοι

Την δική του εμπειρία από τη ζωή στην Ταϊβάν, εν καιρώ πανδημίας κατέθεσε και ο έλληνας πλαστικός χειρουργός ο οποίος ζει και εργάζεται στη χώρα, δρ. Μάριος Παπαδάκης. Μάλιστα γράφει και ένα βιβλίο βασιζόμενο στην εμπειρία του.

«Οι παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή την επιτυχή αντιμετώπιση της επιδημίας στην Ταϊβάν είναι πολλοί. Δεν μπορώ να αναφέρω μόνο έναν» ωστόσο «το θέμα της μεγάλης πειθαρχίας των πολιτών στα μέτρα ήταν εντυπωσιακή. Η χρήση μάσκας δεν είχε γίνει ακόμη υποχρεωτική στα ΜΜΜ και όμως όταν πήγαινα να ανέβω σε λεωφορείο χωρίς αυτή  και με έβλεπε ο οδηγός μου έλεγε πως δεν μπορώ να επιβιβαστώ», λέει ο κ.Παπαδάκης.

Αυτή όμως δεν είναι μόνη διαφορά που εντοπίζει σε θέματα κουλτούρας μεταξύ των δύο λαών επισημαίνοντας τον παράγοντα της ατομικής ευθύνης: «Στην Ελλάδα γίνεται λόγος για θεωρίες συνωμοσίας, έχουμε ένα blame game όλοι ψάχνουν να βρουν τον ποιος είναι υπεύθυνος για ό,τι συμβαίνει. Αντιθέτως εδώ όλοι είναι υπεύθυνοι και ο καθένας για τον εαυτό του».

huffingtonpost.gr

Δείτε επίσης!

Ρέθυμνο – Έξι τουρίστες σε ξενοδοχείο καραντίνας – Αυξάνονται τα κρούσματα στην Κρήτη

Έξι τουρίστες φιλοξενεί το ξενοδοχείο καραντίνας στο Ρέθυμνο σύμφωνα με πληροφορίες των τοπικών μέσων ενημέρωσης. Το …

Ρέθυμνο – Αναβάλλονται οι εκδηλώσεις στον δήμο Ανωγείων για την επέτειο του Ολοκαυτώματος

Με λιτή εκδήλωση και ο εορτασμός στην πλατεία Αρμί Tα αυξημένα κρούσματα κορονοΪού και η …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize