Πλούσιες εκδηλώσεις μνήμης και αφιέρωμα πολιτισμού για την επέτειο του ολοκαυτώματος της Καντάνου

1-3 Ιουνίου 2018 πραγματοποιήθηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης του Ολοκαυτώματος της Καντάνου.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή 1η Ιουνίου με την επίσκεψη των δημοτικών σχολείων του Δήμου μας στο Δημαρχιακό Μέγαρο στην Κάντανο, όπου τους έγινε μία εκτενής ξενάγηση, του φωτογραφικού αρχείου Κουτουλάκη, του Δήμου Μαλεβιζίου, από τον αρχαιολόγο Γιώργο Τζωράκη, ένα αρχείο που για 75 χρόνια παρέμενε άγνωστο.

Στη συνέχεια ο Ιστορικός, διδάσκοντας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Γιάννης Σκαλιδάκης μίλησε στους μαθητές για τον πόλεμο και τα γεγονότα της εποχής.

Στον ίδιο χώρο, φιλοξενείται και η έκθεση σκίτσου του σκιτσογράφου Μιχάλη Κουντούρη με αντιπολεμικές και αντιφασιστικές γελοιογραφίες.

Στους χώρους του μουσείου της Καντάνου, εκθέτονται αντικείμενα από τη Μάχη της Κρήτης από τον συλλέκτη Στέλιο Τριπολιτάκη.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε η προβολή του ντοκιμαντέρ του Ματθαίου Φραντζεσκάκη με τίτλο: « Λουλούδια που μαράθηκαν νωρίς» που αναφέρεται στην εκτέλεση 23 αμάχων και την λεηλασία του Κακόπετρου. Μετά τον σύντομο χαιρετισμό του Δημάρχου η εκδήλωση έκλεισε με τραγούδια από τη χορωδία της Ιεράς Μητρόπολης Κισάμου και Σελίνου.

Το Σάββατο 2 Ιουνίου – δεύτερη ημέρα των επετειακών εκδηλώσεων έγιναν οι βραβεύσεις των μαθητών που συμμετείχαν στον μαθητικό διαγωνισμό, σε ζωγραφιές (μαθητές Δημοτικού), σε άρθρο (μαθητές Γυμνασίου), σε δοκίμιο (μαθητές Λυκείου) και μαντινάδας (μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης).

Τα βραβεία που δόθηκαν ήταν:

ΒΡΑΒΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΓΡΑΦΙΑ

  1. Άρτεμις Λιατάκη – Ε΄ Δημοτικού Παλαιόχωρας
  2. Σουλτάνα Σαρτζετάκη – Ε΄ Δημοτικού Παλαιόχωρας
  3. Ανατολή Καστρινάκη – Στ΄ Δημοτικού Καντάνου

ΒΡΑΒΕΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΑΡΘΡΟΥ

  1. Μιχάλης Κασελάκης – Α΄ Γυμνασίου Καντάνου
  2. Ανδριάνα Κονόμη – Β΄ Γυμνασίου Καντάνου
  3. Μενάλλα Ρένη – Β΄Γυμνασίου Καντάνου

ΒΡΑΒΕΙΑ ΓΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΔΟΚΙΜΙΟΥ

  1. Αντώνης Τζατζάνης – Α΄Λυκείου Παλαιόχωρας
  2. Ελένη Φυλλαδιτάκη – Α΄Λυκείου ΕΠΑΛ Καντάνου

ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΑΝΤΙΝΑΔΑΣ

Αναστασία Σάρρου – Ε΄ Δημοτικού Παλαιόχωρας

Μετά τις βραβεύσεις των μαθητών ακολούθησε η επίσημη παρουσίαση στο κοινό του Φωτογραφικού Αρχείου Κουτουλάκη του Δήμου Μαλεβιζίου από τον αρχαιολόγο, επιμελητή της έκθεσης Γιώργο Τζωράκη και τον Δρ. Ιστορίας Μανώλη Δρακάκη.

Ένα “δυνατό μάθημα” ιστορικής μνήμης και ένα υπέροχο φωτογραφικό οδοιπορικό στην Κρήτη των μαζικών καταστροφών και των Ολοκαυτωμάτων!

Απίστευτης ευαισθησίας φωτογραφίες γυναικών -θρηνωδών, παιδιών ορφανών, ανθρώπων που ψάχνουν μέσα στα ερείπια μας συγκίνησαν και μας πρόσφεραν την ομορφιά του πρωτοποριακού για την εποχή του, Έργου Τέχνης!

Στο τέλος η εκδήλωση έκλεισε με τη συναυλία του Ψαραντώνη, μια ξεχωριστή μορφή της κρητικής μουσικής.

Την Κυριακή 3 Ιουνίου οι επετειακές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αναλήψεως της Καντάνου, ακολούθησε η επίσημη δοξολογία, η επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων στην Πλατεία της Καντάνου, το προσκλητήριο Πεσόντων, η κατάθεση στεφάνων, σιγή ενός λεπτού και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Στην εκδήλωση παρέστησαν: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ.κ. Αμφιλόχιος, η Βουλευτής Χανίων κυρία Ευαγγελία Βαγιωνάκη εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, στρατιωτικών Αρχών και Σωμάτων Ασφαλείας, οι Δήμαρχοι Ανωγείων Μανόλης Καλλέργης και Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης, εκπρόσωποι δήμων, πολιτιστικοί φορείς, ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αθλητικοί φορείς και πλήθος κόσμου.

Στη συνέχεια ακολούθησε η ομιλία του Δημάρχου κυρίου Αντώνη Περράκη, στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχιακού μεγάρου στην Κάντανο, την οποία σας μεταφέρουμε αυτούσια:

Κάντανος 2018

Σεβασμιότατε Πανοσιολογιώτατε, αιδεσιμότατοι, κυρία και κύριε Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, κύριε Αντίπεριφερειάρχη.

Κύριε δήμαρχε.

Κύριε δήμαρχε.

 

Σας ευχαριστούμε που με την παρουσία σας τιμάτε την σημερινή ιστορική επέτειο απόδοσης φόρου τιμής σε όλους αυτούς που 77 χρόνια πριν από τα Φλώρια μέχρι την Κάντανο σε μια μοναδική στιγμή εθνικής συσπείρωσης και λαϊκής αντίστασης  χωρίς την καθοδήγηση στρατιωτικών ή πολιτικών αρχών, αυθόρμητα , όλοι μαζί ,  άνδρες ,γυναίκες, παπάδες και παιδιά αντιστάθηκαν   στην πιο καλοστημένη πολεμική μηχανή της Ευρώπης .

Προτάσσοντας την ίδια τους την ζωή  για τα ιδεώδη της ελευθερίας  της αξιοπρέπειας   της δημοκρατίας  δεν δίστασαν να έρθουν σε ρήξη με την κοινή λογική και με το ναζιστικό  φόβο που σκέπαζε από άκρη σε άκρη την Ευρώπη, αναδεικνύοντας το λαϊκό στοιχείο πρωταγωνιστή των εξελίξεων.

Το αντίτιμο για αυτή την παράλογη και παράδοξη  πράξη το πλήρωσαν  τόσο με την ίδια τους τη ζωή όσο και με την ολοσχερή καταστροφή  της Κανδάνου και την τοποθέτηση για πρώτη φορά στην Ευρώπη γραπτών μνημείων που υπογράφουν τη ναζιστική  βαρβαρότητα .

 

Σήμερα 72 χρόνια μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου  και 77 μετά το Ολοκαύτωμα της Κανδάνου  υψώνοντας  το βλέμμα μας  στο πλανητικό χωριό των 7 δις και κάτι κατοίκων, βλέπουμε  την  Γη  να δοκιμάζεται από δικτατορίες, μεταναστευτικά ρεύματα, ρατσισμό, αλλαγές συνόρων, φονταμενταλισμό, ηγέτες με ύφος Βοναπάρτη (Τράμπ ,Ερντογάν), ενώ πάνω από 40 χώρες  βρίσκονται  σε αιματηρές συγκρουσιακές  καταστάσεις.

Η ενωμένη Ευρωπαϊκή   Ένωση του πολιτισμού, της αλληλεγγύης, του κοινωνικού κράτους, της ισόρροπης  οικονομικής ανάπτυξης και της ειρήνης, αυτή δηλαδή που οραματίστηκαν οι επιζώντες της ναζιστικής  φρίκης,  βρίσκεται  μπροστά σε έναν άλλο ,  αφανή οικονομικό πόλεμο όπου τα πάντα επιτρέπονται αρκεί να συμβάλουν στην απεριόριστη κερδοφορία των πολυεθνικών και χρηματοπιστωτικών ομίλων .

Στην εποχή της παγκοσμιοποιημένης χρηματιστηριακής οικονομίας και της αστραπιαίας μεταφοράς κεφαλαίων σ’ όλο τον κόσμο ανεξάρτητες  αρχές,  διεθνής οίκοι αξιολόγησης , επενδυτικά funds σε κλειστά γραφεία  υποβαθμίζουν και αναβαθμίζουν αριθμητικούς δείκτες,  κράτη και ζωές ανθρώπων  επιβάλλοντας   πολιτικές λιτότητας,  συρρίκνωσης  του κοινωνικού κράτους και παραγωγής ανέργων και νεόπτωχων.

Την ίδια στιγμή που τα Panama papers αποκαλύπτουν  ασύλληπτα  χρηματικά ποσά σε   φορολογικούς παραδείσους  στα εξωτικά νησιά Κέιμαν, στις  Σεϋχέλλες , στον Παναμά και αλλού , μέσα στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Μάλτα και Λονδίνο, από τη μια κουνάνε το δάκτυλο στους  τεμπέληδες Έλληνες ενώ από την άλλη

συναγωνίζονται ποιά θα ξεπλύνει καλύτερα  τις μίζες των  πολυεθνικών εταιριών και των  τραπεζικών κολοσσών, που φοροδιαφεύγουν και εξαπατούν κάθε έναν που συναλλάσσεται  με αυτούς, ενώ στα παγωμένα δρομάκια του Νταβός παίζονται τα ζάρια της τύχης του κόσμου.

Ένα πολεμοχαρές και  τεχνολογικά προηγμένο  σύστημα  ενδεδυμένο με ανθρωπιστικό, ηθικοπλαστικό και εκπολιτιστικό μανδύα βομβαρδίζει με χειρουργική ακρίβεια (για το καλό τους φυσικά ) αλλόθρησκους, ομόθρησκους, απολίτιστους και βάρβαρους, καταληστεύει κράτη  δημιουργεί σύγχρονα ολοκαυτώματα, στο  ΙΡΑΚ, στη Συρία, στο Αφγανιστάν,  σπέρνει θύελλες και θερίζει  τρελαμένους, που ανατινάζονται στις αυλές της πολιτισμένης δύσης, η οποία κλαίει με κροκοδείλια δάκρυα για το χαμό των δικών της παιδιών.

Τέλος  ο τρόπος με των οποίο διαπλάθονται κυρίως οι  νέοι, μέσα από το  εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και τα πρότυπα των μέσων μαζικής εξημέρωσης  οδηγούν σε  ένα  σταδιακό ολοκαύτωμα της ιστορικής μνήμης, των αξιακών αρχών  των εθίμων της παράδοσης και του πολιτισμού της κοινωνίας  , πλάθοντας  ένα νέου τύπου ανθρώπου τον homo αδιάφορους βρισκόμενο εν πολιτική αφασία, μπροστά στον καναπέ του με το μόνο ενδιαφέρον του να είναι η απόκτηση και  κατανάλωση υλικών αγαθών, η εγωπάθεια και φυσικά να ψοφήσει η  κατσίκα του γείτονα.

Από το χωριό της Καντάνου που είχε ζήσει την ολοκληρωτική καταστροφή, για να μην βρει ξανά  ο φασισμός  ανέλπιστα μιμητές οφείλουμε να επισημάνουμε ότι είναι απαραίτητη μια  οικονομική αντίληψη που να μειώνει την οικονομική ανισότητα τη βίαιη φτωχοποίηση και τη λιτότητα,η οποία είναι από τους κύριους λόγους που γεννούν την περιθωριοποίηση, την ξενοφοβία, τον ρατσισμό αλλά και την έλλειψη σεβασμού προς τον συνάνθρωπο  δομικά στοιχεία μέσα στα οποία εκκολάφτηκε μια από τις πιο σκοτεινές πλευρές της ανθρώπινης ύπαρξης ο ναζισμός.

 

Και όπως έγραφε ο Λειβαδίτης στο ποίημα «Το τέλειο έγκλημα»

Καμιά φορά μαζεύεται κόσμος κάπου, όλοι κοιτάζουν στο ίδιο σημείο, αλλά δεν βλέπουν τίποτα. Γιατί πάντα γίνεται ένα έγκλημα εκεί που δε συμβαίνει τίποτα»

Μετά την ομιλία του Δημάρχου ακολούθησε ένας σύντομος χαιρετισμός του Αντιπεριφερειάρχη κυρίου Νίκου Καλογερή και εν συνεχεία η ομιλία για τα γεγονότα της εποχής από την Ιστορικό κυρία Νίκη Παπαηλιάκη.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «ΚΑΝΤΑΝΙΑ» τραγούδησε ριζίτικο τραγούδι και η εκδήλωσε έκλεισε με παραδοσιακό κέρασμα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «ΚΑΝΤΑΝΙΑ» και τον Σύλλογο Γυναικών Καντάνου «ΤΑΒΙΘΑ».

Το απόγευμα της Κυριακής πραγματοποιήθηκε ο Αγώνας Δρόμου «Μάχης Φαραγγιού Καντάνου».

Η έκθεση του φωτογραφικού αρχείου Κουτουλάκη του Δήμου Μαλεβιζίου καθώς και η έκθεση σκίτσου του Μιχάλη Κουντούρη θα μείνουν και μετά το τέλος των τριήμερων εκδηλώσεων στην Κάντανο για να δώσουν την ευκαιρία σε κατοίκους και επισκέπτες να δουν τα σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα που καταγράφουν με τον πλέον γλαφυρό τρόπο τις ναζιστικές θηριωδίες στην Κρήτη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς