Τελευταία Νέα

Πλοίο Olympus – Από το Σάββατο έχει αρχίσει να παρουσιάζει διαρροή πετρελαιοειδών

Εκτεθειμένοι σε απανωτές βλάβες, προσαράξεις και άλλα περιστατικά οι επιβάτες και οι ναυτεργάτες

Οι προειδοποιήσεις σε βάρος της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα είναι πλέον καθημερινές για τους χιλιάδες επιβάτες και ναυτεργάτες στα πλοία της ακτοπλοΐας, με τις βλάβες, τις προσαράξεις και άλλου είδους περιστατικά, που δείχνουν ότι τα πράγματα είναι οριακά πλέον στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Και η αιτία δεν είναι άλλη από το κυνήγι του μεγαλύτερου κέρδους στο οποίο επιδίδονται οι εφοπλιστές, με την απλόχερη στήριξη της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.Την Κυριακή το πρωί λαχτάρισαν οι 1.365 επιβάτες του επιβατηγού – οχηματαγωγού πλοίου «ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ ΝΑΞΟΣ», όταν παρουσίασε μηχανική βλάβη ενώ έπλεε στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κύθνου. Εκτελούσε το δρομολόγιο από Πειραιά για Πάρο – Νάξο – Ηρακλειά – Σχοινούσα – Κουφονήσι – Κατάπολα Αμοργού. Την ίδια μέρα συγκρούστηκε το ακτοπλοϊκό ταχύπλοο «FLYING CAT 3», το οποίο μετέφερε 51 επιβάτες, με θαλάσσιο ταξί έξω από το λιμάνι της Υδρας. Το αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστεί ο ναυτεργάτης που οδηγούσε το θαλάσσιο ταξί.

Το Σάββατο το απόγευμα, το ταχύπλοο καταμαράν «ΣΟΥΠΕΡ ΚΑΤ», με 131 επιβάτες, έμεινε εντελώς ακυβέρνητο έξω από το λιμάνι της Μυκόνου από μηχανική βλάβη. Ρυμουλκήθηκε για να μπορέσει να καταπλεύσει με ασφάλεια στο λιμάνι και να αποβιβάσει, ενώ ευτυχώς ο καιρός ήταν καλός. Ενώ την Παρασκευή το απόγευμα μηχανική βλάβη παρουσίασε το επιβατηγό «ΔΩΔΕΚΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ», με 34 επιβάτες, καθώς έπλεε στη θαλάσσια περιοχή της Κατερίνης.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής, ένα ακόμα γέρικο ακτοπλοϊκό πλοίο, το «ΑΚΟΥΑ ΜΠΛΟΥ» (πρώην «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ»), με 86 επιβάτες, κατά τη διάρκεια των χειρισμών κατάπλου στο λιμάνι Γαυρίου της Ανδρου έπεσε πάνω στην προβλήτα. Για σιγουριά το πλήρωμα, αμέσως μετά, το «έκατσε» σε αμμώδη αβαθή μέσα στη λιμενολεκάνη του Γαυρίου.

Βρωμίζει τη Σαντορίνη το «ΟΛΥΜΠΟΥΣ»

Στο μεταξύ, το υπερήλικο (έτος κατασκευής 1976) ακτοπλοϊκό πλοίο «ΟΛΥΜΠΟΥΣ» (πρώην «ΕΛΛΗ Τ») συνεχίζει να βρωμίζει με πετρελαιοειδή και σκουριά τη θάλασσα της Σαντορίνης, καθώς από το Σάββατο έχει αρχίσει να παρουσιάζει διαρροή πετρελαιοειδών. Το πλοίο έχει ακινητοποιηθεί στη Σαντορίνη μετά την πρόσκρουσή του πάνω σε ύφαλο την 1η Αυγούστου, από την οποία προκλήθηκαν πολλαπλά ρήγματα στα ύφαλα του πλοίου.

Η ανάδοχος εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων και προστασίας περιβάλλοντος είχε τοποθετήσει περιμετρικά του πλοίου πλωτό φράγμα και απορροφητικά μαξιλάρια, ωστόσο μετά τη διαπίστωση των πετρελαιοειδών χρειάστηκε να τοποθετήσει και δεύτερη σειρά πλωτού φράγματος, απορροφητικές πετσέτες και επιπλέον απορροφητικά φράγματα.

Οπως έχει ενημερώσει το Λιμενικό, σε επιθεώρηση του πλοίου από τον εξουσιοδοτημένο επιθεωρητή Κ.Γ.Ε. PARIS MOU Σύρου, με τη συνδρομή δύο επιθεωρητών – ναυπηγών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, διαπιστώθηκαν σημαντικές ελλείψεις και παρατηρήσεις στον τομέα των Δ.Σ. SOLAS, LOAD LINES, MLC 2006, MARPOL & ISM CODE, οι οποίες δικαιολογούν την κράτηση του πλοίου.

Καταγγελίες αναφέρουν ακόμα ότι το μηχανοστάσιό του είναι «ρημάδι». Αλλωστε είναι χαρακτηριστικό ότι το πλοίο εκτελούσε το πρώτο του δρομολόγιο, αποπλέοντας από Πειραιά για Μήλο, Σαντορίνη και Ρέθυμνο, όπου δεν έφτασε ποτέ, ενώ υποτίθεται ότι είχε βγει από εκτεταμένες επισκευαστικές εργασίες… Παρ’ όλα αυτά, το πλοίο έφερε πιστοποιητικά αξιοπλοΐας από τον Ρωσικό Νηογνώμονα.

Ολα αυτά τα περιστατικά, που είναι πλέον καθημερινά, βοούν για τους κινδύνους που διατρέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα εξαιτίας της μείωσης του ακτοπλοϊκού στόλου από τους εφοπλιστές, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έχουν εν πλω αρκετά πλοία γέρικα και υποσυντήρητα, τα οποία εκτελούν ασταμάτητα πήγαινε – έλα, ενώ διαρκώς μειώνουν τις οργανικές συνθέσεις, αξιοποιώντας το θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώνουν για λογαριασμό τους όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις.

Ενδεικτική ήταν πρόσφατη δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας Π. Πλακιωτάκη. Χαρακτήρισε «συνήθη» όλα αυτά τα περιστατικά, κάνοντας σαφές ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πάρει κανένα μέτρο σε βάρος των εφοπλιστών.

Δείτε επίσης!

Ρέθυμνο – “Προτρέπουμε όσους δεν τελείωσαν το γυμνάσιο και θέλουν, αλλά είναι διστακτικοί, να κάνουν το μεγάλο βήμα”

Αυτή τη σχολική χρονιά, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, δεν ήταν δυνατό να πραγματοποιήσουμε την καθιερωμένη …

Ρέθυμνο – Αλώνες – Το χωριό του ήρωα της Πόλης συνέχισε να βγάζει ήρωες!

Μετά τον παπά Λευτέρη Νουφράκη, τον μοναδικό που λειτούργησε το 1919 στην Αγιά Σοφιά, ακολούθησαν …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize