Τελευταία Νέα

Πλακιάς – Ξεκίνησαν οι εργασίες στον Παλίγκρεμνο στο τμήμα για το οποίο είχε προσφύγει ο δήμος Αγίου Βασιλείου

Η περιοχή του Παλίγκρεμνου, πέρα από την οικολογική της σημασία με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των βράχων, έχει τεράστια ιστορική και πολιτιστική αξία, αφού συνδέεται με τις μεταλλευτικές δραστηριότητες που έλαβαν χώρα στον παρακείμενο γκρεμό.

Ο Παλίγκρεμνος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους γεώτοπους της Κρήτης κι έχει προταθεί να συμπεριληφθεί στον Άτλαντα των Γεωλογικών Μνημείων του Αιγαίου.

Στο μοναδικό αυτό τοπίο του Πλακιά οι μπουλντόζες ήδη ξεκίνησαν εργασίες για μια ξενοδοχειακή επένδυση, η οποία ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις από το 2019 τόσο από το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Ρεθύμνου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, αλλά και από το δήμο Αγίου Βασιλείου που είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο δήμος Αγίου Βασιλείου θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες τις επόμενες κιόλας μέρες.

Υπενθυμίζεται ότι ο δήμος Αγίου Βασιλείου, το 2020 είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να ακυρωθεί η από 20-5-2020 γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής και κάθε άλλη συναφής με την παραπάνω Πράξη, με την οποία εγκρίθηκε αρχιτεκτονική μελέτη κατασκευής υπόσκαφων κτιρίων στην θέση «Παλίγκρεμνος» του Πλακιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Παλίγκρεμνος πέρα από τη διασημότητά του ως δραματικού ανάγλυφου μιας κατακόρυφης πλαγιάς, με τον γραμμικό γεωλογικό του καθρέφτη, παρουσιάζει μια σπάνια κατοπτρική επιφάνεια ενός ειδικού ρήγματος, όπως το λέει και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Κρήτης και συνιστά γεωλογικό φαινόμενο μοναδικής σύστασης και δομής, την οποία ενδέχεται να κλονίσουν οι πιθανές διανοίξεις θεμελίων.

Φωτογραφίες: Ελένη Βαρδάκη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς