Τελευταία Νέα

“Περιβάλλον- Τοπική- Ιστορία- Πολιτισμός” – Διήμερο προβολών

23,24 Αυγούστου 2021, Κινηματοθέατρο ΡΟΔΟΝ

Ώρα προσέλευσης 20:30, Ώρα προβολής 21:00

Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα προφύλαξης από COVID- 19.

Ο Όμιλος «Cine-Εκπαίδευση για τον οπτικοακουστικό εγγραμματισμό» συμμετέχει στο Πρόγραμμα του 5ου Φεστιβάλ Καλλιτεχνικής Δημιουργίας Ροδίων με Διήμερο προβολών οπτικοακουστικού υλικού με κεντρικό θεματικό άξονα το Περιβάλλον, φυσικό και ανθρωπογενές, την Τοπική Ιστορία και τον Πολιτισμό.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021: Προβολή οπτικοακουστικού υλικού μαθητικών κινηματογραφικών ομάδων με επίκεντρο το περιβάλλον.

Θα προβληθούν οκτώ(8) ταινίες μικρού μήκους προϊόν δημιουργικών οπτικοακουστικών δραστηριοτήτων μαθητικών κινηματογραφικών ομάδων από σχολεία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης στην περιοχή μας.

Η θεματολογία από τη σχολική παιδική-εφηβική τους ζωή, την πόλη τους, το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, υλικό από σχολικές περιβαλλοντικές δραστηριότητες στο πλαίσιο εκπαιδευτικών projects, θέματα που ενέπνευσαν και ευαισθητοποίησαν μαθητές και εκπαιδευτικούς για την προστασία της χλωρίδας και πανίδας του τόπου τους, του φυσικού πλούτου και αγαθών του νησιού τους (το ελάφι της Ρόδου, το μικρόσωμο αλογάκι, το νερό και η αξία του για τη ζωή, η υπεραιωνόβια ελιά, από την τοπική λαογραφία κ.ά.). Ταινίες που ευαισθητοποιούν και προβληματίζουν για την ανθρώπινη παρέμβαση στη φύση, που μπορούν να επιδράσουν και να αλλάξουν τις καθημερινές συνήθειες μικρών και μεγάλων.

Σήμερα, στη σκιά των τραγικών πυρκαγιών που έπληξαν το νησί μας και ολόκληρη τη χώρα, οι παιδικές και εφηβικές αφηγήσεις, με ήχο και εικόνα, υψώνουν τη φωνή τους απέναντι στις καταστροφικές ανθρώπινες παρεμβάσεις στο περιβάλλον και απαιτούν γενναία μέτρα για την προστασία του. Τα παιδιά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά ταυτόχρονα δίνουν ελπίδα, αισιοδοξία και προοπτική!

Θα προβληθούν ταινίες από τις κινηματογραφικές ομάδες των παρακάτω σχολικών μονάδων: 3o Νηπιαγωγείο Αρχαγγέλου, 3ο Νηπιαγωγείο Καλυθιών, 3ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου, Δημοτικό Σχολείο Απερίου Καρπάθου, Δημ. Σχολείο Ψίνθου, 4ο Γυμνάσιο Ρόδου, Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο, 1ο ΕΠΑΛ Ρόδου.

Πριν την προβολή θα προηγηθεί ολιγόλεπτη παρουσίαση των ταινιών από τους δημιουργούς και συντελεστές των ταινιών, μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Τρίτη, 24 Αυγούστου 2021: ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΡΟΔΙΑΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Συνολική παρουσίαση της συλλογής μικρών βίντεο, από το ομώνυμο ιστορικό κανάλι στο youtube «ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΡΟΔΙΑΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ», του Ρόδιου κινηματογραφιστή Γιώργου Τζεδάκη, αντιπροέδρου του Δ.Σ του Ομίλου μας και συντονιστή του κινηματογραφικού εργαστηρίου Cine- Chevalier του Κοινωφελούς Ιδρύματος Υποτροφιών Εμμ. και Μ. Σταματίου.

To υλικό που θα προβληθεί τη δεύτερη ημέρα του Διήμερου, δημιουργεί «οπτικές νύξεις» καθώς αναδεικνύει άγνωστα σημεία της Ρόδου, αλλά και μνημεία αρχαίας και πρόσφατης ιστορίας του νησιού, θίγοντας και αναδεικνύοντας πολιτιστικά, ιστορικά και σύγχρονα οικολογικά θέματα προσβλέποντας στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία σημαντικών χώρων πολιτιστικής, αρχαιολογικής, ιστορικής και οικολογικής σημασίας.

Ο δημιουργός του υλικού θέτει ως πρωταρχικό στόχο να διατηρηθούν αυτά τα θέματα στην επικαιρότητα και ταυτόχρονα να αποτελέσουν έναυσμα για να ανακαλύψουμε ξανά το νησί μας, προβάλλοντας τους χαμένους θησαυρούς του με μια φρέσκια και πρωτότυπη ματιά. Ταυτόχρονα, το προτεινόμενο υλικό αποτελεί ένα θαυμάσιο εργαλείο και υλικό μάθησης και ανακάλυψης της Τοπικής Ιστορίας

του νησιού μας, αναδεικνύοντάς το και ως ένα σύγχρονο επικουρικό μέσο στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Το αναλυτικό πρόγραμμα θα διανεμηθεί στους θεατές στην είσοδο του θερινού κινηματοθέατρου.

Χορηγοί

· Περιφέρεια Ν. Αιγαίου,

· Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού(Δ.Ο.Π.ΑΡ.),

· Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου

· Ομοσπονδία Παροικιακών Δωδεκανησιακών Σωματείων Ρόδου,

Υποστήριξη

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πεταλούδων(Κ.Π.Ε.)

Ρόδος, 16/8/2021 Το Δ.Σ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς