Τελευταία Νέα

Πέπη Μπιρλιράκη – Η αυτοδιοίκηση μπορεί παρέμβει στην τουριστική κρίση

Οι δήμοι μπορεί να βρεθούν στην πρώτη γραμμή και να βοηθήσουν αποτελεσματικά την τουριστική βιομηχανία, η οποία ταλανίζεται επικίνδυνα λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του covid 19. Αυτό υποστηρίζει η Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Επιχειρηματικότητας και Εθελοντισμού του Δήμου Ρεθύμνης κ. Πέπη Μπιρλιράκη, προτείνοντας οκτώ σημεία καίριας παρέμβασης, με τα οποία μπορεί η αυτοδιοίκηση να συμβάλει στην στήριξη της βαριάς βιομηχανίας της χώρας ενισχύοντας την προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης.

Πρόκειται για παρεμβάσεις, με τις οποίες ο δήμος Ρεθύμνου δίδει τον δικό του αγώνα στήριξης του τουρισμού σε μια περίοδο που η ανησυχία για το τουριστικό παρόν και μέλλον του τόπου είναι πιο έντονη από ποτέ άλλοτε στο παρελθόν.

«Είναι πασιφανές ότι η κρίση που ζούμε είναι πρωτοφανής και διαρκείας» δηλώνει στο «Ρέθεμνος» η κ. Μπιρλιράκη, για να συμπληρώσει, ότι «πρώτη φορά ο σύγχρονος Τουρισμός μένει άναυδος και παράλυτος χωρίς να μπορέσει να αντιδράσει άμεσα, όπως κάνει συνήθως». Σκιαγραφώντας την κατάσταση που επικρατεί κατά την τρέχουσα τουριστική περίοδο, η Αντιδήμαρχος Τουρισμού Ρεθύμνου επισημαίνει, ότι «ο ιός Covid-19 μας φέρνει αντιμέτωπους με νέα δεδομένα, νέες ανάγκες και νέες προκλήσεις. Δράσεις, στρατηγικές και πρακτικές, οι οποίες ακολουθούνταν ως τώρα με εξαιρετικά αποτελέσματα, πρέπει να προσαρμοστούν, να εξελιχθούν ή και να αντικατασταθούν. Είναι επομένως, αναπόφευκτη η κατεύθυνση σε ένα νέο προφίλ Τουρισμού, σε νέες σχέσεις επισκεπτών και εργαζομένων, σε νέους προορισμούς και σε νέους τρόπους επικοινωνίας, προβολής και προώθησης.»

Συμμετέχοντας στον δημόσιο διάλογο για την αντιμετώπιση της κρίσης και της χάραξης πολιτικών που θα δώσουν προοπτική στο τουριστικό γίγνεσθαι, η Πέπη Μπιρλιράκη θεωρεί, ότι απαιτούνται συγκεκριμένες παρεμβάσεις από τους τουριστικούς επιχειρηματίες και αντίστοιχα καίριες πολιτικές επιλογές από την αυτοδιοίκηση.

ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

Απαντώντας στο ερώτημα για το τί πρέπει να κάνουν οι επιχειρηματίες του τουρισμού για να κερδίσουν το χαμένο έδαφος των δύο τελευταίων ετών και κυρίως για να επανέλθει αριθμητικά και ποιοτικά ο τουρισμός στην κατάσταση του 2019, η Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Ρεθύμνης κ. Πέπη Μπιρλιράκη, θεωρεί πως πρέπει να έχουν τις εξής κατευθύνσεις:

  • Να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις της πανδημίας, να είναι ευέλικτοι και προσαρμοστικοί και να οπλιστούν με γνώσεις και μέτρα για την υγιεινή και την ασφάλεια των πελατών και επισκεπτών τους. Ο ταξιδιώτης του σήμερα και του αύριο, θα έχει ζωντανό το βίωμα του φόβου και των αποτελεσμάτων της πανδημίας.
  • Να εμπλουτίσουν το τουριστικό τους προϊόν και να αυξήσουν τα κίνητρα επισκεψιμότητας. Το προφίλ του επισκέπτη αλλάζει αργά αλλά σταθερά και πρέπει να είμαστε σε παράλληλη πορεία, αφουγκραζόμενοι τους ειδικούς που μελετούν τις νέες τάσεις.
  • Να επενδύσουν στη δημιουργικότητα και την καινοτομία, στον Εναλλακτικό και Βιώσιμο Τουρισμό.
  • Να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες με κάθε δυνατό τρόπο (δημιουργία περιεχομένου και προβολή).
  • Να αναζητήσουν εναλλακτικά εργαλεία χρηματοδότησης και ενίσχυσης.
  • Να εστιάσουν στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα κάθε περιοχής, να σχεδιάσουν νέες στρατηγικές, αλλά και εναλλακτικά πλάνα για να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα και προκλήσεις.
  • Πάνω απ’ όλα, να συμμετέχουν στη συνολική προσπάθεια του προορισμού για ένα πιο γρήγορο αποτέλεσμα επαναφοράς, καθώς η εποχή μας ζητά συμπράξεις για καλύτερα αποτελέσματα.

ΤΑ ΟΚΤΩ ΣΗΜΕΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Με δύο άξονες κατεύθυνσης και οκτώ σημεία παρέμβασης ο Δήμος Ρεθύμνου δίδει το παρόν στην τρέχουσα δύσκολη τουριστική συγκυρία. Αυτά αποτελούν παράλληλα και πρόταση για κάθε οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης με τουριστική βιομηχανία.

Απαντώντας, λοιπόν στο ερώτημα για το τί πρέπει να κάνει η αυτοδιοίκηση για να βοηθήσει την τουριστική βιομηχανία σε κάθε τόπο και πως αντιμετωπίζει την συγκεκριμένη πρόκληση ο Δήμος Ρεθύμνης, η κ. Μπιρλιράκη είπε τα εξής:

«Θα έθετα δύο άξονες – τι κάνουμε πάγια για τον Τουρισμό ως Δήμος, και τι κάνουμε  για την περίοδο Covid-19.

Ο Δήμος τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να αποκτήσει σταθερό βηματισμό ανάπτυξης, πολύ κοντά στον ιδιωτικό τομέα.

Θεωρούμε υποχρέωσή μας ως Δήμος και πράττουμε τα κάτωθι:

1.Δημιουργούμε τις σωστές υποδομές για ποιότητα ζωής σε όλους τους τομείς.

Πρώτα το βιώνουν οι πολίτες μας, οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό και παράλληλα οι επισκέπτες.

Οι άξονες Καθαριότητα, Aισθητική, Eικόνα Παλιάς και Νέας Πόλης, καθώς και των παραλιών και χωριών είναι προτεραιότητα για μας. Η Αντιδήμαρχος Τουρισμού και μέλη της Επιτροπής συμμετέχουν στα κυριότερα όργανα σχεδιασμού ανάπτυξης και υποδομών του Δήμου,(Χρήσεις Γής,ΓΠΣ, ΣΒΑΚ,MASTERPLAN Λιμενικού ταμείου)  μεταφέροντας και την Τουριστική άποψη σ’ αυτά.

2.Ασφάλεια: Ναυαγοσωστικό, συντονισμός με τα Σώματα Ασφαλείας, Υγιεινή, συντονισμός με Περιφέρεια και Νοσοκομείο. Συντονίσαμε τα σεμινάρια επιμόρφωσης για τον Covid-19 σε πολίτες από την Περιφέρεια και την Ιατρική Σχολή Παν/μίου Κρήτης.

3.Υπηρεσίες: με το σύστημα Δημότης Ρεθύμνου, τον οδηγό Προσβασιμότητας, τη Βιώσιμη Κινητικότητα

(ηλεκτρικά οχήματα, διαβάσεις ΑΜΕΑ, σήμανση στις εισόδους της πόλης, κ.λπ.) τον Δακτύλιο στο Ιστορικό Κέντρο, το σύστημα ηλεκτρονικής στάθμευσης, δίνουμε στον πολίτη και τον επισκέπτη μας την εικόνα Σύγχρονου και Έξυπνου Προορισμού και παράλληλα

4. Πράσινου προορισμού με την τήρηση μέτρων για το ποδήλατο –Bike Friendly, την Careta-Careta, την προβολή της ενδοχώρας. Αδιαμφισβήτητα προσόντα που τα προβάλλουν και οι πιστοποιήσεις και τα βραβεία απ’ όλη την Ευρώπη

5.Εκπαίδευση: Για μας απαραίτητη και πολύτιμη για ένα τουριστικό προορισμό-προϊόν που θέλει να αναπτύσσεται με τα σύγχρονα πρότυπα.

Ο Δήμος Ρεθύμνης στηρίζει έμπρακτα και καθημερινά τη Σχολή Ξεναγών Κρήτης που λειτουργεί υποδειγματικά, καλύπτοντας τις πολλές ελλείψεις που υπάρχουν από το Υπουργείο και εξισορροπούνται από την Υπεύθυνη της Σχολής, κα Καραμπέτσου, με τη βοήθεια του Δήμου.

Παράλληλα πιέζουμε όλοι προς πάσα κατεύθυνση για τη δημιουργία Σχολής Τουρισμού στο Ρέθυμνο.

Συνεργαζόμαστε στενά με τα δύο Πανεπιστήμια Κρήτης για δράσεις, έρευνα, προγράμματα και πρακτική άσκηση των φοιτητών.

Άριστη συνεργασία έχουμε και με τις ιδιωτικές σχολές Τουρισμού του τόπου μας, προσπαθούμε δε να συμπληρώσουμε τις γνώσεις και τις ειδικότητες των εργαζομένων μέσω των προγραμμάτων Δια Βίου Μάθηση και με εθελοντές από το δίκτυο ΡΕΘελοντώ του Δήμου μας.

6. Ενημέρωση: Συντονίζουμε συναντήσεις μεταξύ των φορέων του Τουρισμού με τα Σώματα Ασφαλείας, την Περιφέρεια Κρήτης, τους υπεύθυνους Πρυτάνεις και Διοικητές των Ιδρυμάτων μας, των ειδικών σε θέματα Υγιεινής, Ασφαλείας, Οικονομίας, όπως πχ. την ενημερωτική συνάντηση του Προέδρου ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γιώργου Καββαθά.

7. ΠΡΟΒΟΛΗ  μέσω της σελίδας  WWW.RETHYMNO.GUIDE και των SOCIAL MEDIA

με ΜΟΝΙΜΟ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΧΟ ΜΑΣ που βρίσκεται πάνω και κάτω απ’ όλα και που δεν σταματάμε ποτέ να τον δουλεύουμε: RETHYMNO–ALL YEAR ROUND DESTINATION, δηλαδή, το Ρέθυμνο-  Προορισμός για ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ.

Προβάλλουμε με όλους τους τρόπους τις ατέρμονες δυνατότητες του τόπου μας, τις εναλλακτικές μορφές Τουρισμού που διαθέτουμε και τις μοναδικού επιπέδου υπηρεσίες Τουρισμού που, σε συνδυασμό με τη φιλόξενη συμπεριφορά των ντόπιων, μας κρατά σε υψηλό επίπεδο προτίμησης.

Οι τρόποι προβολής που έχουν προταθεί από την Επιτροπή Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας και έχουν ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, βοηθούν στην αναγνωρισιμότητα του Ρεθύμνου σε όλες τις Αγορές, και στην μέγιστη αρωγή στις προσπάθειες των εργαζομένων στον Τουρισμό, καθώς και όλες τις παράπλευρες υπηρεσίες που έχουν άμεση ή έμμεση επίδραση απ’ αυτόν.

Το Τμήμα Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας δεν σταμάτησε να δουλεύει ούτε μία μέρα στη διάρκεια της κρίσης Covid-19. Για να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη μέρα, διαμορφώσαμε τον σχεδιασμό με τα νέα δεδομένα και κρατήσαμε ζωντανή επαφή διαδικτυακά με όλες τις Aγορές.

Συμμετείχαμε σε Εκθέσεις και παρουσιάσεις Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού σε Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Πολωνία, Βέλγιο, Ρωσία και Ντουμπάι.

Παρουσιάσαμε το Ρέθυμνο σε Αμερική  Γερμανία, Ελβετία μέσω του Greek Panorama.

Επιμεληθήκαμε και συμμετείχαμε σε πανελλήνιας εμβέλειας τηλεοπτικές ταξιδιωτικές εκπομπές σε προσπάθεια προβολής του τόπου και προσέλκυσης εσωτερικού τουρισμού.

Δημιουργήσαμε καταχωρήσεις σε κεντρικά περιοδικά και τουριστικούς οδηγούς Ελλάδας και εξωτερικού και ήρθαμε σ’ επαφή με influencers (νέους που επηρεάζουν την κοινή γνώμη) για ιδιαίτερη προβολή.

Ετοιμάζουμε ομάδες δημοσιογράφων και τουρ. Πρακτόρων από διάφορες χώρες, οι οποίοι θα μας επισκέπτονται στη διάρκεια του καλοκαιριού για προσωπικές επαφές με ντόπιους επιχειρηματίες και ξεναγήσεις.

8.Οικονομική: Η στήριξη λόγω Covid-19 των επιχειρήσεων Τουρισμού από τοn Δήμο μας, υπενθυμίζω ότι εξάντλησε όλα τα δυνητικά μέσα που μας έδινε το κράτος:

Απαλλάξαμε από τα δημοτικά τέλη  όλες τις επιχειρήσεις που έπρεπε να κλείσουν για όλο το διάστημα με κυβερνητική απόφαση.

Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που κάνουν χρήση κοινόχρηστου χώρου απαλλάχθηκαν από το τέλος κατάληψης κοινόχρηστου χώρου για την περίοδο που ήταν κλειστά, τους παραχωρήθηκε δε και δωρεάν επιπλέον χώρος.

Επιχειρήσεις που μίσθωσαν ομπρελοκαθίσματα στην παράλια ζώνη στον αιγιαλό ωφελήθηκαν έκπτωση 40%.

Ανάλογες ελαφρύνσεις είχαν και από το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο οι επιχειρηματίες.»

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση της η κ. Μπιρλιράκη είπε τα εξής «Έχοντας την πεποίθηση ότι πολλά μπορούν και πρέπει να γίνουν ακόμα, πάνω απ’ όλα, προσπαθούμε να στηρίξουμε ηθικά τους επιχειρηματίες και εργαζομένους του Δήμου μας δημιουργώντας το κατάλληλο περιβάλλον ψυχολογικής και οικονομικής στήριξης για να ξεπεράσουμε όλοι μαζί τον σκόπελο του Covid- 19 και να ανοιχτούμε για άλλη μια φορά στις ατέλειωτες προοπτικές που ο Τουρισμός προσφέρει στον τόπο μας.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς