ΠΕΚ – Διαμαρτυρία – Αδιαφορία Λιβανού για προβλήματα των κτηνοτρόφων και ενίσχυση 30 ευρώ ανά ζώο

Διαμαρτυρόμαστε και καταγγέλλουμε την αδιαφορία του υπουργείου για την επίλυση των προβλημάτων των κτηνοτρόφων, τονίζει σε ανακοίνωσή της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ).

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Καμπούρης, Αντιπρόεδρος της ΠΕΚ, «έχουμε μια μεγάλη πτώση εισοδήματος λόγω των χαμηλών τιμών σε γάλα και κρέας. Το Πάσχα οι αυξημένες τιμές αμνοεριφίων ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός που αφορούσε μικρό αριθμό αιγοπροβατοτρόφων. Συνεχώς τα κοπάδια μειώνονται. Οι μέσες τιμές σε πρόβειο γάλα είναι στα 90 λεπτά, στο γιδινό 50 – 55 λεπτά και στο αγελαδινό 35 – 40 λεπτά. Το κόστος από την άλλη είναι μεγάλο λόγω των ζωοτροφών.
Ουδεμία απάντηση πήραμε από το ΥπΑΑΤ στο κατατεθέν υπόμνημά μας μετά την τηλεδιάσκεψη του φεβρουαρίου και κανένα πρόβλημά μας δεν έχει επιλυθεί. Το ζωϊκό κεφάλαιο καθημερινά μειώνεται, οι κτηνοτρόφοι λιγοστεύουν και η απώλεια εισοδήματος, εδώ και πέντε χρόνια, είναι τόση μεγάλη που οι κτηνοτρόφοι στη μεγάλη πλειοψηφία τους αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΚ κ. Στέργιος Κύρτσιος, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει μια αδιαφορία από το ΥπΑΑΤ στα προβλήματα των κτηνοτρόφων. Έχουμε μεγάλο οικονομικό πρόβλημα στον κλάδο λόγω της αύξηση φέτος των τιμών στις ζωοτροφές κατά 40%. Ζητάμε να καταβληθεί μια οικονομική ενίσχυση σε όλους τους κτηνοτρόφους. Αν ο υπουργός κ. Λιβανός δεν ασχοληθεί με τα προβλήματά μας θα ζητήσουμε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό».

Η ΠΕΚ απαιτεί άμεση επίλυση των προβλημάτων όπως ακριβώς κατατέθηκαν στο υπόμνημά της. Συγκεκριμένα και σε απόλυτη προτεραιότητα απαιτεί:

1) Την de minimis ενίσχυση με το ποσό των 30 ευρώ ανά ζώο όλων των κτηνοτρόφων.

2) Την παραδειγματική τιμωρία της γαλακτοβιομηχανίας που νόθευε τη φέτα και τον άμεσο έλεγχο όλων των γαλακτοβιομηχανιών.
3) Την άμεση πληρωμή όλων των χρημάτων που οφείλονται σε κτηνοτρόφους και αγρότες από κακές και καθυστερημένες πληρωμές.
4) Την ενημέρωση και την αποδοχή των προτάσεών μας ενόψει της νέας ΚΑΠ.

5) Άλλη πολιτική διαχείρισης των βοσκοτόπων με την ταυτόχρονη αύξησή τους και την πανελλαδική ενιαιοποίηση των τιμών.

6) Την επιστροφή και απόδοση των χρημάτων (446 εκ. ευρώ) της δικαίωσης των βοσκοτόπων από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο με τη μορφή επιδότησης των θηλυκών αμνοεριφίων με στόχο την αύξηση του ζωϊκού κεφαλαίου

7) Τον πραγματικό και όχι τον υποκριτικό έλεγχο των ελληνοποιήσεων.

8) Την στήριξη του κυρίαρχου αιτήματός των αγώνων μας για αύξηση των τιμών στο 1,30 πρόβειο, 0,90 κατσικίσιο, 0,60 αγελαδινό.

«Καλούμε όλους τους κτηνοτρόφους σε ετοιμότητα για να ξεκινήσουμε νέους αγώνες και κινητοποιήσεις εάν δεν ικανοποιηθούν  τα αιτήματά μας», τονίζει η ΠΕΚ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς