Τελευταία Νέα

Παραμένει το χάσμα ΔΝΤ – Βερολίνου για το ελληνικό χρέος

Χωρίς ανακοινώσεις ολοκληρώθηκε το Washington Group που συνεδρίασε στον Καναδά, στα πλαίσια της G7, με τη συμμετοχή και της Κριστίν Λαγκαρντ, με αντικείμενο τη διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ στις ΗΠΑ Κατερίνα Σώκου, δεν έχει ακόμη βρεθεί η χρυσή τομή για το ελληνικό χρέος. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ενώ ευρωπαίοι αξιωματούχοι κάνουν λόγο για πρόοδο στις διαβουλεύσεις, το ΔΝΤ κράτησε κλειστά τα χαρτιά του.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, αν και πως η προθεσμία που έχει δώσει το Ταμείο για την συμμετοχή του στο Ελληνικό Πρόγραμμα εκπνέει την ερχόμενη Δευτέρα.

Σταυρόλεξο για «δυνατούς» λύτες

Η κατάσταση της διαπραγμάτευσης μοιάζει με ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες και αυτό γιατί τόσο το Βερολίνο, όσο και το ΔΝΤ πρέπει να γεφυρώσουν διαφορές που είναι αρκετά μεγάλες.

Το Βερολίνο επιζητεί να βρει έναν τρόπο που θα επιτρέπει την πλήρη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα χωρίς να επιστρέψει μια πολύ μεγάλη ελάφρυνση χρέους, καθώς είναι γνωστό πως αυτή είναι πολύ δύσκολο να περάσει από τη Bundestag.

Από την άλλη το ΔΝΤ ζητεί μεγάλη ελάφρυνση χρέους με την επιμήκυνση των πληρωμών των δανείων του δεύτερου προγράμματος (ΕFSF) για 10-15 χρόνια τουλάχιστον. Συγχρόνως ζητεί ο μηχανισμός ελάφρυνσης του χρέους να τίθεται σε λειτουργία απολύτως αυτόματα χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με το Βερολίνο από την πλευρά του να ζητεί ο εν λόγω μηχανισμός να λειτουργεί με όρους και προϋποθέσεις. Κυρίως όμως η γερμανική κυβέρνηση θέλει όποτε ενεργοποιούνται τα μέτρα ελάφρυνσης, αυτά να κυρώνονται από τη Bundestag.

Το Βερολίνο «φλερτάρει» με την αποχώρηση του Ταμείου

Όπως δείχνουν τα πράγματα, το χάσμα μεταξύ των πιστωτών για τα μέτρα ελάφρυνσης παραμένει αγεφύρωτο, την ώρα που στη Γερμανία πληθαίνουν τα σενάρια περί αποχώρησης του ΔΝΤ από το πρόγραμμα.

 

Δείτε επίσης!

Τα επόμενα βήματα από τη διάσκεψη του Βερολίνου –Το μικρό καλάθι προσδοκιών και τα παζάρια

Λευκός καπνός βγήκε νωρίς το βράδυ της Κυριακής από την γερμανική καγκελαρία, μετά από περίπου …

Μακρόν – Η αποστολή φιλότουρκων σύρων μαχητών στη Λιβύη πρέπει να σταματήσει

O Μακρόν στο Βερολίνο AP Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι θα πρέπει να σταματήσει άμεσα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize