Τρίτη , 29 Νοέμβριος 2022
Τελευταία Νέα

Το πανεπιστήμιο Κρήτης για την εξατομικευμένη ιατρική και την ιατρική ακριβείας

«Εξατομικευμένη Ιατρική- Ιατρική Ακριβείας»

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης ανέκαθεν υποστήριζε και υποστηρίζει κάθε καινοτόμο ερευνητική δραστηριότητα. Ωστόσο σχετικά με τις πρόσφατες εξαγγελίες για την ανάπτυξη του προγράμματος της «εξατομικευμένης ιατρικής» ως Πανεπιστήμιο, αλλά και ως Ιατρική Σχολή, έχουμε να επισημάνουμε τα κάτωθι:

  • Το πρόγραμμα ασφαλώς κινείται στην κατεύθυνση της έρευνας, αλλά και ενδεχομένων μελλοντικών κλινικών εφαρμογών προληπτικών ή θεραπευτικών. Ως εκ τούτου είναι προφανές ότι ο ρόλος της Ιατρικής θα πρέπει να είναι πρωτεύουσας  σημασίας στη συνεργασία για την ανάπτυξη του προγράμματος αυτού. Αυτό συνεπάγεται μια σειρά επιμέρους κοινών συνεδριάσεων, δράσεων και αποφάσεων.
  • Επιπλέον το ίδιο πρόγραμμα προβλέπει ένα αριθμό δράσεων που θα εμπλακούν περισσότεροι του ενός φορείς, αλλά κυρίως πάνω απ’ όλα αφορά στον ευαίσθητο χώρο ασθενειών και ασθενών, στον οποίο υπάρχουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, αλλά και σημαντικά ηθικά ζητήματα.

Θεωρούμε  ότι το θέμα της «εξατομικευμένης Ιατρικής» ως επιστημονική δράση είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό εγχείρημα που ξεπερνάει τις διαφημιστικές εξαγγελίες. Η Ιατρική Σχολή, έως ότου μπουν στέρεες επιστημονικές βάσεις στην προσπάθεια αυτή, και αφού προηγηθεί απόφαση της Γενικής της Συνέλευσης, δεν μπορεί  να έχει ενεργό ρόλο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *