Τελευταία Νέα

Παιχνίδια προπαγάνδας από το τουρκικό λιμενικό με βίντεο και φωτογραφίες

Βίντεο, φωτογραφίες και ένα ολόκληρο αφήγημα με στόχο να υπονομευθεί η εικόνα της Ελλάδας.

MATEJ DIVIZNA VIA GETTY IMAGES – 2 Οκτωβρίου, Σκάλα Σικαμινιάς: Μέλη της ακτοφυλακής της Πορτογαλίας βοηθούν μετανάστες που διέσχισαν το Αιγαίο μέσα σε φουσκωτό για να διασωθούν τελικά στην Λέσβο. (Photo by Matej Divizna/Getty Images)

Σε μία μυθιστορηματικού τύπου ανάρτηση, εμπλουτισμένη όμως με φωτογραφίες και βίντεο, η ιστοσελίδα της τουρκικής ακτοφυλακής παρουσιάζει τα «στοιχεία» στα οποία βασίζεται το νέο αφήγημα της Άγκυρας, υπό τον τίτλο «Συνολικά 231 παράτυποι μετανάστες διασώθηκαν στην περιοχή της Λέσβου σε 7 διαφορετικά περιστατικά Push-Back (επαναπροώθηση)».

Η «καμπάνια» αυτή δεν είναι νέο στοιχείο. Εντάσσονται σε μία συνολική επιχείρηση με στόχο να πειστεί – και να πιεστεί – η Ευρώπη, ότι υπάρχει ένας «κακός» στο Αιγαίο, δηλαδή η Ελλάδα, και ότι η Τουρκία είναι ο «καλός» της υποθεσης, που πασχίζει να υπερασπιστεί τους μετανάστες.

Προπαγάνδα με υπογραφή 

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, την Παρασκευή (2 Απριλίου), η Ελλάδα κατηγόρησε την Τουρκία ότι προσπάθησε να την προκαλέσει, επιχειρώντας να σπρώξει σκάφη που μεταφέρουν μετανάστες στα ελληνικά ύδατα, ισχυρισμός που η Άγκυρα απέρριψε έντονα.

Ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, είπε ότι η ελληνική ακτοφυλακή ανέφερε πολλά περιστατικά την Παρασκευή, καταλογίζοντας ευθύνες στην  τουρκική ακτοφυλακή και στο ναυτικό της Τουρκίας, που συστηματικα συνοδεύουν σκάφη που μεταφέρουν μετανάστες ”στα σύνορα της Ευρώπης, σε μια προσπάθεια να προκαλέσουν κλιμάκωση” με την Ελλάδα.

Ο Τούρκος υφυπουργός Εσωτερικών Ισμαήλ Κατακλί απάντησε με ανάρτηση στο Twitter, λέγοντας ότι η Αθήνα παραμόρφωσε τα γεγονότα και είπε ψέματα.

Ο ΚατακλΊ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι ωθούσε τους μετανάστες την Παρασκευή ισχυριζόμενος ότι η Τουρκία τους έσωσε.

Το βίντεο που κυκλοφόρησε η τουρκική ακτοφυλακή υποτίθεται ότι έδειχνε μια ελληνική ακτοφυλακή να σπρώχνει πίσω μια λέμβο μεταναστών.

Στη ιστοσελίδα της τουρκικής ακτοφυλακής μπορεί να δει κάποιος αναλυτικό «ρεπορτάζ» και το βίντεο τουρκικής παραγωγής…

 

Εργαλειοποίηση συγκεκριμένων ΜΚΟ

Σύμφωνα με διπλωματικούς αναλυτές, ωστόσο, η επιχείρηση απροκάλυπτης προπαγάνδας της Τουρκίας έχει αρχίσει πολύ νωρίτερα. Μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην γείτονα και χρηματοδοτούνται από την Άγκυρα, λειτουργούν ως «αγωγοί προπαγάνδας» μεταφέροντας κάθε τόσο «καταγγελίες» ειδικά σε γερμανικά ΜΜΕ, όπως το έγκυρο Spiegel, περί επαναπροωθήσεων από την Ελλάδα και «διασώσεων μεταναστών» από την τουρκική ακτοφυλακή.

Εσχάτως, το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών εστράφη (και) εναντίον της Frontex(!) κατηγορώντας την ότι εξυπηρετεί τους ελληνικούς σκοπούς στο Αιγαίο. Κίνηση που αποδεικνύει, ότι η Άγκυρα δεν προκαλεί μόνο εντάσεις πιέζοντας διαρκώς την ελληνική πλευρά, αλλά φτάνει στο σημείο να θέλει να εκδιώξει από την Ανατολική Μεσόγειο συνολικά τον ευρωπαϊκό μηχανισμό φύλαξης των συνόρων της Frontex.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.