Τελευταία Νέα

Οξύ πρόβλημα διάβρωσης σε πολλά σημεία των βόρειων ακτών των Χανίων – Κίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια στη Χονολουλού!

Ολόκληρα τμήματα τσιμέντου από τον περιβάλλοντα χώρο του Μνημείου Πεσόντων Αεροπόρων στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου έχουν αποκολληθεί και έχουν πέσει στην ακτή. Την ίδια ώρα οι προσπάθειες της δημοτικής αρχής για αντιμετώπιση του φαινομένου μέσα από τη μελέτη ακτομηχανικής, σκοντάφτουν σε ένα απίστευτο γραφειοκρατικό κυκεώνα.

Η δημοτική αρχή των Χανίων προχώρησε αρχικά στην εκπόνηση γεωλογικής μελέτης από την οποία προέκυψε ότι το πρόβλημα δεν προέρχεται μόνο από τη γεωμορφολογία της περιοχής. Με απόφαση της Κτηματικής Υπηρεσίας ανατέθηκε σε ειδικούς μελέτη ακτομηχανικής για την οποία όμως εκκρεμεί μια σειρά εγκρίσεων που την κρατούν παγωμένη.

«Έχουμε βρει την τεχνική λύση, αλλά απομένουν οι αδειοδοτήσεις. Η γραφειοκρατία σ αυτή τη χώρα είναι κάτι το απίστευτο» τόνισε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών του δήμου κ. Γιώργος Ξανθουδάκης ο οποίος εξήγησε ότι «απαιτείται έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης και επιπλέον εγκρίσεις από το Γ.Ε.Ν. , από το Υ.Ε.Ν. , από το Υπουργείο Οικονομικών στο οποίο υπάγεται η κτηματική υπηρεσία του δημοσίου». Ο κ. Ξανθουδάκης υπογράμμισε ακόμη ότι «εμείς ως δημοτική αρχή είμαστε έτοιμοι ,έχουμε εξασφαλίσει με τη στρατηγική βιώσιμης αστικής ανάπτυξης τους πόρους για το έργο. Θα περιμένουμε τις αδειοδοτήσεις, θα πιέσουμε όσο μπορούμε γιατί τα περιθώρια στενεύουν και το πρόβλημα δημιουργεί πλέον κινδύνους και για τη δημόσια ασφάλεια».

Το φαινόμενο της διάβρωσης σε αυτό το τμήμα των βορείων παραλίων των Χανίων, στο τέρμα της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου, άρχισε να εμφανίζεται πριν από περίπου δεκαπέντε χρόνια. Σήμερα έχει πλέον οξυνθεί σε βαθμό τέτοιο που λαμβάνονται μέτρα για τη δημόσια ασφάλεια. Μεγάλο τμήμα του χώρου γύρω από το Μνημείο Πεσόντων Αεροπόρων έχει περιφραχθεί, ενώ το φαινόμενο είναι υπό παρακολούθηση, προκειμένου αν χρειαστεί να αποκλειστεί μεγαλύτερο τμήμα.

Χωρίς τέλος η διάβρωση των βορείων ακτών

Εκτεταμένη διάβρωση παρατηρείται σε όλο το βόρειο τμήμα των Χανίων ,από το Κούμ Καπί μέχρι και το Κολυμπάρι. Το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών ολοκλήρωσε τον περασμένο Οκτώβριο τη μελέτη για την προστασία των ακτών η οποία προβλέπει ήπιες αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις που σε πρώτη φάση αφορούν στην Αγία Μαρίνα και τον Πλατανιά.

Μελετητές από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών βρέθηκαν πρόσφατα στα Χανιά και σε συνάντηση τους με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Απόστολο Βουλγαράκη ανακοίνωσαν την ολοκλήρωση της μελέτης για την διάβρωση και προστασία των ακτών των Χανίων με την οποία ανοίγει ο δρόμος για σταδιακές παρεμβάσεις. Όπως υπογράμμισε ο κ. Βασίλης Καψιμάλης, Διευθυντής Ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ «οι πρώτες παρεμβάσεις θα γίνουν σε ακτές του Πλατανιά και της Αγίας Μαρίνας για να περιοριστούν σε πρώτη φάση οι περιβαλλοντικές συνέπειες . Η περιοχή παρέμβασης επελέγη με γνώμονα την επιρροή του προβλήματος της διάβρωσης αφ’ ενός στο περιβάλλον και αφ’ εταίρου στον τουρισμό». Στόχος της Αντιπεριφέρειας Χανίων είναι το έργο το οποίο θα στηριχθεί εξολοκλήρου στη μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ ,είναι να ενταχθεί στο ΠΕΠ Κρήτης και να χρηματοδοτηθεί μέσω ΕΣΠΑ. Από τα αποτελέσματα της εφαρμογής της μελέτης θα κριθεί αν οι παρεμβάσεις θα επεκταθούν με τον ίδιο τρόπο και στο υπόλοιπο τμήμα του κόλπου των Χανίων . Το ερευνητικό έργο την παράκτια ζώνη του κόλπου των Χανίων είχε ολοκληρώσει λίγο πριν το θάνατο του ο διακεκριμένος επιστήμονας Παύλος Παυλάκης με χρήση καινοτόμου διαστημικής τεχνολογίας.

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς