Τελευταία Νέα

Οροπέδιο Λασιθίου – Διαμαρτυρία για την προστασία της περιοχής Natura 2000 από τις ΒΑΠΕ

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 27 Μαρτίου 2022 η προγραμματισμένη διαμαρτυρία για την προστασία της περιοχής μας Natura 2000 από τις ΒΑΠΕ. Η διαμαρτυρία οργανώθηκε από συλλόγους και φορείς του Οροπεδίου Λασιθίου.

Παρών στην διαμαρτυρία ο Δήμαρχος Οροπεδίου Γιάννης Στεφανάκης ο Βουλευτής του ΚΚΕ και περιφ. σύμβουλος Μανώλης Συντιχάκης, ο Αντιδήμαρχος τουρισμού Νικηφόρος Γερακάκης, δημοτικοί σύμβουλοι και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Κωστής Χαλκιαδάκης.

Οι σύλλογοι θα επιδώσουν το ψήφισμα από την διαμαρτυρία στο περιφερειακό συμβούλιο.

Καλούμε το περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης που θα γνωμοδοτήσει την επόμενη Τρίτη επί της ΕΠΜ Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για την διαχείριση των περιοχών NATURA 2000 να συνταχθεί με την ομόφωνη αρνητική απόφαση του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, να λάβει υπόψιν τις διαμαρτυρίες πολιτών, συλλόγων, φορέων και να απορρίψει τα σχέδια επιχειρηματικών συμφερόντων που για τα κέρδη τους έβαλαν στόχο να καταστρέψουν το φυσικό κάλος της περιοχής μας και όλης της Κρήτης.

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΒΑΠΕ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ NATURA 2000!

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ !

«Στα Λασιθιώτικα βουνά δεν θελουμε σβουράκια

Να μισερώνουν τς αετούς βιτσίλες και γεράκια»

Λυράρης Αλέξανδρος Παπαδάκης

 

Οι σύλλογοι της περιοχής που συνυπογράφουν:

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΨΥΧΡΟΥ «Ο ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ», ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΖΕΡΜΙΑΔΩ, ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΜΕΣΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ «Η ΑΛΟΙΔΑ», ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ «ΤΟ ΓΕΡΟΝΤΟΜΟΥΡΙ», ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΛΑΤΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΓΟΥΛΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΡΜΑΚΕΤΩ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΟΠΕΔΙΩΤΩΝ ΛΑΣΙΘΙΩΤΩΝ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ «Ο ΔΙΑΣ», ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΟΠΕΔΙΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ, ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΟΠΕΔΙΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ, ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΟΠΕΔΙΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

 

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

 

Η ειδική περιβαλλοντική μελέτη ΕΠΜ για τη Δίκτη που μέρος της είναι η περιοχή του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, αφορά συνολικά 5 προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000.

Η ΕΠΜ στηρίχτηκε σε συμπεράσματα χωρίς να έχουν προηγηθεί πραγματικές μελέτες στο πεδίο για την άγρια ορνιθοπανίδα και την χλωρίδα της περιοχής, μόνο αν κάποιος αφιερώσει μήνες και χρόνια θα μπορέσει να καταγράψει με ακρίβεια την τωρινή κατάσταση της ορνιθοπανίδας και χλωρίδας , τους βιότοπους ,τα ενδιαιτήματα και γενικότερα την κατάσταση διατήρησής τους σε αυτή την περιοχή. Χωρίς αυτά τα στοιχεία η ΕΠΜ δεν είναι σε θέση να προστατεύσει τους οικότοπους και τα είδη της περιοχής μας.

Όλη η περιοχή NATURA που περικλείεται από τους Δήμους Οροπεδίου Λασιθίου και Αγίου Νικολάου έχει χαρακτηριστεί από παγκόσμιους οργανισμούς ως ΣΠΠ . Οι Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά (ΣΠΠ) Important Bird Areas (IBA), αποτελούν ένα διεθνές δίκτυο περιοχών που είναι ζωτικές για τη διατήρηση παγκοσμίως απειλούμενων ειδών, ενδημικών ειδών ή ειδών πουλιών που εξαρτώνται από τους συγκεκριμένους βιοτόπους για την επιβίωσή τους. Το δίκτυο αυτό φιλοδοξεί να εξασφαλίσει στα πουλιά κατάλληλους τόπους για αναπαραγωγή, διαχείμαση ή στάση κατά μήκος των μεταναστευτικών διαδρόμων.

Η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) δεν έλαβε καθόλου υπόψη της τα διευρυμένα όρια της Σημαντικής Περιοχής για τα Πουλιά (ΣΠΠ) για τη Δίκτη . Η άγρια ορνιθοπανίδα δεν πρέπει να προστατεύεται μόνο στις ΖΠΦ αλλά και στα διευρυμένα όρια στην ζώνη ΖΔΟΕ . Οι περιοχές ξεκινούν από τα 400 μέτρα υψόμετρο . Σε αυτή την ζώνη αναπτύσσεται η κτηνοτροφία και η γεωργία της περιοχής που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την άγρια ορνιθοπανίδα . Η τροφοληψία της ορνιθοπανίδας εκτείνεται σε όλο του εύρος των περιοχών NATURA 2000 . Οι παρατηρήσεις αυτές τέθηκαν από βιολόγους ορνιθολόγους κατά την παρουσίαση της μελέτης στις 24-1-2022 και οι οποίες δεν συμπεριελήφθησαν στην ΕΠΜ αν και τις γνώριζαν . Η αλλοίωση του χαρακτήρα της ζώνης οικοτόπων και ειδών θα έχει πολύ σημαντικό αντίκτυπο στην ορνιθοπανίδα. Αυτή ήταν και η παρατήρηση των επιστημόνων στην σύνταξη της μελέτης που εμφανίζονται ότι συμμετείχαν σε αυτήν και που δεν ελήφθη υπόψην .

Η Μελέτη αγνοεί τα ζεύγη πελαργών που πρόσφατα επέλεξαν και αναπαράχθηκαν στον κάμπο του Οροπεδίου Λασιθίου τα οποία θα είναι και οδηγός για πλήθος ακόμα μεταναστευτικών πουλιών. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν η ύπαρξη των δυο Λιμνοδεξαμενών στο Οροπέδιο και το φράγμα του Αποσελέμη. Ο μεταναστατευτικός τους διάδρομος είναι εντός της ΣΠΠ Σημαντικής Περιοχής για τα Πουλιά.

Η ΕΠΜ στην Ζώνη Διατήρησης Οικοτόπων και Ειδών (ΖΔΟΕ) που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής Νatura του Οροπεδίου Λασιθίου. Καθαρού επιτρέπονται εκτός από τα προηγούμενα, οι ΑΠΕ , εξορυκτικές δραστηριότητες και μεγάλες τουριστικές εγκαταστάσεις . Η ζώνη αυτή εκτείνεται ως τα 1700 μέτρα υψόμετρο !! και τον Οκτώβριο 2021 επικαιροποιήθηκαν άδειες παραγωγής από την ΡΑΕ για γιγάντια αιολικά πάρκα εντός αυτής της ζώνης. Συγκεκριμένα η αδειοδότηση αφορά τις κορυφές και κορυφογραμμές του ορεινού όγκου της Δίκτης με μέσο υψόμετρο τα 1500 μέτρα, οι οποίες είναι : Τούμπα Μουτσούνα 1538 μ πάνω από το Ψυχρό και το Δικταίο Άντρο 11 Α/Γ ισχύος 33 MW και Σαρακινό 1588μ – Μικρό Αφέντη 1571 μ πάνω από την Πλάτη 14 Α/Γ ισχύος 42MW. Λουλουδάκι ( Πάνω από Ι Μ Βιδιανής) με 13 ανεμογεννήτριες 29,9MW, τη Σελένα με 13 Α/Γ 29,9MW, Βαρσάμη (πάνω από Μέσα Λασίθι) με 12 Α/Γ 27,6 MW, και στο Καθαρό με 12 Α/Γ 27,6MW .

Συνολικά 75 γιγάντιες ανεμογεννήτριες περιμετρικά του Οροπεδίου Λασιθίου που η κάθε μια έχει ύψος 120 μέτρα και φτερωτή 70 μέτρα .που όμως μέχρι στιγμής δεν διαθέτουν Απόφαση ΄Εγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) . Η μελέτη αναφέρει ότι επιτρέπονται όσα αιολικά πάρκα έχουν ΑΕΠΟ. Η διατύπωση αυτή της μελέτης πρέπει να αλλάξει, γιατί αν μπει έτσι στο Προεδρικό Διάταγμα θα ισχύει και μετά από την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος .

Τα Οροπέδιο Λασιθίου που περιβάλει η οροσειρά της Δίκτης είναι χαρακτηρισμένη ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους NATURA 2000 ενταγμένη στην Ευρωπαϊκή σύμβαση της Φλωρεντίας για τα τοπία και προστατεύεται από την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι σχεδιαζόμενες εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών συνιστούν οικολογικό έγκλημα για τον ορεινό όγκο της Δίκτης, με αποτέλεσμα να επίκειται μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική καταστροφή . Το έργο προβλέπει διάνοιξη μεγάλων δρόμων πρόσβασης προς τις κορυφές και τις βουνοπλαγιές, μεγάλες εκσκαφές για την θεμελίωση των ανεμογεννητριών (βάσεις από μπετόν 350τμ) και χιλιόμετρα γραμμών – πυλώνων μεταφοράς του ρεύματος.

Συνέπεια αυτών, η αλλοίωση του ορεινού ανάγλυφου της οροσειράς καταστρέφοντας ιερά κορυφής , αρχαία -ιστορικά μονοπάτια και μητάτα . Η βιοποικιλότητα, αποτελούμενη από σπάνια ενδημική χλωρίδα (αμπελιτσιές zelkova ,arum creticum,viola cretica,tulipa cretica κ.α) θα κινδυνεύσει να εξαφανισθεί και θα υποβαθμισθούν βιότοποι, ενώ είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να θανατωθεί να εκτοπιστεί η προστατευόμενη ορνιθοπανίδα της περιοχής ( όρνια, γυπαετοί, χρυσαετοί). Όπου και αν σταματήσεις τριγύρω της οροσειράς συνέχεια παρατηρείς το πέταγμα από τους γύπες.

Επίσης ελλοχεύει κίνδυνος να υπάρξει αρνητική επίδραση και στο ιδιαίτερο μικροκλίμα της περιοχής που κάνει τον τόπο τόσο εύφορο.

Η εγκατάσταση των γιγάντιων ανεμογεννητριών στην προστατευμένη οροσειρά της Δίκτης αποκλείει την βιώσιμη ανάπτυξη με δραστηριότητες φιλικές προς το περιβάλλον, όπως ο εναλλακτικός τουρισμός, η ανάπτυξη του ήπιου ορεινού χειμερινού αθλητισμού, η πεζοπορία, η ορειβασία, η παρατήρηση πουλιών κ.α. Επίσης, θα είναι μεγάλο πλήγμα για το τουριστικό προϊόν της περιοχής αφού θα υποβαθμιστούν οι αρχαιολογικοί χώροι της περιοχής. 1) Το ιερό σπήλαιο στο Ψυχρό το γνωστό ως Δικταίον Άντρο , 2) Ο μινωικός οικισμός στο Καρφί «Αστοιβαδερό» και «Βιτσιλόβρυση», 3) Οι μικροί θολωτοί τάφοι στη θέση «Παπούρα» πάνω από Λαγού. 4) Ο μινωϊκός οικισμός στην Πλάτη και τον θολωτό τάφο στα Σκαλιά. 5) Στον Άγιο Κωνσταντίνο τα αρχαία λείψανα στις θέσεις «Παπούρα», «Κολόνα», «Ντοναντή», «Τα Μνήματα», «Μπαγκάλη», «Καρδαμούτσα»,«Κεφάλα». 5) Στο Τζερμιάδω» σπήλαιο «Τράπεζα -Κρόνιο » , «Σκαφίδια» και «Αργουλιά», «Μικρή και Μεγάλη Κοπράνα», και τον μινωϊκό οικισμό στη θέση «Κάστελλος» και «Πόντα» ή Αγία Άννα 6) Την αρχαία ακρόπολη «Ομαλέ» στην Σελένα. 7) Το ταφικό Σπήλαιο «Αγίου Χαραλάμπου» της Νεολιθικής και Μεσομινωικής περιόδου.

Ο συνολικός αριθμός επισκεπτών – τουριστών στο Οροπέδιο Λασιθίου & Καθαρού υπολογίζεται σε 500.000 τον χρόνο

Ο εύφορος κάμπος του Οροπεδίου Λασιθίου εντάσσεται στην ζώνη ΖΔΟΕ και δεν εξαιρείται από ΑΠΕ ! Μένει έκθετος στον κίνδυνο να γίνει μια απέραντη τζαμαρία από Φ/Β. Φανταστείτε οι χιλιάδες ξένοι επισκέπτες που επισκέπτονται το Δικταίο Άντρο να αντικρίζουν τον κάμπο γεμάτο Φ/Β και τις κορυφογραμμές τις γιγάντιες ανεμογεννήτριες .

Στην ζώνη ΖΔΟΕ που περιλαμβάνει το Οροπέδιο Λιμνακάρου ! τις ανατολικές πλαγιές της Μαδάρας Σπαθιού τις βόρειες πλαγιές Λαζάρου την κορυφή Αμφικλής την Μυριούσα την κορυφή Βαρσάμη πάνω από το Μέσα Λασίθι ,την κορυφή Τσίβης , υψόμετρα από 1150μ εως 1700 μ. πρόσφατα καταγράφηκαν για πρώτη φορά ! πολύ μεγάλοι βιότοποι του προστατευόμενου ενδημικού δέντρου της Κρήτης την Αμπελιτσιά . Σε αυτές τις περιοχές υπάρχει και μεγάλος πληθυσμός ορνιθοπανίδας . Στις παραπάνω περιοχές προστίθεται και το Οροπέδιο Καθαρού που υπάρχουν ήδη καταγεγραμμένοι βιότοποι .

Υπενθυμίζουμε ότι το ΣΧΟΟΑΠ Νεάπολης (ΦΕΚ 383 ΑΑΠ/ 5-12-2012) προστατεύει την οροσειρά ανατολικά της Σελένας με τις κορυφές Γυπές ,Μαχαιράς ,Πέζες ως περιοχή απολύτου προστασίας ΠΕΠ Φ.1 και το οποίο δεν ελήφθη υπόψη στην σύνταξη της μελέτης .Περιλαμβάνει : 1. Το σύνολο της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης (ΕΖΔ) GR 432002, Δίκτη: Οροπέδιο Λασιθίου – Καθαρό – Σελένα – Κράσι – Σελάκανο – Χαλασμένη Κορυφή που εμπίπτει χωρικά στις Δημοτικές Ενότητες Νεάπολης και Βραχασίου, που περιλαμβάνει το «Αζιλακόδασος» και το «Μαύρο Δάσος» και η ζώνη με υψόμετρο άνω των 600 μ. βόρεια της περιοχής αυτής, 2. οι περιοχές «Πασχαλίγος» και «Νερόμυλοι Βρυσών», το καταφύγιο Άγριας Ζωής «Ανάβλοχος» Βραχασίου, προστασίας του Γυπαετού και οι εκτάσεις εκατέρωθεν και κατά μήκος των φαραγγιών του Σεληναρίου και της Σκοτεινής. Στις ΠΕΠ – Φ.1 απαγορεύεται απολύτως η δόμηση, η εγκατάσταση κεραιών ραδιοσταθμών ή κινητής τηλεφωνίας καθώς επίσης και η εγκατάσταση έργων ΑΠΕ με σκοπό την αποφυγή αλλοίωσης του φυσικού ανάγλυφου ’’

Η ΕΠΜ δεν λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα προστασίας της κτηνοτροφίας των περιοχών Natura 2000 που είναι η ταυτότητα αυτών των περιοχών και αλληλένδετη με την άγρια προστατευόμενη ορνιθοπανίδα .

Η μελέτη της ΕΠΜ δυστυχώς δείχνει ότι η προστασία του περιβάλλοντος για άλλη μία φορά έρχεται σε δεύτερη μοίρα πίσω από τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα κυρίως των εταιρειών ΑΠΕ. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η μελέτη του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων (ή μελέτη Κατή) με κριτήρια βιοποικιλότητας απέδειξε ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ΑΠΕ είναι τόσο μεγάλο, ώστε οι κυβερνητικοί στόχοι για τις ΑΠΕ να μπορούν να επιτευχθούν με ευκολία ακόμα κι αν αποκλειστεί ως περιοχή εγκατάστασης το σύνολο των περιοχών του Δικτύου Νatura 2000. Η μελέτη αυτή χρηματοδοτήθηκε από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής ΟΦΥΠΕΚΑ αλλά ως εκ του θαύματος δεν περιλαμβάνεται στην μελέτη ΕΠΜ.

Απαιτούμε λοιπόν να αφαιρεθεί η δυνατότητα να υλοποιούνται έργα ΑΠΕ σε όλες τις ζώνες των περιοχών του Δικτύου Νatura 2000 και να εκδοθεί έγκαιρα η υπουργική απόφαση του άρθρου 47 του Ν. 4685/2020, για να προστατευτεί η περιοχή από την απειλή αυτή μέχρι την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος.

Η χώρα μας το 2014 καταγγέλθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για παραβάσεις της νομοθεσίας που αφορούν την αδειοδότηση ΒΑΠΕ σε περιοχές Νatura στην Κρήτη (αρθρ 6 παράγραφος 3 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για την προστασία των οικοτόπων)

Το Οροπέδιο Λασιθίου ήταν το πρώτο και μεγαλύτερο αιολικό πάρκο με τους παραδοσιακούς ανεμόμυλούς του να αντλούν νερό και να ποτίζουν τις καλλιέργειες του. Η εικόνα του αυτή αποτελούσε και αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες που το επισκέπτονται κάθε χρόνο.

Υποστηρίζουμε κάθε προσπάθεια που έχει ως στόχο την αναστήλωση – αποκλειστικά – των ιστορικών ανεμόμυλων.

Τασσόμαστε υπέρ των ΑΠΕ, εφόσον αυτές χωροθετούνται με εμπεριστατωμένες, ανεξάρτητες περιβαλλοντικές μελέτες, με τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών και κατόπιν διαβούλευσης με αυτές, μακριά από τους ορεινούς όγκους και τις προστατευμένες περιοχές.

Στην κλιματική κρίση δεν απαντάμε με μια μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή ! Ας αναλογιστούμε όλοι το αρνητικό ισοζύγιο μεταξύ του πρόσκαιρου μικρού ενεργειακού οφέλους από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και της μόνιμης ανυπολόγιστης περιβαλλοντικής καταστροφής. Το μόνο κίνητρο είναι το μεγάλο οικονομικό όφελος επιχειρηματιών-ομίλων παίρνοντας μεγάλες επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επωφελούνται της ευνοϊκής νομοθεσίας της πατρίδας μας.

O Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου και ο Δήμος Αγίου Νικολάου έχουν ταχθεί με ομόφωνες αποφάσεις των Δημοτικών τους συμβουλίων κατά της εγκατάστασης ΑΠΕ εντός ορίων των περιοχών NATURA 2000 . Ο πρώτος έχει καταθέσει και αίτηση ακύρωσης των αδειών που εκδόθηκαν από την ΡΑΕ τον Οκτώβριο του 2021 . Οι φορείς της περιοχής , ο κλάδος του τουρισμού οι απλοί πολίτες είναι αντίθετοι με την εγκατάσταση ΑΠΕ στην οροσειρά της Δίκτης και στην ζώνη που η μελέτη τις προβλέπει . Το Τεχνικό Επιμελητήριο – Τμήμα Ανατολικής Κρήτης ΤΕΕ ΤΑΚ, με απόφαση του το 2015, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, αναφερόμενο στις επιπτώσεις που θα έχει η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση, εκφράζοντας κάθετη αντίθεση προς αυτή.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης ΕΟΟΑ εξέδωσε ψήφισμα στις 12-9-2020 ενημερώνοντας όλες τις αρμόδιες αρχές κατά της σχεδιαζόμενης εγκατάστασης αιολικών πάρκων σε προστατευμένες περιοχές της Ελλάδας περιοχές Νatura 2000, Ramsar, Γεωπάρκα, και ορεινούς όγκους. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν επιτρέπει την εγκατάσταση ΒΑΠΕ σε αυτά τα υψόμετρα!

Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Λασιθίου μαζί με άλλους 23 φορείς έχει στείλει επιστολή στο ΥΠΕΝ ζητώντας την εξαίρεση των περιοχών Natura 2000 από ανάπτυξη ΑΠΕ και προσφεύγει στο ΣΤΕ . Επίσης έχει δηλώσει στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και στην περιφέρεια Λασιθίου την οροσειρά της Δίκτης ως εγκατάσταση προπόνησης των αθλητών του ορειβατικού σκι φιλοδοξώντας τα αμέσως επόμενα χρόνια να διοργανώσει αγώνες ορειβατικού σκι συμβάλλοντας έτσι και στον χειμερινό τουρισμό της Κρήτης.

Η πολιτεία πρέπει να σεβαστεί την θέση των τοπικών κοινωνιών

Καλούμε το περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης που θα γνωμοδοτήσει για την διαχείριση των περιοχών NATURA 2000 να συνταχθεί με την ομόφωνη αρνητική απόφαση του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, και να απορρίψει τα σχέδια επιχειρηματικών συμφερόντων που για τα κέρδη τους έβαλαν στόχο να καταστρέψουν το φυσικό κάλος της περιοχής μας και όλης της Κρήτης .

 

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ NATURA 2000 !

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ !

Το παρόν ψήφισμα συνυπογράφεται από τους κάτωθι συλλόγους :

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ , ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΨΥΧΡΟΥ «Ο ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ», ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΖΕΡΜΙΑΔΩ , ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΜΕΣΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ «Η ΑΛΟΙΔΑ» , ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ «ΤΟ ΓΕΡΟΝΤΟΜΟΥΡΙ» , ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΛΑΤΗΣ , ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΓΟΥΛΑ , ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ , ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΡΜΑΚΕΤΩ , ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΟΠΕΔΙΩΤΩΝ ΛΑΣΙΘΙΩΤΩΝ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ «Ο ΔΙΑΣ» , ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΟΠΕΔΙΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ , ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΟΠΕΔΙΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ, ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΟΠΕΔΙΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς