Τελευταία Νέα

Ολο και πιο ζεστές οι θάλασσες της Ισπανίας

 Σε ιστορικά ύψη έχει ανεβεί το θερμόμετρο στην Ισπανία, συμπαρασύροντας ακόμη και τη θερμοκρασία των θαλασσών. Αυτό επισημαίνει πόρισμα του Δικτύου για την Παρατήρηση των Ανοικτών Θαλασσών και Λιμένων, σύμφωνα με το οποίο στο διάστημα 2007-17 παρατηρείται μεταξύ 1 – 22 Ιουνίου αύξηση της θερμοκρασίας των θαλάσσιων υδάτων που κυμαίνεται από 0,5 έως 2,5 βαθμούς Κελσίου.

Στη Μεσόγειο

Η μεγαλύτερη θερμοκρασιακή αύξηση της θάλασσας σημειώθηκε φέτος στη μεσογειακή ακτή της χώρας. Στην Ταραγόνα η θερμοκρασία στα νερά αυξήθηκε κατά 2,53 βαθμούς σε σχέση με πέρυσι, φθάνοντας στο ύψος ρεκόρ των 27ο C. Κάθε άλλο παρά δροσερή λοιπόν! Ακόμη και στα ψυχρά, λόγω Ατλαντικού, νερά της Καντάβρια, η θερμοκρασία έχει φθάσει σε ύψη ρεκόρ: 19,9 βαθμούς στο Ακρωτήριο Σιγέρο (άνοδος κατά1,25 βαθμούς το 2017), 23,5 βαθμούς Κελσίου (+1,21) στο Μπιλμπάο – Βισκαϊκή, ενώ στο Ακρωτήριο Γάτα έπιασε το ρεκόρ του 2004, με 24,3 (+2,48 βαθμούς).

Οπως εξηγεί στην El Pais η κλιματολόγος Ανα Κασάλ, υπάρχει μία ανωμαλία στη θερμοκρασία των θαλασσίων υδάτων στην Ισπανία, όπου σημειώνεται άνοδος της θερμοκρασίας έως και 3 έως 3,5 βαθμούς Κελσίου ακόμη και όσο απομακρύνεται κανείς από την ακτογραμμή. «Κατά κανόνα, τα νερά είναι πιο ζεστά στις ζώνες της Μούρθια, της Βαλένθια και του Αλικάντε, ενώ προς την είσοδο των Στενών (του Γιβραλτάρ) οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες, μεταξύ 20 – 22 βαθμούς», σχολιάζει η ίδια.

Η Κασάλ πιθανολογεί πως κατά τους μήνες Σεπτέμβριο κι Οκτώβριο τα νερά θα είναι ακόμη πιο ζεστά: «Στη θάλασσα χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να ζεσταθεί, ή να κρυώσει, συνεπώς όταν στην ξηρά σημειώνονται υψηλές θερμοκρασίες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, στον ωκεανό αυτές παρατηρούνται έπειτα από κάμποσο χρονικό διάστημα». Από την πλευρά του, ο καθηγητής θαλάσσιας οικολογίας στο Παν/μιο του Οβιέδο Χοσέ Λουίς Ακούνια προειδοποιεί πως η αύξηση της θερμοκρασίας ενδέχεται να προκαλέσει μείωση της θαλάσσιας χλωρίδας. «Στην Καντάβρια, όπου κάθε φορά αυξάνονται οι μέρες που η θερμοκρασία στη θάλασσα ξεπερνά τους 20 βαθμούς, τα δάση από φύκια έχουν σχεδόν εξαφανισθεί τα τελευταία 10 χρόνια», τονίζει. Ο ίδιος προσθέτει πως το φαινόμενο τούτο ενδέχεται να έχει συνέπειες στα μεταναστευτικά είδη, όπως ορισμένες θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο, οι οποίες προσανατολίζονται βάσει της θερμοκρασίας στη θάλασσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize