Τελευταία Νέα

Οικονόμου – «Μένουμε… ανοιχτοί, κανένας δε θέλει lockdown – Μέτρα για τους ανεμβολίαστους»

«Μένουμε ανοιχτοί, με τη φιλοσοφία των μέτρων που απευθύνονται κυρίως στους ανεμβολίαστους» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σε ερώτηση για το μερικό lockdown που επιβλήθηκε στη Ολλανδία.

intime

«Η απόφαση της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξουν οριζόντια τοπικά μέτρα που θα αφορούν και εμβολιασμένους. Η αγορά, η οικονομία, η παιδεία, θα μείνουν όρθιες, κανείς δε θέλει να γυρίσει στο καθεστώς των SMS και στην τηλεκπαίδευση» ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί του Σαββάτου.

«Οι ανεμβολίαστοι έχουν υποχρέωση να κάνουν τεστ, ενώ στα σούπερ μάρκετ θα ισχύουν οι περιορισμοί που ίσχυαν παλιότερα. Δεν ξανακλείνουμε, εφαρμόζουμε τα υγειονομικά μέτρα. Οι ανεμβολίαστοι το πιο ασφαλές είναι να σπεύσουν να εμβολιαστούν για να κάνουν γιορτές με τους δικούς τους ανθρώπους» σημείωσε.

Αναφορικά με την τρίτη δόση, υπογράμμισε πως «είναι απαραίτητη όσο ήταν και οι δυο δόσεις για να είμαστε οχυρωμένοι».

«Κάποιες κυρώσεις είναι αυστηρές, αλλά ανάλογα αυστηρές με το διακύβευμα. Δίνουμε μεγάλη μάχη με την πανδημία, να μείνει ανοιχτή η αγορά, η εκπαίδευση, έχουμε μπροστά μια περίοδο για την αγορά που είναι η μισή τους χρονιά, οφείλουμε να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας να μείνει η αγορά ανοιχτή» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Πλέον, η μεγάλη μάχη δίνεται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, για το οποίο θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αντέξει. Έχουμε ένα πλαίσιο υγειονομικών μέτρων που στηρίζει τη στρατηγική αυτή, την προσπάθεια επέκτασης της εμβολιαστικής κάλυψης που πηγαίνει καλά το τελευταίο διάστημα, και η μάχη στο ΕΣΥ με τους υγειονομικούς μας στην πρώτη γραμμή και με την κυβέρνηση να αξιοποιεί κάθε εργαλείο ενίσχυσής του ώστε να περιορίσουμε όσο γίνετε την απώλεια συνάνθρωπων μας» σημείωσε στη συνέχεια και πρόσθεσε:

«Είναι σε εξέλιξη προσπάθεια με την κ. Γκάγκα και τους ιατρικούς συλλόγους για να πείσουμε γιατρούς να ενταχθούν στο ΕΣΥ. Αν δεν τα καταφέρουμε να τους πείσουμε, από τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η επιστράτευση, αρχικά στη Βόρεια Ελλάδα που δεχόμαστε μεγαλύτερη πίεση και όπου αλλού υπάρξουν ανάγκες. Έχουμε προσθέσει κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα, στη Θεσσαλονίκη 300 – 310 κλίνες για COVID και 150 με 170 για άλλες νοσηλείες το ίδιο και στη Θεσσαλία. Στην Αθήνα υπάρχει συνεννόηση για έξτρα κλινικές από τον ιδιωτικό τομέα. Έχουμε ξεπεράσει συνολικά τις 600 κλίνες για COVID και μη COVID.  Το σύνολο των ΜΕΘ του ιδιωτικού καταρχήν για νοσηλείες μη COVID, είναι και αυτές στη διάθεση του ΕΣΥ».

«Ξεκινήσαμε με 577 κλίνες ΜΕΘ και φτάσαμε στις 1277, ήμασταν από τις πρώτες χώρες που προμηθευτήκαν μονοκλωνικά φάρμακα. Το ουσιαστικό είναι να εμβολιαστεί ο κόσμος, να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη».

Σχετικά με τη λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ότι είναι κεντρική απόφαση και όχι μονό θέμα της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά ευρωπαϊκό. «Η συζήτηση είναι υπαρκτή, θα το συζητήσουμε με τα άλλα κράτη».

Όσον αφορ΄α τα σχολεία, ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως ο σχεδιασμός που έχει γίνει έχει αποδώσει με 80.000 τμήματα να λειτουργούν, ενώ λιγότερα από 20 τμήματα έκλεισαν και ξανάνοιξαν.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.