Τελευταία Νέα

Οι Βρυξέλλες πιέζουν την Αυστραλία για προστασία ονομασίας της φέτας

Οι τυροκόμοι της Αυστραλίας σύντομα δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν ονόματα όπως φέτα, χαλούμι, γκρουγιέρ και γκορκοντζόλα για προϊόντα τους, αφού ο υπουργός Εμπορίου της χώρας Σάιμον Μπέρμινγχαμ εξέδωσε την Δευτέρα μία λίστα με τα ονόματα των προϊόντων για τα οποία η ΕΕ απαιτεί προστασία.

Ειδικότερα, η Αυστραλία είναι τώρα αντιμέτωπη με την απαγόρευση της ΕΕ να χρησιμοποιεί την ονομασία Feta καθώς και άλλα προϊόντα με ονομασία προέλευσης στο πλαίσιο της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου που διαπραγματεύεται με τις Βρυξέλλες.

Αν και ο υπουργός προεξόφλησε την ήττα της Αυστραλίας στο κομμάτι που αφορά τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης, δήλωσε στη συνέχεια αποφασισμένος να προχωρήσει σε ένα δύσκολο παζάρι που θα αφορά την προστασία των αυστραλιανών προϊόντων στην ευρωπαϊκή ήπειρο. «Δεν μας αρέσει η ιδέα των γεωγραφικών ενδείξεων αλλά αυτό είναι ένας μη διαπραγματεύσιμος όρος από πλευράς ΕΕ», ξεκαθάρισε ο υπουργός, συνεχίζοντας: «Θα δώσουμε σκληρή μάχη για τα αυστραλιανά συμφέροντα και αυτό που τελικά θα προσπαθούμε είναι να καταφέρουμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία για τις αυστραλιανές επιχειρήσεις και τους παραγωγούς προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε μία αγορά με δυνητικά 500 εκατομμύρια καταναλωτών».

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα όπως αυτά προκύπτουν από τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση της Αυστραλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εάν  η Αυστραλία δεν συμμορφωθεί, τότε κινδυνεύει να χάσει εξαγωγές ύψους 100 δισ. δολαρίων ετησίως προς την ΕΕ.

Ας σημειωθεί πάντως πως σήμερα στην αυστραλιανή αγορά διακινείται τυρί «Feta» και «Haloumi», χωρίς ωστόσο στις συσκευασίες να σημαίνονται, τουλάχιστον σε εμφανή σημεία, ενδείξεις όπως «greek style» ή «feta like», ενώ αντιθέτως αναγράφεται ότι πρόκειται για τοπικά αυστραλιανά προϊόντα.

Δείτε επίσης!

Τι θα προτείνει η Κομισιόν για το… “ξεκλείδωμα” του τουρισμού

Τις συστάσεις τους για το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου και τη σταδιακή χαλάρωση στα εσωτερικά …

Συνταγή για ανεπανάληπτο τυρόψωμο – Ένας αφρός! – Θα πάθετε πλάκα

Συνταγή για αφράτο τυρόψωμο /Φωτογραφία: Shuterstock Καθώς συνεχίζουμε την αναζήτηση των ωραιότερων συνταγών, εντοπίσαμε μια …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize