Τελευταία Νέα

Οι Τούρκοι «εξαφανίζουν» το Καστελόριζο – Ισορροπίες τρόμου στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο

Σε οριακό σημείο βρίσκονται πλέον οι ισορροπίες στην Μεσόγειο και στο Αιγαίο – Η Τουρκία τραβάει το σκοινί αμφισβητώντας ευθέως την υφαλοκρηπίδα στο Καστελόριζο – Λάδι στη «φωτιά» ρίχνει η Άγκυρα, καθώς το τουρκικό ΥΠΕΞ, σε προκλητική ανακοίνωσή του το βράδυ της Κυριακής αμφισβητεί επίσημα την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου και δηλώνει ότι η συμφωνία που υπέγραψε με τη Λιβύη είναι σύμφωνη με το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αποτελεί στην ουσία απάντηση στην συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι στη συμφωνία που υπεγράφη με τη Λιβύη καθορίστηκαν «ορισμένα από τα δυτικά σύνορα των θαλάσσιων δικαιοδοσιών» της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Πρόκειται για συμφωνία που υπογράφηκε σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών άρθρων της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, και ιδίως των δικαστικών αποφάσεων που αποτελούν τη νομολογία του διεθνούς δικαίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει η Τουρκία έχει ζητήσει συνομιλίες για να υπάρξει συναίνεση πριν από την υπογραφή της συμφωνίας με τη Λιβύη και εξακολουθεί να είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί και επισημαίνει ότι δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα.

Αμφισβητεί την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου

Η τουρκική προκλητικότητα χτυπά «κόκκινο» και για πρώτη φορά η Τουρκία αμφισβητεί ότι το Καστελόριζο έχει υφαλοκρηπίδα και υποστηρίζει ότι τα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι οι «μαξιμαλιστικές και ασυμβίβαστες ελληνικές και ελληνοκυπριακές αξιώσεις είναι πέρα από κάθε λογική, ενώ για παράδειγμα το Καστελόριζο, ένα μικρό νησί που βρίσκεται απέναντι από την ηπειρωτική Τουρκία, υποτίθεται ότι παράγει μια περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας τετραπλάσια από την επιφάνεια του».

Για την Αίγυπτο αναφέρει ότι «ότι έχει χάσει έκταση 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων» και ξεκαθαρίζει ότι δεν θα δεχτεί τετελεσμένα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Με τη συμφωνία που υπεγράφη με τη Λιβύη, οριοθετείται τμήμα των δυτικών συνόρων των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Το μνημόνιο είναι σύμφωνο με τις δικαστικές αποφάσεις που θεσπίζουν τη διεθνή νομολογία και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών άρθρων της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας.

Όλα τα μέρη γνωρίζουν ουσιαστικά ότι τα νησιά δεν μπορούν να επηρεάσουν την παράκτια προβολή της Τουρκίας, της χώρας με τη μακρύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, τα νησιά που βρίσκονται στην αντίθετη πλευρά της διάμεσης γραμμής μεταξύ δύο ηπειρωτικών περιοχών δεν μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέρα ​​από τα χωρικά ύδατά τους και ότι η διαδρομή και η κατεύθυνση των ακτών θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τον καθορισμό των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Στην πραγματικότητα, πριν από την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας, η Τουρκία έχει επανειλημμένα προσκαλέσει όλα τα μέρη στις διαπραγματεύσεις για μια συναίνεση που θα βασίζεται στην ισότητα και παραμένει έτοιμη για διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, αντί να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις για να ανταποκριθούν στο διεθνές δίκαιο της Τουρκίας και στην προσέγγιση που βασίζεται στη δικαιοσύνη, τα άλλα μέρη προτίμησαν να λάβουν μονομερή μέτρα και να προσπαθήσουν να μεταβιβάσουν την ευθύνη στην Τουρκία. Οι μαξιμαλιστικές και ασυμβίβαστες ελληνικές και ελληνοκυπριακές αξιώσεις είναι πέρα από κάθε λογική, ενώ για παράδειγμα το Καστελόριζο, ένα μικρό νησί που βρίσκεται απέναντι από την ηπειρωτική Τουρκία, υποτίθεται ότι παράγει μια περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας τετραπλάσια από την επιφάνεια του. Αυτό, είχε ως αποτέλεσμα η Αίγυπτος να χάσει έκταση 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Μέσα από αυτή τη συμφωνία με τη Λιβύη, οι δύο χώρες έχουν σαφώς εκδηλώσει την πρόθεσή τους να μην επιτρέψουν κανένα τετελεσμένο γεγονός».

Συναγερμός στην Αθήνα

Την ίδια ώρα στην Αθήνα επικρατεί πανικός για τις κινήσεις της Τουρκίας ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Δένδιας μετέβη στην Αίγυπτο και συζήτησε το θέμα με τον Αιγύπτιο ομόλογό του.

Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών στην συνάντηση συμφωνήθηκε η Ελλάδα και η Αίγυπτος να επιταχύνουν τις συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση της AOZ μεταξύ των δύο χωρών.

Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση Δένδια-Σούκρι, αλλά και στις διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών επανέλαβαν την κοινή άποψή τους ότι τα μνημόνια που υπέγραψαν η Τουρκία και η Λιβύη δεν έχουν νομική βάση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει το θέμα της Τουρκικής προκλητικότητας και στο ΝΑΤΟ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

Στο ΝΑΤΟ ο Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνοντας τις εργασίες του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας και προανήγγειλε ότι θα ζητήσει τη σαφή καταδίκη της προκλητικής συμπεριφοράς της Άγκυρας από το ΝΑΤΟ στη Σύνοδο του Λονδίνου.

«Όπως γυρίσαμε εμείς την πλάτη στις εμπρηστικές αναφορές, στη χθεσινή τελετή για τον αγωγό ΤΑΝΑP, έτσι και η Ευρώπη στέκεται απέναντι στην παραβίαση των διεθνών κανόνων», είπε ο πρωθυπουργός.

«Κάτι που θα ζητήσω και από το ΝΑΤΟ, στην μεθαυριανή του Σύνοδο, στο Λονδίνο. Μια συμμαχία δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το διεθνές δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά αλλού μέλους της», συνέχισε και πρόσθεσε: «Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας. Ξέρει όμως να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα».

Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν ξεχνά και την συμπαράσταση του Λαϊκού Κόμματος στην Ελλάδα στο θέμα του Μεταναστευτικού και της φύλαξης των συνόρων μας.

«Αναρωτιέμαι: Άραγε, ποια άλλη πολιτική οικογένεια της Ευρώπης βρίσκεται με τόση συνέπεια δίπλα μας;” διερωτήθηκε ρητορικά και τόνισε: “Ένα είναι βέβαιο. Όπως είπα, η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στο κέντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων. Δεν είμαστε πια το μαύρο πρόβατο».

Δείτε επίσης!

Το παρασκήνιο της συνομιλίας Τραμπ με Μητσοτάκη και Ερντογάν – Ενόχληση στις ΗΠΑ για τη στάση της Τουρκίας

Διπλή παρέμβαση στο μέτωπο της Ανατολικής Μεσογείου πραγματοποίησε την περασμένη νύχτα ο Ντόναλντ Τραμπ, έχοντας …

Νέα τουρκική NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην Ανατ. Μεσογειο

Σε έκδοση νέας NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην Ανατολική Μεσόγειο προχωρά η Τουρκία, …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize