Τελευταία Νέα

Οι Ρώσοι σφίγγουν τον κλοιό γύρω από ουκρανικές πόλεις, πλήγματα και στα δυτικά

Οι ρωσικές δυνάμεις εισβολής προσπαθούν να περικυκλώσουν διάφορες ουκρανικές πόλεις, προκαλώντας φόβους για μεγάλες ελλείψεις τροφίμων λόγω των τακτικών πολιορκίας σε πόλεις όπως η Μαριούπολη, ενώ το μεγάλο ρωσικό κονβόι κοντά στο Κίεβο φαίνεται να έχει διασπαστεί και αναδιαταχθεί. Επίσης, αναφέρονται πλήγματα και σε πόλεις στα δυτικά.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, σε βίντεό του χαρακτήρισε τη Ρωσία κράτος-τρομοκράτη και απέρριψε τους ρωσικούς ισχυρισμούς περί ανάπτυξης χημικών όπλων/ όπλων μαζικής καταστροφής στην Ουκρανία, προειδοποιώντας πως θα επιβληθούν σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία εάν χρησιμοποιήσει τέτοια όπλα. Επίσης, κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι χτύπησαν κονβόι ανθρωπιστικής βοήθειας για την πολιορκημένη Μαριούπολη.

Οι ΗΠΑ αναφέρουν ότι οι ρωσικοί ισχυρισμοί περί εγκαταστάσεων για χημικά όπλα με αμερικανική υποστήριξη αποσκοπούν σε προβοκάτσια με σκοπό τη χρήση τέτοιων όπλων από τους Ρώσους. Τα Ηνωμένα Έθνη θα έχουν έκτακτη συνάντηση την Παρασκευή, κατόπιν ρωσικού αιτήματος, για να συζητηθούν οι ισχυρισμοί της Μόσχας.

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν πως οι Ρώσοι εισβολείς προχωρούν αργά και έχουν αναδιαταχθεί, αναπτυσσόμενες σε δάση, καθώς συνεχίζουν να κινούνται προς την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε ότι θα άνοιξε ανθρωπιστικούς διαδρόμους για εκκένωση αμάχων από το Κίεβο, το Χάρκοβο, το Σούμι, το Τσερνιχίβ και τη Μαριούπολη. Αμερικανός αξιωματούχος είπε την Πέμπτη πως οι ρωσικές δυνάμεις είχαν κινηθεί 5 χλμ πιο κοντά στο Κίεβο, παρά τη σκληρή αντίσταση των Ουκρανών.

Πρόσφατη αναφορά από το βρετανικό υπουργείο Άμυνας έλεγε πως όλο και περισσότερες ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούνται για την περικύκλωση σημαντικών πόλεων, λόγω της αντίστασης που συναντούν. Επίσης, στο πλαίσιο της νέας αξιολόγησης της κατάστασης που εξέδωσε, αναφέρεται πως παραμένει εξαιρετικά απίθανο οι Ρώσοι εισβολείς να πέτυχαν τους αντικειμενικούς σκοπούς που είχαν τεθεί στα σχέδια προ της εισβολής- σημειώνοντας πως «η Ρωσία πιθανώς επιδιώκει να αναδιατάξει τις δυνάμεις της για ανανεωμένες επιθετικές δραστηριότητες τις επόμενες ημέρες. Αυτό πιθανότατα θα περιλαμβάνει επιθέσεις εναντίον της πρωτεύουσας, Κιέβου».

Οι ηγέτες της ΕΕ «αναγνώρισαν τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες» της Ουκρανίας και συμφώνησαν να υποστηρίξουν την Ουκρανία στην προσπάθειά της αυτή, ζητώντας επίσης, μετά τη συνάντηση στις Βερσαλλίες, την άμεση απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων εισβολής. Υπενθυμίζεται πως οι συνομιλίες των ΥΠΕΞ Ουκρανίας και Ρωσίας στην Τουρκία την Πέμπτη ήταν άκαρπες.

Το βράδυ της Πέμπτη το Κογκρέσο των ΗΠΑ πέρασε νομοσχέδιο που περιλαμβάνει επείγουσα αρωγή 13,6 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία. Από πλευράς του ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν αναμένεται να αυξήσει την οικονομική πίεση στη Ρωσία, ζητώντας τον τερματισμό των κανονικών εμπορικών σχέσεων, σύμφωνα με αναφορές. Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε πληροφορίες πως ο Μπάιντεν θα ανακοίνωνε νέες ενέργειες την Παρασκευή, ενώ η εκπρόσωπος Τύπου Τζεν Ψάκι είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν δει αναφορές πως η Ρωσία ίσως εξετάζει το ενδεχόμενο κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων αμερικανικών και διεθνών εταιρειών που αναστέλλουν τη λειτουργία τους στη Ρωσία, προειδοποιώντας ότι μια τέτοια κίνηση θα είχε ως αποτέλεσμα ακόμα μεγαλύτερα οικονομικά δεινά για τη χώρα. Η Meta, η εταιρεία στην οποία ανήκουν το Facebook και το Instagram, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τους κανόνες περί ρητορικής βίας για να μπορούν χρήστες σε συγκεκριμένες χώρες να ζητούν τους θανάτους Ρώσων εισβολέων, προειδοποιώντας ωστόσο πως δεν θα επιτρέπονται εκκλήσεις για βία σε βάρος Ρώσων αμάχων.

Όλες οι εξελίξεις

11:17 Πάνω από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία

Η υπηρεσία του ΟΗΕ που είναι αρμόδια για τους πρόσφυγες αναφέρει πως, μέχρι σήμερα, πάνω από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης είπε πως 116.000 είναι υπήκοοι τρίτων χωρών. Οι περισσότεροι πρόσφυγες, περίπου 1,5 εκατ. άνθρωποι, έχουν καταφύγει στην Πολωνία.

Αξιωματούχοι στη Βαρσοβία, όπου έχουν καταφθάσει 300.000 πρόσφυγες, ζήτησαν από τις άλλες χώρες να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν τους Ουκρανούς.

10:52 Ο Πούτιν ζητά εθελοντές

SPUTNIK PHOTO AGENCY VIA REUTERS

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι η Ρωσία θεωρεί ευπρόσδεκτους εθελοντές που θέλουν να πολεμήσουν εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων και θα τους βοηθήσει να μεταβούν στις εμπόλεμες περιοχές.

Σύμφωνα με το Reuters, μιλώντας στο ρωσικό συμβούλιο ασφαλείας ο πρόεδρος Πούτιν είπε ότι υποστηρίζει τις παραδόσεις όπλων – λαφύρων στις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία περιοχές των αυτονομιστών.

10:45 «Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σκοτώσει περισσότερους Ουκρανούς αμάχους παρά στρατιώτες»

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν σκοτώσει περισσότερους Ουκρανούς αμάχους από ό,τι στρατιώτες, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας. «Θέλω αυτό να ακουστεί όχι μόνο στο Κίεβο, μα και ανά τον κόσμο» είπε ο Ολέξι Ρεζνίκοφ, σύμφωνα με το Reuters.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τον ΟΗΕ, μέχρι τώρα έχουν σκοτωθεί 549 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί 957.

10:43 Δύο οι νεκροί στο Λουτσκ

Δύο Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν από τη ρωσική επίθεση στην πόλη Λουτσκ, σύμφωνα με τον επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης, Γιούρι Ποχουλιέικο.

Η Ρωσία λέει ότι χτύπησε στρατιωτικά αεροδρόμια στις πόλεις Λουτσκ και Ιβάνο-Φρανκίβσκ την Παρασκευή.

10:42 Το «πιο ευνοημένο έθνος» είναι το επίπεδο μεταχείρισης που παρέχεται από το ένα κράτος στο άλλο στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις.

10:22 «Μια ασύμμετρη στρατιωτική αναμέτρηση που δύναται να οδηγήσει τη Μόσχα σε πολιτικοστρατηγικό αδιέξοδο»

09:49 Άνδρας έχασε όλη του την οικογένεια στη Μαρχαλίβκα

Ένας άνδρας, σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών, έχασε όλη του την εντεκαμελή οικογένεια, αφού ρουκέτα χτύπησε το σπίτι του.

«Αυτός ο άνδρας και η οικογένειά του έφυγαν από το Κίεβο για να είναι ασφαλείς. Η ρουκέτα χτύπησε το σπίτι του, ήταν εκεί 12 άνθρωποι: Παιδιά (δύο εγγόνια και δύο ανιψιές), σύζυγος, κόρη, αδελφή…μόνο αυτός και η γάτα του επέζησαν».

09:44 «Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά αμάχων και πόλεων συνεχίζεται»

Ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος Μιχάιλο Ποντόλιακ αντέδρασε στην κλιμάκωση των ρωσικών επιθέσεων γράφοντας στο Twitter πως «μεγάλες ουκρανικές πόλεις δέχονται καταστροφικά πλήγματα. Οι πρώτες εκρήξεις έλαβαν χώρα στο Λουτσκ, κλείνοντας κτίρια θέρμανσης νερού. Τρεις ισχυρές εκρήξεις στο Ιβάνο- Φρανκίβσκ. Το Ντνίπρο δέχεται επίθεση. Ο καταστροφικός πόλεμος της Ρωσίας κατά αμάχων και μεγάλων πόλεων συνεχίζεται».

09:22 TASS: 220.000 άνθρωποι πήγαν σε Ρωσία και Ντονέτσκ- Λουχάνσκ

Από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει περισσότερες από 3.210 στρατιωτικές υποδομές και εξοπλισμό της Ουκρανίας ανακοίνωσε ο Ιγκόρ Κονασένκοφ εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.

Νωρίτερα ο Κονασένκοφ είχε επισημάνει ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες κατέλαβαν την ουκρανική πόλη Βολνοβάχα που βρίσκεται βόρεια της Μαριούπολης, που πολιορκείται εδώ και ημέρες από τον ρωσικό στρατό. Η Βολνοβάχα θεωρείται στρατηγικής σημασίας καθώς αποτελεί τη βόρεια πύλη εισόδου προς τη Μαριούπολη.

Επίσης το πρακτορείο TASS, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή, μετέδωσε ότι περίπου 222.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την Ουκρανία προς τη Ρωσία και τις δύο αποσχισθείσας επαρχίες στην ανατολική Ουκρανία, το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ.

09:13 «Αν θες να ξέρεις τα σχέδια της Ρωσίας, κοίτα για τι κατηγορεί τους άλλους»

O Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι προειδοποίησε ότι οι ρωσικοί ισχυρισμοί περί προετοιμασιών της Ουκρανίας για χρήση χημικών ή βιολογικών όπλων είναι κακό σημάδι: «Υποτίθεται πως ετοιμάζουμε επίθεση με χημικά…αυτό με ανησυχεί στα αλήθεια, επειδή έχουμε πειστεί επανειλημμένα: Αν θες να ξέρεις τα σχέδια της Ρωσίας, κοιτάξτε για τι κατηγορεί τους άλλους».

Οι ΗΠΑ έχουν επίσης απορρίψει τους ρωσικούς ισχυρισμούς περί αμερικανικών βιολογικών δραστηριοτήτων στην Ουκρανία ως γελοίους, προειδοποιώντας πως η Μόσχα ίσως ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα. Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμιτρό Κουλέμπα, έγραψε πως «η μανιακή εμμονή με την οποία διάφοροι Ρώσοι αξιωματούχοι φαντασιώνονται ανύπαρκτα βιολογικά ή χημικά όπλα ή κινδύνους στην Ουκρανία είναι βαθιά ανησυχητική και ίσως υποδεικνύει πως η Ρωσία ετοιμάζει άλλη μια φρικιαστική προβοκάτσια».

09:12 Μάχη με τις φλόγες στο Ντνίπρο

09:10 Οι αυτονομιστές φέρονται να κατέλαβαν τη Βολνοβάχα

Οι αυτονομιστές που υποστηρίζει η Ρωσία κατέλαβαν τη στρατηγικής σημασίας πόλη Βολνοβάχα, βόρεια της πολιορκημένης Μαριούπολης, σύμφωνα με αναφορές.

09:02 Επιθέσεις σε πόλεις στα δυτικά

Εκρήξεις αναφέρθηκαν και σε μια άλλη πόλη στη δυτική Ουκρανία, το Ιβάνο Φρανκίβσκ (νοτιοδυτικά). Προηγουμένως είχαν αναφερθεί πλήγματα στο Λουτσκ, στα βορειοδυτικά. Ο δήμαρχος επιβεβαίωσε με μήνυμά του στο Facebook, όπου λέει πως «ο εχθρός χτύπησε το Φρανκίβσκ».

Η Ρωσία επιβεβαίωσε και αυτή τα πλήγματα, με Ρώσους αξιωματούχους να λένε ότι «υψηλής ακριβείας επιθέσεις από μεγάλη απόσταση» χτύπησαν δύο στρατιωτικά αεροδρόμια στο δυτικό τμήμα της Ουκρανίας.

Πρόκειται για μια νέα εξέλιξη στη ρωσική εισβολή, καθώς μέχρι τώρα οι ρωσικές επιθέσεις εστίαζαν στο Κίεβο και σε πόλεις στα νότια και στα ανατολικά της Ουκρανίας. Μέχρι τώρα δεν είχαν στοχευθεί πόλεις στα δυτικά, όπου πολλοί άμαχοι καταφεύγουν, σε περιοχές όπως το Λβιβ.

08:56 Η Ουκρανία λέει ότι δεν στέλνει ανεκπαίδευτους στο μέτωπο

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας δεσμεύτηκε πως τα νεοσχηματισθέντα σώματα ανεκπαίδευτων πολιτών που παίρνουν τα όπλα εναντίον των Ρώσων δεν θα σταλούν σε μάχες στο μέτωπο. «Δεν έχει νόημα. Απεναντίας. Ο στρατός μας σταματά περισσότερους εχθρούς επειδή έχει κίνητρα, είναι καλύτερα εκπαιδευμένος και εξοπλισμένος» είπε ο υπουργός Αλεξέι Ρέζνικοφ. Πρόσθεσε ότι οι επίστρατοι θα έπρεπε να κρατούν ενήμερο τον στρατό για το πού βρίσκονται και να παραμένουν σε επαφή με τα τοπικά στρατολογικά γραφεία.

Πάνω από 100.000 Ουκρανοί έχουν ενταχθεί στη μονάδα τοπικής άμυνας της χώρας, είπε, προσθέτοντας πως πάνω από 200.000 Ουκρανοί υπήκοοι έχουν επιστρέψει από την Ευρώπη για συμβάλουν στον αγώνα εναντίον των Ρώσων εισβολέων.

08:52: Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τα περί κρατικοποίησης περιουσιακών στοιχείων εταιρειών

Ο Λευκός Οίκος, σχολιάζοντας αναφορές περί πιθανής κρατικοποίησης περιουσιακών στοιχείων δυτικών εταιρειών που έχουν φύγει από τη Ρωσία, προειδοποίησε ότι μια τέτοια «άνομη» κίνηση από τη Ρωσία θα έπληττε μακροπρόθεσμα τη φήμη της χώρας στον χώρο των επιχειρήσεων.

«Ακόμα και ένας επιφανής Ρώσος επιχειρηματίας με σχέσεις με τον πρόεδρο Πούτιν το αναγνώρισε αυτό, λέγοντας ότι ”θα μας πήγαινε πίσω στο 1917″ και ότι ”τις συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης- παγκόσμια δυσπιστία προς τη Ρωσία από τους επενδυτές- θα βιώνουμε για πολλές δεκαετίες» ανέφερε μέσω Twitter η εκπρόσωπος Τύπου Τζεν Ψάκι.

08:41 Βομβαρδισμοί στο Λουτσκ και το Ντνίπρο

Βομβαρδισμοί σημειώθηκαν σε δύο ουκρανικές πόλεις, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές: Εκρήξεις ακούστηκαν στο Λουτσκ, στη βορειοδυτική Ουκρανία, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, καθώς και στο Ντνίπρο, προπύργιο στην κεντρική- ανατολική Ουκρανία. Το πλήγμα στο Λουτσκ είχε ως στόχο ένα αεροδρόμιο, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, ενώ το BBC Ukraine κάνει λόγο και για αναφορές περί πλήγματος σε εργοστάσιο όπου επισκευάζονται κινητήρες μαχητικών αεροσκαφών. Όσον αφορά στο Ντνίπρο, τρία αεροπορικά πλήγματα νωρίς την Παρασκευή είχαν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον έναν νεκρό, ενώ σύμφωνα με τις υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης τα πλήγματα ήταν κοντά έναν παιδικό σταθμό και μια πολυκατοικία.

Καμία από τις δύο πόλεις δεν είχε δεχτεί απευθείας πυρά ως τώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς