Τελευταία Νέα

Οι γυναίκες στις εκλογές και η πολυετής και δύσκολη πορεία τους

Οι γυναίκες στις εκλογές ακολούθησαν μια πολυετή και δύσκολη πορεία ώστε να κατορθώσουν να ψηφίζουν και να εκλέγονται.

Συντελέστηκαν πολλές κοινωνικές αλλαγές όσον αφορά τη θέση τους. Όμως, μέχρι και σήμερα ακόμη δεν εκπροσωπούνται επαρκώς στην πολιτική ζωή. Η κατοχύρωση του δικαιώματος της ψήφου ήταν μια μακραίωνη προσπάθεια και ολοκληρώθηκε το 1952. Πιο συγκεκριμένα, στις 28 Μαΐου του 1952 οι γυναίκες στην Ελλάδα απέκτησαν για πρώτη φορά το δικαίωμα ψήφου. Χρειάστηκαν επίμονοι αγώνες και προσπάθειες, ώστε οι γυναίκες να εξασφαλίσουν αυτό το θεμελιώδες δικαίωμα στην Ελλάδα και να είναι πλέον ενεργά μέλη στις εκλογές.

Πρώτη φορά στις κάλπες

Το 1934 οι γυναίκες ψηφίζουν πρώτη φορά στις ελληνικές δημοτικές εκλογές. Βέβαια το εκλογικό δικαίωμαδόθηκε μόνο σε όσες είχαν κλείσει τα 30 χρόνια και διέθεταν τουλάχιστον απολυτήριο Δημοτικού. Στουςεκλογικούς καταλόγους της Αθήνας γράφτηκαν μόλις 2.655 γυναίκες από τις οποίες ψήφισαν τελικά μόνο 439.Η πλήρης κατοχύρωση των πολιτικών δικαιωμάτων των γυναικών ψηφίστηκε στις 28 Μαΐου του 1952. Όμωςτελικά δεν συμμετείχαν στις εκλογές του Νοεμβρίου, γιατί δεν είχαν ενημερωθεί οι εκλογικοί κατάλογοι.

 

Η Ελένη Σκούρα ήταν Ελληνίδα πολιτικός και δικηγόρος. Υπήρξε η πρώτη Ελληνίδα βουλευτής. | Πηγή εικόνας: greekschannel.com

 

Το 1953 εξελέγη η πρώτη γυναίκα βουλευτής, η Ελένη Σκούρα. Η πρώτη φορά που βρέθηκαν οι Ελληνίδες στις κάλπες ήταν στις βουλευτικές εκλογές του 1956 με τη Λίνα Τσαλδάρη της ΕΡΕ. Η Λίνα Τσαλδάρη έγινε και η πρώτη γυναίκα – υπουργός. Την ίδια χρονιά εκλέχθηκε και η πρώτη γυναίκα Δήμαρχος, η Μαρία Δεσύλλα, στην Κέρκυρα.

 

Φωτογραφία του Αντώνη Πατσιαβού – H Λίνα Τσαλδάρη ήταν Ελληνίδα πολιτικός και η πρώτη γυναίκα υπουργός σε ελληνική κυβέρνηση, στα μέσα της δεκαετίας του 1950. | Πηγή εικόνας: tumblr.com

 

Συμβολή του φεμινιστικού κινήματος

Ωστόσο οι γυναίκες στις εκλογές δεν ήταν μόνες στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Εξαιρετικά σημαντική στάθηκε η επιρροή του φεμινιστικού κινήματος. Ειδικότερα, το φεμινιστικό κίνημα αποδείχθηκε ακρογωνιαίοςλίθος στον αγώνα για τη συμμετοχή των γυναικών στα πολιτικά δρώμενα της χώρας .

Η Καλλιρρόη Παρρέν, εκδότρια του περιοδικού  Εφημερίδα των Κυριών, ήταν η πιο σημαντική εκπρόσωποςαυτών των ιδεών και αγωνίστηκε σκληρά για αυτές τις διεκδικήσεις. Η ισότητα των δυο φύλων και η απαίτησηγια τη χορήγηση πολιτικών δικαιωμάτων στις γυναίκες, οδήγησε στη σύσταση πολλών γυναικείωνοργανώσεων. Η σημαντικότερη επιτυχία για το γυναικείο κίνημα ήταν στο Σύνταγμα του 1975, που καθιερώθηκεη αρχή της ισότητας των δυο φύλων.

 

Η Καλλιρρόη Παρρέν, το γένος Σιγανού, ήταν Ελληνίδα δημοσιογράφος, λογία και μια από τις πρώτες Ελληνίδες φεμινίστριες. | Πηγή εικόνας: agonaskritis.gr

 

Η θέση των γυναικών στην πολιτική σήμερα

Στις μέρες μαςη γυναικεία εκπροσώπηση στην πολιτική αυξάνεται αλλά όχι σε καίριες θέσειςΤο 51% τουπληθυσμού της Ελλάδας είναι γυναίκες. Κατά μέσον όρο, όμως, μόνο το 10% των μελών των πολιτικώνεπιτροπών των κομμάτων που μας εκπροσωπούν στη Βουλή είναι γυναίκες. Σύμφωνα με στοιχεία, στις εκλογέςτου 2019, 11 χώρες –σχεδόν το ένα τρίτο– επιβάλλουν ποσοστώσεις στην εκπροσώπηση γυναικών σταψηφοδέλτια των κομμάτων. Μεταξύ αυτών των χωρών περιλαμβάνεται και η Ελλάδα.

Συνεπώςείναι αδήριτη ανάγκη να αποκτήσουν οι γυναίκες πιο έντονο πολιτικό ρόλο. Να διεκδικήσουν την θέσηπου τους αξίζει στην πολιτική ζωή. Είναι επιτέλους η στιγμή να καταρριφθούν όλα τα στερεότυπα και οιπροκαταλήψεις και να επικρατήσει η ισοτιμία και η καθολική συμμετοχή ανεξαρτήτως φύλου.


Αναγκαία μέτρα

Οι σύγχρονες γυναίκες διαθέτουν τα προσόντα να ανταπεξέλθουν αξιοπρεπώς σε κάθε πρόκληση. Για αυτόκρίνεται απαραίτητη η κινητοποίηση όλων των κομμάτων και των φορέων. Πρέπει να παρέχουν στις γυναίκεςίσες ευκαιρίεςτην απαιτούμενη χρηματοδότηση, ενίσχυση της αυτοπεποίθησης τους, αύξηση υποψηφιοτήτων,θωράκιση της ισότητας, κοινωνική φροντίδα και υποδομές. Προκειμένου να γίνει πλέον αντιληπτό ότι η πολιτικήδεν αποτελεί έναν ανδροκρατούμενο χώρο εξουσίας αλλά ένα πεδίο προαγωγής της ισότηταςτης δημοκρατίας

Δείτε επίσης!

Επίθεση με βιτριόλι – Στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. ο ρόλος δύο γυναικών

Δύο γυναίκες -εκ των οποίων η μία αλλοδαπή- θεωρούνται από την ΕΛ.ΑΣ ως αρχικά «ύποπτες» …

Ηράκλειο – Πέθανε η γυναίκα που έπεσε από μπαλκόνι δευτέρου ορόφου

Από την πτώση υπέστη πολλαπλά κατάγματα «Κατέληξε» τελικά, νωρίτερα σήμερα, η 90χρονη γυναίκα που έπεσε …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize